Γ. Τσίπρας: Αν θέλει ο κ. Σπίρτζης, μπορεί να πάει στο ΠΑΣΟΚ
Eurokinissi
Eurokinissi

Γ. Τσίπρας: Αν θέλει ο κ. Σπίρτζης, μπορεί να πάει στο ΠΑΣΟΚ

Για το κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο μήνα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην ΕΡΤ μεταξύ άλλων ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως «στις ευρωεκλογές πρέπει να πάμε απερίσπαστοι από εσωτερικά ζητήματα» ενώ τα οποία όπως πρόσθεσε «μπορούν να λύνονται με ένα δημοκρατικό τρόπο, εντός του κόμματος, και προς τα έξω ο ΣΥΡΙΖΑ να προβάλει αυτό που είναι οι πολιτικές του προτάσεις, η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», τονίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση ο μόνος που επωφελείται είναι η ίδια η Νέα Δημοκρατία.

Επιπλέον, σημείωσε πως «όλοι αναγνωρίζουν ότι οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι ένας μεγάλος σταθμός για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος κι αν έχει εκλεγεί, πολύ περισσότερο ο Στέφανος Κασελάκης με ότι άλλο έχει προηγηθεί και κυρίως με τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, με την υπάρχουσα κατάσταση» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «η ενότητα χτίζεται πάνω στο να μοιραζόμαστε κοινή πορεία και κοινή άποψη πάνω σε κάποια βασικά πολιτικά ζητήματα και να μην κάνουμε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα, στον Κασσελάκη, στα κανάλια και με ένα μάλιστα ακραίο τρόπο. Αυτό είναι τεράστιο φάουλ. Με οποιαδήποτε πρόεδρο, όχι μόνο τον Κασσελάκη θα υπήρχε θέμα διαγραφής».

Μάλιστα ο διευθυντής της ΚΟ του κόμματος υπογράμμισε πως «θα έπρεπε αυτεπάγγελτα η Επιτροπή Δεοντολογίας να έχει κινήσει το θέμα» ενώ ξεκαθάρισε πως από την άλλη πλευρά εκπέμπεται ευθέως ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη μέσα στο κόμμα» ενώ ερωτηθείς εάν εξαντλήθηκε ο χώρος του δημοκρατικού διαλόγου τόνισε πως «δεν ξεκίνησε καν».

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να βάλει τέλος στις φωνές περί «μετάλλαξης του κόμματος» λέγοντας πως ούτε ένα μήνα μετά την εκλογή του νέου προέδρου, ούτε από μία ομιλία του μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως «άρνηση της εκλογής Κασσελάκη» την κριτική από τα στελέχη τονίζοντας πως «είναι ευθείες επιθέσεις και στο πρόσωπό του και στο κόμμα».

«Ελπίζω να είναι η πιο κρίσιμη ΚΕ γιατί αυτή η προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο» είπε ο κ. Τσίπρας  αναφορικά με τα εσωκομματικά ζητήματα και τις διαγραφές που ζήτησε ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι δεδομένο πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στο κόμμα και υπογράμμισε πως «το τι θα αλλάξουμε και πώς θα ήταν αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής συζήτησης μέσα στο κόμμα, με κεντρικές επιτροπές, με το συνέδριο κλπ».

«Κάποιοι επέλεξαν να το κάνουν με τελείως άλλο τρόπο, το οποίο είναι καταστροφικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω αυτό αποτυπώνεται» τόνισε.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές σημείωσε πως«είναι σίγουρο ότι αυτό που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 25 Ιουνίου δεν μπορούσε να εκπροσωπήσει την Αριστερά. Αυτό φάνηκε εκλογικά, από τα κενά τα οποία είχαμε και πρέπει γρήγορα να καλύψουμε και ενόψει ευρωεκλογών και τόνισε πως μετά τις ευρωεκλογές είναι «το ζήτημα μιας θετικής πρότασης και για την οικονομία συνολικά. Να ξαναδώσουμε προοπτική στον ελληνικό λαό» προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «η ελληνική οικονομία είναι μια εικονική πραγματικότητα αυτό που παρουσιάζει η κυβέρνηση».

Ερωτηθείς εάν τον φοβίζει η διάσπαση σημείωσε πως «θα ήταν πολύ καλύτερο να μην είχαμε φτάσει ως εδώ, αλλά δεν με φοβίζει η διάσπαση» προσθέτοντας πως το μόνο που το φοβίζει είναι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει πρόσωπο και θα ξαναρχίσει τη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Είτε με διάσπαση είτε χωρίς».

Αναφορικά με τις φήμες περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ έβαλε τέλος τονίζοντας πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ σχετικά με τις προτάσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά πως ο «ο κ. Σπίρτζης αν θέλει μπορεί να πάει στο ΠΑΣΟΚ, έχει όλο το ελεύθερο» χαρακτηρίζοντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ ένα «φθαρμένο κόμμα» που δεν έχει κανέναν λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ να «φορτωθεί αυτό το αρνητικό φορτίο».

«Εμείς πρέπει να μετασχηματίσουμε, να ξαναγίνουμε αυτό που ήμασταν και πολύ καλύτερα» τόνισε.

Για το νομοσχέδιο κατά της φορολογίας

«Εάν γινόταν μια έρευνα και υπάρχουν τέτοιες έρευνες, η φοροδιαφυγή στα ανώτερα στρώματα της μικρομεσαίας τάξης είναι πολύ μεγαλύτερη. Και αν πάμε και πιο ψηλά από τη μεσαία τάξη, δηλαδή στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, μεγάλους εισοδηματίες κτλ. Εκεί υπάρχει πολύ περισσότερο έδαφος φορολόγησης, είτε πρόκειται για φοροδιαφυγή, είτε πρόκειται για χαμηλή φορολόγηση. Όλα τα μετράμε σε λεπτά. Για τα πενήντα περίπου φορολογικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, περίπου τα μισά είναι φοροαπαλλαγές για το πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή την πραγματικότητα και κυνηγάει τώρα τους μικρούς και υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους».

Για το θέμα των υποκλοπών

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τις υποκλοπές που από ότι φαίνεται είναι σαφές αυτό που πάνε για κουκούλωμα, ενώ υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες από κρατικούς παράγοντες.

Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν κληθεί αυτοί που είναι υπόλογοι. Αυτοί που εμπλέκονται, όχι αυτοί που κατήγγειλαν, αλλά αυτοί που θα έπρεπε να δώσουν λόγο τι έγινε και τι δεν έγινε από τον κύριο Κοντολέωντας που είναι ιδιώτης, μέχρι στελέχη της ΕΥΠ μέχρι κυβερνητικούς δεν έχουν

Υπάρχει μια προσπάθεια κουκουλώματος από την πλευρά της κυβέρνησης. Υπάρχουν έντιμοι δικαστικοί που πιστεύω θα κάνουν τη δουλειά τους και πιθανώς υπάρχουν και δικαστικοί που δεν είναι έντιμοι, που πιθανώς θα κοιτάξει αυτούς η κυβέρνηση να τους φέρει κοντά της για να κάνει τη δουλειά της.