Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτηρίζει τις δηλώσεις και τη στάση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, τις τελευταίες 12 ημέρες, έπειτα από το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.
Σε ανάρτησή του στο twittter, ο Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζει ότι οι χθεσινές δηλώσεις την ημέρα της κηδείας, ήταν το αποκορύφωμα, με την κυβέρνηση να σιωπά και να τον αποθρασύνει.
Επι 12ημέρες η στάση, οι αποφάσεις, οι δηλώσεις του αλβανού Π/Θ, Ε. Ράμα, ήταν απαράδεκτες κ/προκλητικές.
— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) November 9, 2018
Έριχναν λάδι στη φωτιά. Αποκορύφωμα η χθεσινή ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την ημέρα της κηδείας του Κ. Κατσίφα.
Η κυβέρνηση όμως σιωπά.
Έτσι τον αποθρασύνει.
Σε δηλώσεις του αργότερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως «η κυβέρνηση θα έπρεπε να στείλει με όποιους διαύλους έχει τα κατάλληλα μηνύματα, ώστε ο κ. Ράμα να μη συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά».
«Ήταν "βιτριολικές" οι τοποθετήσεις του κ. Ράμα, μέχρι και χθες, μια ημέρα που είχε συσσωρευμένη συναισθηματική φόρτιση κι όμως δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί. Αυτό έπρεπε να το σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αντί να σιωπά, ελπίζοντας ότι με την προσπάθεια αυτή εξευμενισμού θα σταματήσει ο κ. Ράμα να είναι προκλητικός, πρέπει να τοποθετηθεί, είτε δημόσια είτε διπλωματικά είτε και με τα δύο. Πρέπει ο κ.Ράμα να σταματήσει να κάνει αυτό που κάνει, το οποίο είναι επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον των ελληνοαλβανικών σχέσεων», είπε ο κ. Κουμουτσακος, εξηγώντας ότι το χαρακτηριστικό που έχουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι ότι «εύκολα αντιδρούν στα γεγονότα, είναι σχέσεις υδραργυρικές, ψύχονται και θερμαίνονται εύκολα».
Αναφερόμενος στην επιλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ ως του υποψηφίου του ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στην κριτική της κυβέρνησης που μίλησε για «συγχωροχάρτι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βίκτορ Όρμπαν, με αφορμή τη σύμπτωση της υποστήριξης της ΝΔ και του Ούγγρου πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Βαυαρού, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε: «Ο κ. Μητσοτάκης επανειλημμένως μέσα στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του ΕΛΚ κατέγραψε τις αποκλίσεις των απόψεών του από εκείνες του κ. Όρμπαν σε μια σειρά θεμάτων και αυτό δεν αλλάζει. Αυτό ταυτόχρονα δεν σημαίνει ότι ο κ. Όρμπαν έχει φύγει από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι μέλος του ΕΛΚ. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε πριν από λίγο καιρό και ήταν άκρως επικριτικό για την πολιτική που ακολουθείται στην Ουγγαρία, συνυπέγραψε και υποστήριξε και η ΝΔ. Αυτές οι επικρίσεις είναι κενές περιεχομένου [...] Όσον αφορά τον κ.Βέμπερ είναι μία πολύ καλή υποψηφιότητα ενός πολιτικού, ο οποίος μπορεί να αφουγκράζεται τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, διότι η συνταγή για να ενισχυθούν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και οι καταστρεπτικά ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη, είναι να μην ακούσει κανείς τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή, την ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια, την ανάγκη για δουλειές. Αυτά τα δύο είναι κυρίαρχα στο πρόγραμμα και του ΕΛΚ και του υποψηφίου του για την κρίσιμη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία που ψηφίστηκε για την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς και πανεπιστημιακούς, αλλά και την επικείμενη νομοθέτηση μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ο τομεάρχης της ΝΔ τόνισε: «Δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να επιτρέψουμε να παίξει ένα παιχνίδι επικοινωνίας η κυβέρνηση, λέγοντας και προσπαθώντας να δείξει ότι κατέχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Δεν το κατέχει. Εμείς πραγματικά έχουμε έναν στόχο, να ενισχύσουμε τους Έλληνες πολίτες που έχουν δυσκολίες, να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται, χωρίς ταυτόχρονα να ανατινάζουμε την οικονομία στον αέρα. Αυτή είναι η γραμμή μας την οποία θα ακολουθήσουμε σταθερά [...] Η ΝΔ ψήφισε υπέρ της τροπολογίας για να επιστραφούν τα αναδρομικά σε όσους τα δικαιούνται. Τελεία και παύλα [...] Είναι άλλο να μοιράζεις τη μιζέρια και άλλο να παράγεις πλούτο, ώστε να δίνεις μεγαλύτερα κομμάτια σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Είναι άλλο να κρατάς την πίτα μικρή και να προσπαθείς να την κατατεμαχίσεις και άλλο να τη μεγαλώνεις και να δίνεις δικαιότερα και μεγαλύτερα κομμάτια σε όσους το δικαιούνται. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος που έχει περικόψει 21 φορές τις συντάξεις, έχει μειώσει τις κύριες 35% και τις επικουρικές 45%».