Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ έγινε τελικά μετά από μία αναβολή λίγων 24ώρων και αυτή τη φορά ανακοινώθηκε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ήδη προσγειωθεί επί ισραηλινού εδάφους.
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου σε μία κομβική στιγμή για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ώρα, που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και αναμένει αν και πότε το Τελ Αβίβ θα προχωρήσει στην προαναγγελθείσα επόμενη πράξη, την χερσαία εισβολή, με στόχο, όπως το ίδιο λέει, τον αφανισμό της Χαμάς.
Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και επιδιώκει, την ώρα, που οι ηγέτες καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλο στο Ισραήλ, να δώσει το δικό της στίγμα θέσεων και προθέσεων, βάζοντας ταυτόχρονα στο μικροσκόπιο όλες τις πιθανές επιπτώσεις, προκειμένου να βρεθεί συγκροτημένη και έτοιμη απέναντι στη διαχείριση και αντιμετώπισή τους.
Στην Ιερουσαλήμ, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα διπλό μήνυμα. Πρώτον, η Ελλάδα στηρίζει και υποστηρίζει το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, μέσα, όμως, στους κανόνες και το πλαίσιο, που δημιουργεί το Διεθνές Δίκαιο, με κεντρική θέση, όπως την παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, «ό,τι και αν συμβεί να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος».
Η προστασία των αμάχων, όπως και η απελευθέρωση των ομήρων, αποτελούν θεμελιώδη θέση για την Αθήνα. Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε έκφανσή της, εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, ταυτόχρονα, όμως, διαχωρίζει τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό. Τα ίδια μηνύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει και ενώπιον των διεθνών συνομιλητών του, στη Διάσκεψη, που διεξήχθη το Σάββατο στο Κάιρο, επαναλαμβάνοντας τη θέση της χώρας υπέρ της επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασία στη βάση των δυο κρατών για μια βιώσιμη ειρήνη και ευημερία στη Μέση Ανατολή.
Το κλίμα, που η ελληνική αντιπροσωπεία εισέπραξε κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής της στο Ισραήλ, είναι ανάλογο με αυτό, που μεταδίδεται διεθνώς. Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς άλλαξε τα δεδομένα στην περιοχή, το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει. Το ερώτημα παραμένει για την έκταση των πολεμικών επιχειρήσεων, το ανθρώπινο κόστος, την έκταση της ανάφλεξης, με τον κίνδυνο εμπλοκής και άλλων μερών, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής, που συντελείται στην Γάζα, τις επιπτώσεις στην περιοχή και σε ολόκληρη την Ευρώπη, την επόμενη ημέρα στο μεσανατολικό.
Η Αθήνα εξετάζει αυτή την ώρα τρεις βασικές παραμέτρους, που την αγγίζουν άμεσα ή έμμεσα. Πρώτον, τη διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, με όλες τις πλευρές, σταθεροποιώντας τη θέση της Ελλάδας στο επίκεντρο των εξελίξεων. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός μετέβη και στο Κάιρο, όπου βρέθηκαν οι εκπρόσωποι τόσο της ΕΕ, όσο και των αραβικών χωρών, επισκέφθηκε και το Ισραήλ για να εκφράσει την στήριξη και υποστήριξη προς το Τελ Αβίβ.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει με σαφήνεια το μήνυμα ότι η χώρα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, διαφυλάσσοντας τις σχέσεις της με χώρες, όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο, επιζητώντας ενεργό ρόλο στις εξελίξεις και αφήνοντας κατά μέρος τον ρόλο του θεατή. Δεύτερον, επί τάπητος στις κυβερνητικές προτεραιότητες, βρίσκεται η προετοιμασία για έναν βασικό κίνδυνο, που ελλοχεύει ως απόρροια των εξελίξεων, την ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
Η εντολή ενίσχυσης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων έχει ήδη δοθεί, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, βρέθηκε στην Άγκυρα, συνομιλώντας με τον Τούρκο υπουργό εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στη συνεργασία Αθήνας-Άγκυρας στον τομέα αυτό. Πέραν του μεταναστευτικού, άλλωστε, η Ελλάδα δεν θα ήθελε να δει αντίκτυπο των γεγονότων στη Μέση Ανατολή στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες και για το λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Τρίτος άξονας, στον οποίο επικεντρώνεται το κυβερνητικό επιτελείο είναι η προετοιμασία για τις ενδεχόμενες αναταράξεις στην οικονομία, με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη για επιπλέον μέτρα στήριξης, αν παραστεί ανάγκη, βασιζόμενη στο θετικό πρόσημο, που καταγράφει η πορεία της ελληνικής οικονομίας σήμερα. Αυτονόητη και η εγρήγορση των αρχών στο εσωτερικό.
Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα και η επικείμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα τέλη της εβδομάδας, ενδεχομένως να βρει τους 27 ηγέτες μπροστά σε μία εν εξελίξει κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην περιοχή. Τα γεγονότα, άλλωστε, που καταγράφονται από τις 7 Οκτωβρίου έως σήμερα, έχουν ήδη φέρει κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση –και την ελληνική- ενώπιον μιας νέας γεωπολιτικής, αυτή τη φορά, κρίσης.