Του Τάσου Ευαγγελίου
Σε μια αποκάλυψη σχετικά με το περιστατικό στη νήσο Ρω προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, δηλώνοντας πως το τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε υπέρπτηση και εκδιώχθηκε από την ελληνική φρουρά.
Σε μια προσπάθεια να συνδέσει τις χθεσινές δηλώσεις των Μπιναλί Γιλντιρίμ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την αφαίρεση ελληνικής σημαίας από τη μικρονησιδα "Μικρός Ανθρωποφάς" ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα fm, υποστήριξε ότι ενδεχομένως έγιναν εξαιτίας τους περιστατικού στη Ρω για το οποίο είπε:
«Πράγματι με μια εξαιρετική κίνηση του εκεί φυλακίου μας εξεδιώχθη το συγκεκριμένο ελικόπτερο που έκανε νυχτερινή υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ρω».
Αν η δήλωση αυτή δεν έγινε εκ παραδρομής από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας τότε διαψεύδεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και κατ'' επέκταση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός καθώς και οι επιτελείς του Πενταγώνου που έκαναν τις σχετικές διαρροές.
Επίσης, δημιουργούνται ερωτήματα για τους χειρισμούς καθώς και για την προσπάθεια να καλυφθεί το συμβάν. Όπως και για το γεγονός πως δεν υπήρξαν οι ανάλογες ενέργειες από το υπουργείο Εξωτερικών που όφειλε να συλλέξει τα στοιχεία του Πενταγώνου και να προχωρήσει σε διάβημα.
Ο κ. Κουβέλης, οφείλει, αν η δήλωσή του ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα να δώσει στοιχεία σχετικά με το στίγμα του τουρκικού ελικοπτέρου το οποίο, στην περίπτωση που έκανε υπέρπτηση, παραβίαζε δηλαδή τον ελληνικό εναέριο χώρο, πάνω από τη νήσο Ρω θα έχει καταγραφεί στα ραντάρ.
Αν η δήλωση Κουβέλη ήταν εκ παραδρομής τα πράγματα ξεφεύγουν αφού ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν δύναται να ομιλεί για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος χωρίς να μετρά προσεκτικά τα λόγια του.
Διότι άλλο υπέρπτηση που εγείρει θέμα αναχαίτισης και άλλο πτήση στα όρια του εθνικού εναέριου χώρου.
Εντωμεταξύ και οι αναλύσεις που επιχείρησε σχετικά με τη στάση της Τουρκίας και την αυξημένη προκλητικότητα εγείρουν ερωτήματα πολύ δε περισσότερο όταν εμμένει:
1. Στα περί ακήρυχτου πολέμου.
2. Στα περί «εξόδου» των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας αποδίδοντας σε αυτά την προκλητικότητα.
3. Στα περί προβληματικής εξωτερικής πολιτικής της γείτονος.