«Ωμό οπορτουνισμό» καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για νομή της εξουσίας χωρίς ηθικό ή πολιτικό φραγμό, ενώ παράλληλα μιλάει για μια πρωτοφανή και προσβλητική κατάσταση στη Δικαιοσύνη αλλά και μια παρακμιακή κατάσταση στο Κοινοβούλιο.
Σε συνέντευξή του στο Έθνος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία, εφόσον θέλει την ίδια στιγμή «να εξαντλήσει τελείως και τη χώρα, τα εθνικά αποθέματα αντοχής». Και διερωτάται «πώς και ποσό μπορεί όμως να πορεύεται μια κυβέρνηση με όχημα τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών θεσμών και την απαξίωση των ίδιων των υποστηρικτών της;».
Ο Ευ. Βενιζέλος τονίζει πως «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη στρατηγική νίκη του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή με την ενισχυμένη εκλογική και κοινοβουλευτική του παρουσία ώστε να μπορεί να είναι ο εγγυητής των εξελίξεων, για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, για την εκλογή του νέου ΠτΔ, για την αναθεώρηση του Συντάγματος».
Την ίδια στιγμή κατηγορεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι «κινείται στον χώρο του ωμού οπορτουνισμού. Η νομή της εξουσίας χωρίς ηθικό ή πολιτικό φραγμό», ενώ σημειώνει πως στο πολιτικό σκηνικό επιδιώκει να «κερδίσει» την Κεντροαριστερά «ισχυριζόμενος ότι είναι διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Προσβάλλοντας δηλαδή τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής κεντροαριστεράς».
Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως «το κρίσιμο ζήτημα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας με τρόπο που να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στο εθνικό μας συμφέρον και την ανάγκη για περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα». «Η Ελλάδα δεν μπορεί να προβάλλει αντιρρήσεις για την πορεία ένταξης των γειτόνων στην ΕΕ λόγω ονόματος, μπορεί και οφείλει όμως να παρακολουθεί πολύ αυστηρά τη συμμόρφωσή τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», αναφέρει και συμπληρώνει πως «απαιτείται συνεπώς προσοχή, ετοιμότητα και εθνική ενότητα που μόνο μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει».
Τέλος, αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία υπογράμμισε πως σχετικά ταξίδια απαιτούν πολύ καλή προετοιμασία και πως «οι αναφορές του Τούρκου προέδρου στους οκτώ στρατιωτικούς και τη μειονότητα της Θράκης, απαιτούσαν καλύτερα ανακλαστικά».