Στη θέση πως «η Τουρκία έχει ακτογραμμή και αυτό συνεπάγεται δικαιώματα» επέμεινε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην παρούσα φάση οι συνθήκες «δεν είναι ώριμες» ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία σαν τις Πρέσπες με την Άγκυρα.
Μιλώντας στον ρ/σ News24/7, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είναι στο συμφέρον της Ελλάδας να συζητά με την Τουρκία με όρους διεθνούς Δικαίου κι όχι με όρους ισχύος και επανέλαβε πως στόχος της Αθήνας είναι να προωθεί με μικρά βήματα τη «θετική ατζέντα» στη σχέση της με τη γειτονική χώρα.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στις δηλώσεις του ότι και η Τουρκία έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Όταν η Τουρκία αποφασίσει ότι θα σέβεται το διεθνές δίκαιο η προοπτική ενεργειακής συνεργασίας μπορεί να υπάρξει. Δεν θέλουμε να διαιωνίζονται τα προβλήματα, θέλουμε να τα λύνουμε. [...] Η Ελλάδα οφείλει να αναγνωρίζει τα δικαιώματα των γειτονικών χωρών εφόσον απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, και όχι να απαιτεί τυφλά μονοπωλιακή θέση σε περιοχές όπου έχει συμφέροντα. Η Τουρκία έχει ακτογραμμή και αυτό συνεπάγεται δικαιώματα».
Όσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Ακάρ ότι «και το Αιγαίο και η Κύπρος ανήκουν στην Τουρκία», ο ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταφέρει να αποκρούσει τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας χάρη στα τριμερή σχήματα που έχει ενεργοποιήσει στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία στο μέλλον, όμως ξεκαθάρισε πως αυτό προϋποθέτει πλήρη αναγνώριση των κεκτημένων και των δικαιωμάτων της Ελλάδας με βάση το διεθνές δίκαιο.
Επιπλέον ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική. «Έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίζουμε τους πολίτες αυτής της μειονότητας με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας. Με τα ΜΟΕ θα κάνουμε ανασκόπηση για να δούμε πού βρισκόμαστε. Θα δούμε τι υπάρχει με σκοπό να εφαρμοστεί. Σκοπός είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η αποτροπή θερμού επεισοδίου» πρόσθεσε.