Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Και όμως από όσα ακούσαμε και είδαμε όλοι την Κυριακή δεν ισχύει το παραμικρό. Ούτε ο Πάνος Καμμένος παραιτήθηκε από το υπουργείο Άμυνας, ούτε οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αποχώρησαν από την κυβέρνηση και πολύ περισσότερο δεν υπήρξε καμία απόσυρση της εμπιστοσύνης του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου προς τον Αλέξη Τσίπρα. Όλα λοιπόν βαίνουν κανονικώς, όπως συνέβαινε άλλωστε μέχρι και το πρωί της Κυριακής στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Η πραγματικότητα είναι πως ολόκληρη η χώρα την Κυριακή βίωσε την εμπειρία μίας «εικονικής πραγματικότητας» ή καλύτερα μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
Πιο συγκεκριμένα το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι και χθες, συνεχίζει την πορεία της με μία μικρή «τεχνική» αλλαγή.
Από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετατρέπεται σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη των ΑΝΕΛ, στην ουσία δηλαδή χωρίς να αλλάξουν και πάρα πολλά πράγματα. Ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει να αποτελεί τον «παίχτη-κλειδί», αφού επέλεξε να προχωρήσει σε μία κίνηση που όμοια της δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική σκηνή και επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο να συνεχίσει να κυβερνά απρόσκοπτα αλλά και να περάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ποιά είναι η κίνηση αυτή που αποδεικνύει ότι ο κ.Καμμένος συνεχίζει να διατηρεί το ρόλο του «κυβερνητικού εταίρου»; Στην ψήφο εμπιστοσύνης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα επιτρέψει στους δύο βουλευτές του Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι να στηρίξουν την κυβέρνηση, δίνοντας την ευκαιρία στον κ.Τσίπρα να λάβει τις αναγκαίες 151 ψήφους για την παροχή εμπιστοσύνης από το ελληνικό κοινοβούλιο Προσέξτε λοιπόν, την ντρίμπλα Καμμένου που καταδεικνύει ότι παραμένει σταθερά στο πλευρά του Αλέξη Τσίπρα:
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ενώ ως κόμμα συνδέει ευθέως την επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης με την συμφωνία των Πρεσπών, δε προχωράει στη διαγραφή των δύο βουλευτών του για να μην διαλυθεί η Κ.Ο των ΑΝΕΛ και να μην χάσει έτσι τα προνόμιά του ως προέδρου κόμματος.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μέρος της συνήθους πολιτικής πρακτικής πολιτικός αρχηγός να επιτρέπει τη ψήφο κατά συνείδηση στα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Την ίδια ώρα προειδοποιεί ότι η κομματική πειθαρχία θα λειτουργήσει για όσα στελέχη του βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο και θα ψηφίσουν “ναι” στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Δεν έχει προηγούμενο ένας πρόεδρος κόμματος να έχει ως γνώμονα τις υπουργικές καρέκλες και όχι το θέμα, προκειμένου να προχωρήσει σε διαγραφές βουλευτών της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει στο στενό κύκλο συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποτυπώνει ουσιαστικά την εικόνα που έχει αποκομίσει η αξιωματική αντιπολίτευση για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών.
Είναι προφανές πάντως ότι τα επόμενα 24ωρα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης θα βρεθούν κυρίως οι έξι βουλευτές , οι οποίοι πιθανολογείται ότι σκέφτονται να στηρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα. Σε κλιμάκωση της πολιτικής πίεσης προς τους συγκεκριμένους βουλευτές θα προχωρήσει και η ΝΔ συνδέοντας ευθέως την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με την συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας όλο και πιο έντονα για κυβέρνηση «κουρελού». Μία κυβέρνηση που μοιάζει να έχει ημερομηνία λήξης και αυτή δεν είναι άλλη από τον ερχόμενο Μάιο.