Μία εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια που δεν έχει τύχει της απαραίτητης προσοχής βρίσκεται ανάμεσα στα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή την ελληνογαλλική συμφωνία. Σε τέσσερις μήνες από σήμερα η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Βασικός στόχος της γαλλικής προεδρίας, όπως αναμένεται να εκφραστεί και στις επίσημες τοποθετήσεις που θα καταγραφούν στις αρχές του χρόνου, θα είναι η δημιουργία μιας νέας δομής ευρωπαϊκής αμυντικής δομής που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ, το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος σε ανύποπτο χρόνο είχε χαρακτηρίσει «εγκεφαλικό νεκρό».
Στην κίνηση αυτή η Ελλάδα με την υπογραφή της συμφωνίας Μητσοτάκη - Μακρόν μπαίνει σε θέση οδηγού των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τη γαλλική προεδρία να είναι έτοιμη να σχεδιάσει την σύγκλιση μιας ειδικής συνόδου κορυφής που θα είναι αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή άμυνα, κάτι που αποτελεί το μεγάλο πολιτικό στοίχημα του κ. Μακρόν.
Σε αυτή την ειδική σύνοδο, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, θα τεθεί επί τάπητος το κρίσιμο θέμα του Ευρωστρατού που δεν πρόκειται να λειτουργήσει απέναντι στο ΝΑΤΟ, κάτι που αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές. Ημερομηνία δεν υπάρχει ακόμα όμως θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, μια και τον Απρίλιο η Γαλλία έχει προεδρικές εκλογές και ο κ. Μακρόν θα θελήσει να «παίξει» το χαρτί του ευρωπαίου ρυθμιστή των εξελίξεων.
Αναμφίβολα λοιπόν η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επενδύσει πολιτικά στη Γαλλία δεν είναι απόφαση της στιγμής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη, όντας στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν στο Παρίσι τον Αύγουστο του 2019. Μία κίνηση που εκείνη την περίοδο δεν ήταν εύκολα προβλέψιμη, όμως σήμερα είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε πάνω σε έναν συγκεκριμένο άξονα. Την επένδυση στον ελληνογαλλικό άξονα.