Την πρόθεσή του να υπογράψει αύριο τη σχετική εγκύκλιο που προβλέπει την κατάργηση της καταχώρησης από τον εργοδότη στο σύστημα «Εργάνη» των λόγων απόλυσης του εργαζομένου, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αποκαλώντας την εν λόγω διαδικασία «ηλεκτρονικό φακέλωμα» και χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και «μεσαιωνική».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ. Βρούτση τόνισε πως «από αύριο κανένας εργοδότης δεν θα γράφει στην Εργάνη τους λόγους απόλυσης», ενώ αναφερόμενος στους λόγους που προέβη σε αυτήν την απόφαση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σημείωσε ότι επρόκειτο για ένα «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των εργαζομένων, καθώς ο επόμενος εργοδότης τους θα ζητούσε από τους υποψήφιους υπαλλήλους του να του δείξουν τους λόγους απόλυσης από την προηγούμενη εργασία τους.
Ενδεικτικά ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ορισμένα παραδείγματα από σχετικές καταχωρίσεις στο σύστημα «Εργάνη»: «Πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, ιατρικοί σοβαροί λόγοι» και επισήμανε πως αυτοί που απολύθηκαν, με τέτοιες καταγραφές, δεν θα έβρισκαν νέα δουλειά.
Πρόκειται για μια ρύθμιση «απαράδεκτη» και «μεσαιωνική», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως παρόμοια νομοθεσία δεν βρήκε σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, παρά μόνο στη Γαλλία του... 18ου αιώνα.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τις απολύσεις, ο κ. Βρούτσης είπε σε δηλώσεις του ότι ισχυροποιείται το εργατικό δίκαιο κι επανέρχεται στην αρχική του μορφή.
Τόνισε ακόμα ότι μετά από την ψήφιση της διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ, οι απολύσεις αυξήθηκαν καθώς η διάταξη λειτούργησε αντίθετα, ενώ σημείωσε ότι με την τροπολογία επαναφέρεται η προστατευτική «ασπίδα» του εργαζόμενου.
Τέλος, προανήγγειλε μείωση 5% στις εισφορές για επιχειρήσεις, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σε βάθος πενταετίας, από τις αρχές του 2020. Όπως τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης πριν προχωρήσει στις αλλαγές η κυβέρνηση πρέπει να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.