Ο ελληνικός λαός σε ποσοστό 60-70% θεωρεί απαράδεκτη από εθνική άποψη τη συμφωνία των Πρεσπών και αν η κυβέρνηση θεωρεί υπερβολική την κριτική του κ. Μητσοτάκη ή των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ας πάρει τουλάχιστον το μήνυμα από τον λαό, δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις δηλώσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, που συσχέτισαν τη μη περικοπή των συντάξεων με τη συμφωνία για το μακεδονικό.
«Υπάρχει και το ΚΚΕ, υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως υπάρχει η ευρύτερη κοινή γνώμη. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μία λάθος κατεύθυνση και δεν παίρνει υπόψη της κανέναν», είπε ο κ.Κύρτσος, ενώ για την αναφορά περί «συναλλαγής» σχολίασε: «Αυτά γίνονται "κάτω από το τραπέζι" κατά την άποψή μου, δεν αποδεικνύονται --γιατί η κυβέρνηση ζήτησε αποδείξεις. Εγώ θεωρώ ότι και ο κ.Τσίπρας έχει κερδίσει πολλούς πόντους στις Βρυξέλλες με τρεις τρόπους, οι οποίοι θίγουν τα καλώς εννοούμενα εθνικά μας συμφέροντα: Το πρώτο είναι ότι πήρε 24 δισ. λιγότερα από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα, από αυτά που είχαν συμφωνηθεί. Είναι τα λεφτά που λείπουν τώρα για τη διαχείριση των τραπεζών, την εξυγίανσή τους, τα κόκκινα δάνεια κ.λπ. Αυτό αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα αυτές που δέχονται πίεση από τη σκληρή και άκρα δεξιά, ότι δήθεν πετάνε λεφτά φορολογουμένων στην Ελλάδα. Το δεύτερο είναι ότι ικανοποίησε το αίτημα συγκεκριμένων κυβερνήσεων -ιδιαίτερα της γερμανικής- και μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή βλέπουμε ότι όλοι προσπαθούν να προστατεύσουν τη χώρα τους από ροές, να τις περιορίσουν και είμαστε οι μόνοι που "παίζουμε ανάποδα" --και αυτό εκτιμήθηκε. Το τρίτο είναι ότι την ώρα του Brexit υπάρχει ένα σχέδιο -προβληματικό κατά την άποψή μου- για διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, οπότε υποτίθεται ότι η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου».
«Όλα αυτά», συνέχισε ο ευρωβουλευτής, «είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, δημιουργούν ένα πολιτικό διπλωματικό κεφάλαιο σε ό,τι αφορά τον κ.Τσίπρα, για να ζητήσει πράγματα, τα οποία ενδεχομένως θέλει και βέβαια δεν του κάνανε καμιά φοβερή εξυπηρέτηση, απλά τον αφήσανε να πάρει πίσω μία υπογραφή, που δεν έπρεπε να βάλει και με την οποία η ΝΔ είχε από την αρχή αντίρρηση». Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου παρατήρησε ότι «η κρίση στο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 2000», υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Σημίτη -Γιαννίτση [...] αλλά και ότι «δεν φτάνει που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δίνανε εύκολα συντάξεις, πρόωρες, μπόνους τρελά στη ΔΕΗ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ τότε -Παπαδημούλης, Τσίπρας- ήταν ότι αυτά ήταν ψίχουλα...».
Ερωτηθείς σχετικά με τα τελικά σχέδια των τροπολογιών στο Σύνταγμα της πΓΔΜ στο πλαίσιο όσων προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών ο κ.Κύρτσος διευκρίνισε: «Δεν με ικανοποιεί γενικά η συμφωνία, θεωρώ ότι θα χρησιμοποιηθεί και ότι ήδη χρησιμοποιείται για τη διεθνο-πολιτική αναβάθμιση του λεγόμενου "μακεδονισμού" και του αλυτρωτισμού. Δεν αναλύω τις παραγράφους και αν θα συμμορφωθεί ο Ζάεφ ή όχι, διότι θεωρώ ότι όλο το σκεπτικό της γειτονικής χώρας είναι ο λεγόμενος "μακεδονισμός" και αλυτρωτισμός. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να τους διευκολύνουμε. Η κυβέρνηση υποθέτω ότι νομίζει πως λύνει το πρόβλημα, ενώ το αναβαθμίζει σε διεθνο-πολιτικό επίπεδο, δηλαδή θα το βρούμε ξανά μπροστά μας και θα έχουν αυτή τη φορά τα Σκόπια ισχυρότερες υπογραφές --σίγουρα του ΝΑΤΟ, αν επιμείνει η κυβέρνηση, γιατί δεν θα προλάβει να κάνει τίποτε η ΝΔ, ενδεχομένως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αντίρρηση αρχής, δεν ψάχνω τις παραγράφους και αντίρρηση αρχής είναι σε ό,τι αφορά την ευρύτερη κοινή γνώμη».
Σε ό,τι αφορά το συνέδριο της ΝΔ ο κ.Κύρτσος ανέφερε ότι «στοχεύει στο να προετοιμαστεί η Νέα Δημοκρατία για τη μεγάλη εκλογική μάχη και να δημιουργήσει μία νέα πολιτική και κοινωνική δυναμική». «Η ΝΔ μπορεί να έχει το πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -αυτό είναι σαφές- αλλά έχει τεράστια απόσταση να καλύψει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης», επισήμανε και εξήγησε: «Αν δούμε τα ποσοστά, η ΝΔ υπερισχύει του ΣΥΡΙΖΑ στα σημαντικότερα θέματα, αλλά υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό, το οποίο κρατάει αποστάσεις και από τα δύο κόμματα. Επομένως το στοίχημα για εμάς είναι πώς θα γίνουμε ουσιαστικότεροι και ελκυστικότεροι σε σχέση με αυτούς που εξακολουθούν να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από εμάς».