Για έναν «κοινοβουλευτισμό ελαστικών συνειδήσεων» που θέλουν να βρουν καταφύγιο στην ελαστικότητα των θεσμών έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, περιγράφοντας τα «παρακμιακά», όπως ανέφερε, φαινόμενα που εκτυλίσσονται εντός της Βουλής με στόχο να διασωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του Πάνου Καμμένου.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής που μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωράει σε τροποποίηση του Κανονισμού – προσβάλλοντας τις κοινοβουλευτικές παραδόσεις – διότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος «ανταλλάσσουν μηνύματα αλληλοεκβιασμού».
«Κάτι υπονοούν, κάτι υπαινίσσονται, κάτι λένε ο ένας στον άλλον. Αυτό είναι το πιο ζοφερό φαινόμενο, αυτή είναι η πραγματική παθογένεια», σημείωσε και πρόσθεσε «όσο διαρκούν βλάπτουν τη χώρα. Βλάπτουν και τη δημοκρατία και την οικονομία, διότι όλα αυτά δημιουργούν μία εικόνα αβεβαιότητας, ανασφάλειας, λειτουργούν αντιεπενδυτικά, αντιαναπτυξιακά και νομίζω ότι η κοινωνία το καταλαβαίνει αυτό, η κοινή γνώμη».
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε σχετικά με τα στελέχη που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, «καταρρέει το αφήγημα του απογαλακτισμού από τους ΑΝΕΛ, αφού οι ΑΝΕΛ γίνονται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, και κάνουν αυτά τα τεχνάσματα τα αλλοιωτικά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
Επισήμανε επίσης πως «το εξάμηνο αυτό, το τελευταίο της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, θα είναι εξίσου κακό και βλαπτικό με το πρώτο εξάμηνο, το εξάμηνο Τσίπρα-Βαρουφάκη».
Έλλειψη καλής προετοιμασίας στην επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία
Για έλλειψη καλής προετοιμασίας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως όταν πρόκειται για μία επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε άλλη χώρα και μάλιστα για μία συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, «είναι προϋπόθεση εθνικής ασφάλειας να υπάρχει καλή προετοιμασία, γιατί εδώ δεν μπορεί να βασιζόμαστε στην ικανότητα αυτοσχεδιασμού και αντίδρασης στις εκπλήξεις που έχει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός ή ο εκάστοτε Υπουργός Εξωτερικών».
«Είναι προφανές ότι έπρεπε αυτή η επίσκεψη, ενώ είχε μεσολαβήσει ένα διάστημα κατά το οποίο δεν είχαμε επαφές τέτοιου επιπέδου, να είναι μία επίσκεψη πολύ καλύτερα προετοιμασμένη», ανέφερε.
Ακόμη, αναλύοντας τις επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, τόνισε πως «το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Erdogan δεν αναφέρθηκε, όπως είχε κάνει στην επίσκεψή του στην Αθήνα, στη Συνθήκη της Λωζάνης και στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά αυτό, όπως είχα πει από τότε πάρα πολλές φορές, πρέπει να το ερμηνεύσουμε με βάση το τι εννοεί ο κ. Erdogan αναφερόμενος στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Η Συνθήκη της Λωζάνης αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφορά, εν μέρει, και το καθεστώς στο Βόρειο Αιγαίο –το νομικό καθεστώς– αλλά πρωτίστως αφορά την άλλη πλευρά των συνόρων της Τουρκίας, την ανατολική πλευρά, αφορά κυρίως, στην προκειμένη περίπτωση, τη Συρία. Εφόσον λοιπόν είναι σε εκκρεμότητα οι αμερικανοτουρκικές επαφές για τη διαμόρφωση ενός καθαρού διαδρόμου και για την buffer zone στη Συρία και για το πώς θα επιχειρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα στη Συρία, προφανώς ο κ. Erdogan δεν είχε και δεν έχει κανένα λόγο να μιλά για αναθεώρηση συνοριακή προς την πλευρά της Συρίας. Η πλευρά αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο τη Συρία, φθάνει μέχρι το Σουδάν, η Συνθήκη της Λωζάνης μιλούσε για τη Συρία, για το Ιράκ, για την Αίγυπτο, για το Σουδάν, για τα πάντα».
Τέλος, επεσήμανε ότι «ο κ. Erdogan υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα έχοντας επικηρύξει τους οκτώ και επιμένει στο θέμα αυτό. Το ελληνικό επιχείρημα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το σεβασμό του κράτους δικαίου είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό, θεμελιώδες επιχείρημα, το οποίο ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να το διατυπώνει, αλλά βεβαίως προσθέτει ο ίδιος ότι η Ελλάδα δεν υποδέχεται πραξικοπηματίες, δηλαδή ο καθένας μπορεί να πει ότι τους χαρακτηρίζει ως τέτοιους, παρότι ο χαρακτηρισμός που έδωσε για τους οκτώ η ελληνική δικαιοσύνη, είναι διαφορετικός».