Φράχτες στα σύνορα Φινλανδίας - Ρωσίας: Τι δεν κατάλαβε ο Τσίπρας για την Τουρκία

Φράχτες στα σύνορα Φινλανδίας - Ρωσίας: Τι δεν κατάλαβε ο Τσίπρας για την Τουρκία

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνεί με την ανέγερση του φράχτη στον Έβρο, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Φινλανδίας όμως έκανε άλλο ένα βήμα, μετά την απόφαση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αποφάσισε να υψώσει φράχτες κατά μήκος μιας συνοριογραμμής 1.300 χλμ, που χωρίζουν τη Φινλανδία από τη Ρωσία. Και μάλιστα με κοινοβουλευτική ομοφωνία - πλην μιας… ακροδεξιάς ψήφου.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε από το φινλανδικό κοινοβούλιο, η χώρα θα μπορεί να χτίζει φράχτες στα σύνορα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Ρωσία!

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι το Ελσίνκι αψήφησε ακόμη και τις σχετικές αμφισβητήσεις της ΕΕ, καθώς η Φινλανδία ως νατοϊκή πλέον χώρα, προσφέρει στην Συμμαχία μια μεγάλη συνοριογραμμή, την ώρα που η Ρωσία εκτοξεύει τις απειλές της. Μάλιστα, τα αιτήματα ασύλου δεν θα εξετάζονται πλέον σ’ αυτά τα σύνορα, αλλά σε συγκεκριμένα φυλασσόμενα περάσματα και στα αεροδρόμια.

Η συζήτηση ξεκίνησε πολύ πριν από την απόφαση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς πολλές από τις διατάξεις του νόμου θεωρούνταν αμφιλεγόμενες. Ωστόσο, το πρόβλημα λύθηκε με την διατύπωση «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» - κάτι που, βέβαια, δεν παίζει σημαντικό ρόλο, αφού από εδώ και πέρα η Φινλανδία θα βρίσκεται συνεχώς σε έκτακτες συνθήκες.

Έτσι, ο νόμος ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, με μοναδική παραφωνία τον βουλευτή του ακροδεξιού VKK («Η ισχύς ανήκει στον λαό») Άνο Τουρτιάινεν, ο οποίος στην προσπάθειά του να επιχειρηματολογήσει, προκάλεσε γενική θυμηδία στην αίθουσα της ολομέλειας.

Κι’ αυτό, διότι ο Τουρτιάινεν έβγαλε ένα λογύδριο διακηρύσσοντας την πίστη του κόμματός του στη Ρωσία του Πούτιν και υποστηρίζοντας πως δεν αποδέχεται τα κόλπα της… ελίτ της παγκοσμιοποίησης!

Και όχι μόνο αυτό: Άρχισε να διαφημίζει κάτι μπλουζάκια που πουλάει από το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρίας του, με την πεποίθηση, όπως είπε, ότι θα θυμίζουν τις… σημαίες της ειρήνης! Τότε ήταν που ο πρόεδρος του υπενθύμισε ότι στο κοινοβούλιο δεν επιτρέπονται οι εμπορικές διαφημίσεις!

Το συγκεκριμένο κόμμα που δηλώνει φιλορωσικό ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά την διαγραφή του αρχηγού του, το 2020, από το εθνικιστικό Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, επειδή ο Τουρτιάινεν χλεύασε τον δολοφονημένο από αστυνομικό Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Η ρωσική πρεσβεία έσπευσε να χαιρετίσει το σθένος του βουλευτή, την ώρα που ο μήνυμα από την φινλανδική Βουλή ήλθε ηχηρό.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τον ίδιο νόμο τροποποιήθηκαν και άρθρα του νόμου περί ετοιμότητας και περί στράτευσης, που από την αρχή είχαν εξασφαλίσει την ομοφωνία.

Ψήφισαν όλοι μαζί!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λαός και η πολιτική τάξη της Φινλανδίας πραγματοποίησαν τους τελευταίους μήνες μια πρωτοφανή στροφή, τόσο όσον αφορά στην είσοδο στο ΝΑΤΟ, όσο τώρα όσον αφορά στην ανέγερση φραχτών.

Μάλιστα, για τους φράχτες επιτεύχθηκε ακόμη μεγαλύτερη ομοφωνία, καθώς συμφώνησαν και τα πέντε κυβερνητικά κόμματα (και αυτό της Αριστεράς), αλλά και συνολικά τα εννέα από τα δέκα κόμματα του κοινοβουλίου.

Μιλάμε για μια κεντροαριστερή πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται η Σοσιαλδημοκράτισσα Σάννα Μαρίν, με γυναίκες επικεφαλής στα τέσσερα από τα πέντε κόμματα και γυναίκες επικεφαλής στα 13 από τα 19 υπουργεία.

Στην κυβέρνηση συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, το Κόμμα του Κέντρου, οι Πράσινοι, το Κόμμα των Σουηδών και η Αριστερή Συμμαχία (η οποία αν και είχε ενστάσεις για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, δεν αποσύρθηκε από την κυβέρνηση).

Σε όλες τις περιπτώσεις (ΝΑΤΟ και φράχτες) με την κυβέρνηση συμφώνησαν και το συντηρητικό, φιλελεύθερο Κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας και οι εθνικιστές Αληθινοί Φινλανδοί και οι Χριστιανοδημοκράτες και το κόμμα του οικονομικού φιλελευθερισμού «Κίνημα τώρα».

Συγγνώμη, αλλά τι έπαθαν όλοι αυτοί;

Απλά, δεν κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Και απλά αναγνωρίζουν την κατάσταση και θέλουν να προστατέψουν την χώρα τους.

Ομοιότητες Ρωσίας - Τουρκίας, διαφορές ΣΥΡΙΖΑ-Φινλανδία

Διότι από την διετία 2014 – 2015 οι Φινλανδοί διαπίστωσαν πως είχε αρχίσει μια ασυνήθιστη ροή μεταναστών από την Ρωσία και από τότε κατέληξαν ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το 2015 ο αριθμός των μεταναστών που έφτασε στη χώρα ήταν σχεδόν δεκαπλάσιος σε σχέση με το 2014. Ήταν κυρίως Ιρακινοί και ακολουθούσαν οι Αφγανοί, οι Σομαλοί και οι Σύροι, ενώ δεν έλειπαν και οι μετανάστες από την Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Ως πρώτη αντίδραση, η Φινλανδία μείωσε τις κρατικές παροχές προς τους εισερχόμενους.

Τον Μάρτιο του 2016, ο Φινλανδός Πρόεδρος Σαούλι Νιινιστο επισκέφθηκε την Μόσχα και υπέγραψε συμφωνίες με τον Πούτιν με σκοπό την μείωση των ροών.

Από την πλευρά του, ο τότε υπουργός Άμυνας είχε προειδοποιήσει ότι ακόμη και ένα εκατομμύριο μετανάστες θα μπορούσαν να διαβούν τα σύνορα ως πίεση όχι μόνο προς τη Φινλανδία, που είχε λάβει μέρος στις κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αλλά προς την Ευρώπη γενικότερα.

Σύμφωνα με άλλη ανάλυση, η Ρωσία ήθελε μ’ αυτόν τον τρόπο να θέσει σε δοκιμασία την ικανότητα της Φινλανδίας να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Πιέζουν Φινλανδία και Ελλάδα για να πιέσουν την Ευρώπη

Από τότε η Μόσχα θέλησε να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό για να δείξει πως μπορεί να μεγαλοποιεί τα υπάρχοντα προβλήματα και να προχωρά σε εξαγωγή τους. Με σκοπό να χρησιμοποιήσει τη Φινλανδία ώστε αυτή να μεσολαβήσει για εξομάλυνση των σχέσεων της Μόσχας με την ΕΕ. Και να μπουν εμπόδια στον δρόμο του Ελσίνκι προς το ΝΑΤΟ.

Με λίγα λόγια, η Μόσχα πίεζε τη Φινλανδία για να πιέσει την Ευρώπη, που ήδη αντιμετώπιζε σοβαρή μεταναστευτική κρίση. Και έσπερνε ζιζάνια.

Η Φινλανδία κατάλαβε επίσης πως οι ροές αυτές δεν θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν αν στην επιχείρηση δεν συμμετείχαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Κάθε άλλο παρά τυχαία, οι άνθρωποι που έφθαναν στα σύνορα κρατούσαν μαζί τους ρωσικές τουριστικές βίζες ή ρωσικές προσωρινές άδειες εργασίας.

Την ίδια περίοδο, στην Ελλάδα είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ που εμφάνισε – και συνεχίζει να εμφανίζει – τις πρωτοφανείς ροές του 2015-2016 ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία. Και όχι ως εργαλείο στα χέρια της Τουρκίας για να πιέσει την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Ούτε αυτό έγινε τυχαία. Η νέα τότε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σκέφθηκε πως και αυτή με τη σειρά της θα μπορούσε να πιέσει την Ευρώπη για να χαλαρώσουν οι δανειστές τον ασφυκτικό έλεγχο.

Στην περίπτωση της Φινλανδίας η Ρωσία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό για να μειώσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την Κριμαία και στην περίπτωση της Ελλάδας η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό για να πιεστεί η ΕΕ να ανοίξει τα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας και να δοθούν οι πολυπόθητες βίζες σε Τούρκους πολίτες.

Η διαφορά είναι ότι η Φινλανδία προσπάθησε να λύσει το θέμα της διμερώς με την Ρωσία για να μην μεταφέρει το πρόβλημα στην Ευρώπη, ενώ ο κ. Τσίπρας έτρεχε στις Συνόδους της ΕΕ και ζητούσε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τουρκίας…

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος