Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης απαντώντας στην κριτική για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός μίλησε για μια «τομή» που «αφήνει πίσω το νόμο Κατρούγκαλο» και παράλληλα εξαπέλυσε τα πυρά τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη», αλλά ήταν ένα ένα προεκλογικό επίδομα, που πήγαινε στο να χειραγωγήσει την παραμονή των εκλογών την ψήφο των συνταξιούχων». Εξού κιόλας υπενθύμισε ότι η 13η σύνταξη στοιχίζει 2,3 δισεκατομμύρια ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 970 εκατομμύρια, «άρα δεν πρόκειται για 13η σύνταξη».
Επίσης, απάντησε και στην κριτική της αύξησης των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπογραμμίζοντας ότι αυτή εξισορροπείται από την μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή. Ειδικότερα υπογράμμισε πως ναι μεν είναι «αλήθεια ότι αυξάνεται η εισφορά από τα 185 στα 210 ευρώ, ωστόσο «με την μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο τέλος της ημέρας οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κερδισμένοι. «Ο φορολογικός συντελεστής πέφτει από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, το όφελος από αυτή τη ρύθμιση θα είναι 1.300, ενώ η επιβάρυνση θα είναι 400 ευρώ. Επομένως είναι σαφές πως κανείς δεν θίγεται. Και η αύξηση στα 210 ευρώ σημαίνει και υψηλότερη σύνταξη». Παράλληλα αναφέρθηκε στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία οδηγούν σε βελτίωση των συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια δουλειάς αλλά και σε αυξήσεις που δίνονται σε επικουρικές συντάξεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ειδική μνεία έκανε στους σημερινούς εργαζόμενους, ήτοι τους μελλοντικούς συνταξιούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι με αυτή τη μεταρρύθμιση θα πάρουν σύνταξη. «Όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι και οι αυριανοί συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση χωρίς αστερίσκους, όλοι όσοι θα βγουν με αυτόν το νόμο στη σύνταξη δεν θα έχουν προσωπική διαφορά. Μη βλέπουμε μόνο την γενιά των σημερινών συνταξιούχων αλλά και την γενιά των αυριανών συνταξιούχων που σήμερα είναι εργαζόμενοι. Αυτό εκπέμπει ένα μήνυμα ελπίδας. Στο ερώτημα που έκαναν πολλοί εργαζόμενοι αν θα πάρουν σύνταξη η απάντηση είναι ναι θα πάρεις σύνταξη», υπογράμμισε.
Την ίδια ώρα, επανέλαβε ότι το 2021 το 80% των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά ενώ υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης είναι 100% αξιόπιστο, ενώ σημείωσε πως το 0.5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2070 θα πηγαίνει υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.
Αχτσιόγλου: «Οι 9 στους 10 συνταξιούχους και επαγγελματίες χάνουν από το νέο ασφαλιστικό»
Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι «το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από πολιτικές επιλογές ακραίας μονομέρειας και αυτή είναι η ουσία πίσω από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό που λαμβάνει τον χαρακτήρα εξαπάτησης», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην ομιλία της».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει κατά 200 εκατ. ευρώ τα χρήματα που συνολικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι της χώρας το 2020 σε σχέση με το 2019. Μικραίνει την "πίτα" των συντάξεων και απ’ αυτή τη μικρότερη "πίτα" κάνει μια ανάποδη αναδιανομή. Ουσιαστικά αφαιρεί εισόδημα από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να κάνει μικρές αυξήσεις στους συνταξιούχους των ανώτερων κλιμακίων. Οι 9 στους 10 συνταξιούχους θα είναι χαμένοι», επισήμανε.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η μόνιμη 13η σύνταξη καταργείται για όλους. Σας θυμίζω ότι νομοθετήθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμο μέτρο. Ήταν ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για τις ανώτερες συντάξεις, γιατί αυτές ήταν τότε οι δυνατότητες της οικονομίας. Ένα μέτρο που υπερψήφισε και η ΝΔ. Τώρα καταργείται χωρίς περιστροφές και στους χαμηλοσυνταξιούχους κόβεται μία ολόκληρη σύνταξη. Διαψεύδεται πρωταρχικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και οι δεσμεύσεις του περί διατήρησης της 13ης σύνταξης. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφωνεί επί της αρχής με αυτή. Την έκοψε ολοκληρωτικά το 2012 και ο ίδιος υπουργός την καταργεί δεύτερη φορά, τώρα χωρίς μνημόνια».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο φέρνει τις πρώτες περικοπές μετά το 2016, σε μια περίοδο που ή χώρα δεν βρίσκεται σε μνημόνιο. Πρώτον, κόβει τη 13η σύνταξη και δεύτερον μειώνει 30% τις συντάξεις όσων έχουν καταστεί απασχολούμενοι-συνταξιούχοι πριν την εφαρμογή του ν.4387/2016. Προβλέπει επίσης και άλλη μία περικοπή: το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης από τα 40 έτη και μετά μειώνεται από 2% σε 0,5%. Μια εξαιρετικά απότομη, αδικαιολόγητη και τιμωρητική μείωση για όσους έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης».