Γ. Βαρεμένος: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας

Γ. Βαρεμένος: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη ελληνική διπλωματική επιτυχία από το 1974 έως σήμερα» είπε σε συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αυστραλία, ενόψει του εορτασμού της εθνικής επετείου, ενώ η Επιτροπή Εορτασμού Εθνικής Επετείου επιδίωξε να ανακαλέσει την πρόσκληση, ωστόσο ήταν αργά, σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα  «Νέος Κόσμος» στην Αυστραλία. 

Στη συνέντευξη, που παραχώρησε στην εν λόγω εφημερίδα από το Ελληνικό Προξενείο και αναδημοσιεύεται στο neoskosmos.com, ο Β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος, είπε ότι «προσπερνά» τις ανακοινώσεις αυτών που τον χαρακτηρίζουν «ανεπιθύμητο» στην Αυστραλία, λόγω της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών για την λύση του Μακεδονικού και πως προσκομίζει «μήνυμα ενότητας».

Σημείωσε όμως ότι οι δεκάδες χιλιάδες ομογενείς που συμμετείχαν στις μαζικές πορείες για την Μακεδονία που έγιναν στην Αυστραλία στις προηγούμενες δεκαετίες πρόσφεραν εθνικές υπηρεσίες.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε: «Πρόκειται για την μεγαλύτερη ελληνική διπλωματική επιτυχία από το 1974 έως σήμερα» είπε και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα θα είναι πολλαπλά κερδισμένη σε βάθος χρόνου».

«Από την στιγμή που ο Γκρουέφσκι απομακρύνθηκε από την εξουσία που έκανε καριέρα με την πλαστογράφηση της ιστορίας ήταν μια χρυσή ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Η χώρα αυτή έως τώρα λεγόταν σχεδόν από όλους Μακεδονία και τώρα λέγεται Βόρεια Μακεδονία. Οι ίδιοι αποδέχονται- και εγγράφως-ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία Μακεδονία και ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική. Αυτά είναι επιτυχίες» είπε.

Αναφερόμενος σε αυτούς που διαφωνούν με την συμφωνία σημείωσε πως δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός αλλά ούτε και αποδέχεται να αμφισβητείται ο δικός του πατριωτισμός ή της κυβέρνησης. «Σέβομαι την διαφορετική άποψη αλλά όλα αντιμετωπίζονται μέσω του διαλόγου. Εξάλλου ακραίες φωνές πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, την τελευταία στιγμή η Επιτροπή επιδίωξε να ανακαλέσει την πρόσκληση, αλλά ήταν αργά