Σφοδρή επίθεση εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη εξαπέλυσε την Τρίτη (25/02) ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων - πως «υπάρχει υποβόσκων εμφύλιος, όταν απαξιώνεις τη Δικαιοσύνη».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο, Άρη Πορτοσάλτε, ο κ. Φλωρίδης είπε: «Η κατηγορία ότι 5.000 δικαστές δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους είναι αβάσιμη. Πώς τραμπουκίζεις την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έχει δώσει εντολή να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι και είχε επίσης δώσει εντολή στον ανακριτή ώστε να εξετάζεται όποιο αίτημα έρχεται;».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης για όλα όσα (δεν) ξέρουμε για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και αφορούν την διερεύνηση και διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών.https://t.co/yPN6xlC5zx μέσω @YouTube
— ArisPortosalte (@ArisPortosalte) February 25, 2025
«Το καταφύγιο όλων μας είναι η Δικαιοσύνη. Αν την απαξιώσουμε τι μένει; Μένει το πεζοδρόμιο και το λιντσάρισμα» τόνισε, ενώ σχολίασε και τις δηλώσεις των επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ανδρουλάκη και Σωκράτη Φάμελλου που εξέφρασαν πως δεν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη, διερωτώμενος «τότε τι μένει;».
Παράλληλα, μίλησε για τεράστια προσπάθεια διερεύνησης του δυστυχήματος μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, με μια δικογραφία που ξεπερνά τις 50.000 σελίδες και διερωτήθηκε για ποια συγκάλυψη μιλάμε όταν υπάρχουν 40 κατηγορούμενοι.
«Ποια συγκάλυψη, όταν ήδη έχεις 40 κατηγορούμενους;»
«Ποια συγκάλυψη, όταν ήδη έχεις 40 κατηγορούμενους; Μπορείτε να μου εξηγήσετε ποιον θέλησε να συγκαλύψει η κυβέρνηση; Γενικόλογη κατηγορία που πάει στις ψυχές των ανθρώπων και δίνει έδαφος για να αναπτυχθεί οποιαδήποτε συνωμοσιολογία».«Έχουμε μια εθνική τραγωδία. Ποια είναι η κοινή μας θέση, όλης της κοινωνίας; Ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνθήκες αποκάλυψης της αλήθειας και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το πρώτο ερώτημα: ποιος θα τα κάνει αυτά σε μια συντεταγμένη χώρα; Η Δικαιοσύνη. Εδώ έχουμε μια θεμελιώδη αντίφαση, υπονομευτική για τη Δημοκρατία που λέει ότι εμείς εδώ, κύριε, δεν εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη. Γιατί να γίνεται αυτό;» επισήμανε ο ίδιος.
«Κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν να παραχθούν πολιτικά αποτελέσματα στη δίκη για τα Τέμπη, δηλαδή, με άλλα λόγια, θέλουν να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δικαίωμά τους. Εξ ου και ο λόγος περί συγκάλυψης», συμπλήρωσε ο Γιώργος Φλωρίδης και κατέληξε λέγοντας: «Ωστόσο οφείλουν αυτά τα κόμματα που θέλουν να "πέσει" ο Μητσοτάκης, να πουν και την ομάδα των στελεχών που θα κυβερνήσει. Δεν το κάνουν αυτό. Θέλουν μόνο να φύγει ο Μητσοτάκης. Θέλουν δηλαδή, να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής αστάθειας. Αν μπορείς λοιπόν, να σηκώσεις το χέρι σου και να πεις "εγώ θα είμαι πρωθυπουργός και αυτή θα είναι η ομάδα με την οποία θα κυβερνήσω τη χώρα", τότε κάν' το. Δεν το κάνουν όμως. Το βλέπουμε και από κόμματα που δημοσκοπικά είναι στο 7%».
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη τόνισε ότι το 2023 συγκέντρωσε τα 4/5 της Βουλής κάτι που σημαίνει ότι ψηφίστηκε από μια σειρά από εκπροσώπους άλλων κομμάτων και ήρθε πρώτη. Ανέφερε ότι η βασική παρέμβαση της κ. Αδειλίνη ήταν όταν πριν από ένα χρόνο έστειλε οδηγία στον ανακριτή ως εποπτεύουσα, την ανάκριση που έλεγε ότι οφείλει να εξετάσει όποιο αίτημα έρχεται.
Ο κ. Φλωρίδης, έκανε επίσης γνωστό ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα εφαρμοστεί διάταξη που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2024 και προβλέπει ότι η ολομέλεια των Ανώτατων Δικαστηρίων θα συνέρχονται και με μυστική ψηφοφορία θα προτείνουν προς την κυβέρνηση τα δικά τους πρόσωπα και από αυτά θα καλείται το υπουργικό συμβούλιο να ψηφίσει για τις ηγεσίες. Όπως είπε πρόκειται για σύγχρονο νομοθέτημα που έχει πάρει τα εύσημα και της Ευρώπης.
Σχολιάζοντας το αίτημα της αντιπολίτευσης για απαλλαγή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο κ. Φλωρίδης σχολίασε ότι «μένουν πονηρά στο να φύγει ο Μητσοτάκης αλλά δεν σηκώνει κάποιος το χέρι να πει ποιος θέλει να γίνει πρωθυπουργός».
Τόνισε ότι «δεν έχουμε αδιέξοδο κυβερνησιμότητας αλλά αδιέξοδο των κομμάτων και τυφλή αντίδραση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι όταν ένας δικαστικός η εισαγγελικός λειτουργός συναντήσει όνομα πολιτικού τότε διαβιβάζει την δικογραφία αμελλητί στη Βουλή.
Τέλος, επισήμανε ότι σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις της χώρας αναλαμβάνει εφέτης ανακριτής.