Φ. Γεννηματά: Χρειάζεται ειδική μέριμνα για τους νέους που μένουν στη χώρα και επιχειρούν

Φ. Γεννηματά: Χρειάζεται ειδική μέριμνα για τους νέους που μένουν στη χώρα και επιχειρούν

Η νέα γενιά επιχειρηματιών είναι η «μαγιά» της νέας οικονομίας που χρειάζεται η Ελλάδα για να ξεπεράσει οριστικά την κρίση, υποστήριξε απόψε η Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών.

«Το "Σχέδιο Ελλάδα" είναι η δική μας απάντηση, η απάντηση της Κεντροαριστεράς ότι η Ελλάδα "μπορεί". Είναι ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό σχέδιο. Προσδοκούμε στη στήριξη και εφαρμογή του "Σχεδίου Ελλάδα" από μια νέα γενιά επιχειρηματιών, ανθρώπων που τολμούν να μείνουν και να αγωνισθούν στην χώρα μας» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, «η νέα οικονομία θα πυροδοτήσει μια νέα αναπτυξιακή έκρηξη, ένα επενδυτικό σοκ που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη πολύ πάνω από το αναιμικό 1,5%-2% που έχουμε σήμερα».

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ειδική μέριμνα, κίνητρα για τους νέους ανθρώπους που μένουν στη χώρα και επιχειρούν, αντιμετωπίζοντας με ψηλά το κεφάλι τις δυσκολίες.

Η Φώφη Γεννηματά πρότεινε συγκεκριμένα:

« 1. Για κάθε νέο που ξεκινά τη δική του επαγγελματική δραστηριότητα, θα παρέχεται απαλλαγή από την φορολογία για 3 χρόνια, και απαλλαγή επίσης για 3 χρόνια από τις ασφαλιστικές εισφορές για συνταξιοδότηση. (αυτά τα χρόνια θα μπορούν να εξαγορασθούν με σταδιακό τρόπο κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου).

2. Δημιουργούμε και επεκτείνουμε Ειδικά Αναπτυξιακά Ταμεία κλαδικού/ τομεακού χαρακτήρα (όπως το Equifund), με τη συνεργασία διεθνών ταμείων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) που θα συν-επενδύουν με ιδιωτικά κεφάλαια σε κλάδους του μέλλοντος.

3. Διευρύνουμε την πρόσβαση όσων θέλουν να επιχειρήσουν σε αρχικό κεφάλαιο ενθαρρύνοντας τα Ταμεία Συμμετοχών, με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και ειδικά προγράμματα από το τραπεζικό σύστημα, που πρέπει επί τέλους να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ρευστότητας στην Οικονομία.

4. Δίνουμε βάση στην συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις, για να αναπτυχθούν νέες εφαρμογές και να αξιοποιηθούν εμπορικά.

5. Αναβαθμίζουμε την επαγγελματική κατάρτιση και τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, ώστε να αντιστοιχούνται οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού με τις νέες ανάγκες.

6. Στηρίζουμε τους νέους αγρότες με δωρεάν παραχώρηση γης, με φορολογικά, ασφαλιστικά μέτρα στήριξής τους (μείωση φόρου εισοδήματος, αφορολόγητο επιδοτήσεων, αποσύνδεση εισφορών από το εισόδημα, επιστροφή 5 μονάδων ΦΠΑ σε οργανισμούς και ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς).

7. Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση για τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους, απαλλάσσεται από την φορολογία για 150.

8. Δημιουργούμε σε κάθε Περιφέρεια θερμοκοιτίδα και κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης, συνδυάζοντας την με την κατάρτιση για επαγγέλματα και υπηρεσίες του μέλλοντος.

9. Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους δήμους, θα μπορούμε να δώσουμε "ζωή" σε πρώην βιομηχανικές περιοχές ή εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά πάρκα, δημιουργώντας τις περιοχές καινοτομίας. Να συγκεντρώσουμε σε μια γεωγραφική περιοχή ιδιωτικά και δημόσια ερευνητικά κέντρα, τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, και μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν οι συνέργειες για την υλοποίηση καινοτόμων έργων και ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών. Όπως έχει ήδη γίνει σε μια σειρά χωρών όπως η Εσθονία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατέληξε υπογραμμίζοντας:

«Το ερώτημα δεν είναι το με "ποιον θα πάμε" ή "με ποιον θα κυβερνήσουμε" όπως νομίζουν ορισμένοι. Το κρίσιμο θέμα που απασχολεί τους νέους ανθρώπους που επιμένουν να θέλουν να παλέψουν για μια καλύτερη ζωή στην πατρίδα μας, είναι τι θα κάνουμε για να εγγυηθούμε το δικαίωμα τους στην αξιοπρέπεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ