"Γίνονται συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα με αφορμή ανακοίνωση του Δήμου Θέρμης.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σε σύσκεψη που έγινε στη Θέρμη για το μεταναστευτικό, έγινε γνωστό από τους εκπροσώπους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής πως θα δημιουργηθούν σταδιακά έξι μόνιμες δομές σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Οι τρεις θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και θα φιλοξενούν 800 άτομα η κάθε μία.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Δήμο Θέρμης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει άλλη δομή εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν θα φιλοξενηθούν άλλοι πρόσφυγες στις αποθήκες Κορδογιάννη, ούτε, όμως, θα αποσυμφορηθεί άμεσα η δομή, όπως ζητούν ο Δήμος και οι κάτοικοι. Επιπλέον τονίστηκε ότι σε τυχόν ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς θα εφαρμοστεί ο νόμος, ενώ θα υπάρξει ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης. Παράλληλα, θα γίνουν παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί ο χώρος φιλοξενίας για να γίνουν περισσότερο ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, το λιμάνι της πόλης, το Ωραιόκαστρο, το κτίριο Καραμανλή στη Σίνδο, το κτίριο Frakaport επίσης στη Σίνδο, τις αποθήκες Ηλιάδη στο Καλοχώρι, το κτίριο της Softex στο Κορδελιό, τη δομή στο Βαγιοχώρι, το κτίριο της Alexil στο Δερβένι, το χώρο της Sinatex στο Καβαλάρι, το στρατόπεδο Βογιατζόγλου στα Λαγκαδίκια και τις αποθήκες Κορδογιάννη στα Βασιλικά.
Στο νομό Κιλκίς λειτουργούν τα κέντρα φιλοξενίας στο Χέρσο και τη Νέα Καβάλα, στο νομό Πιερίας οι δομές στο κάμπινγκ Νηρέας, το κτήμα Ηρακλής και την Πέτρα Ολύμπου, στο νομό Πέλλας το κέντρο στα πρώην σφαγεία στα Γιαννιτσά και στο νομό Ημαθίας τα στρατόπεδα Αρματολού Κοκκίνου στη Βέροια και 727 στην Αλεξάνδρεια. Υπάρχει, επίσης, μία δομή στην Καβάλα και μία στη Δράμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ