Γενεύη: Έγιναν στις 25/03 τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια
Screen grab by Facebook/Consulate General of Greece in Geneva - Consulat général de Grèce à Genève
Screen grab by Facebook/Consulate General of Greece in Geneva - Consulat général de Grèce à Genève

Γενεύη: Έγιναν στις 25/03 τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, την Τρίτη 25η Μαρτίου, σε μια μέρα μεστή νοημάτων και συμβολισμών, έλαβαν χώρα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια στη Γενεύη.

Όπως αναφέρει το ελληνικό προξενείο στη Γενεύη «η πόλη απέκτησε το σημαντικότερό της μνημείο-σύμβολο της φιλελληνικής της παράδοσης, το οποίο θα συμβολίζει εφεξής και εσαεί τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας, της Γενεύης και της Ελβετίας».

Αναλυτικά η ανάρτηση: 

Η πόλη απέκτησε το σημαντικότερό της μνημείο-σύμβολο της φιλελληνικής της παράδοσης, το οποίο θα συμβολίζει εφεξής και εσαεί τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας, της Γενεύης και της Ελβετίας.

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, την Τρίτη 25η Μαρτίου, σε μια μέρα μεστή νοημάτων και συμβολισμών, έλαβαν χώρα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια στη Γενεύη.

“Μετά από περίπου δύο αιώνες, ο Ιωάννης Γαβριήλ ανταμώνει και πάλι με τον επιστήθιο φίλο του, Ιωάννη”, ανέφερε στην ομιλία του ο Γενικός Πρόξενος Αλέξανδρος Γεννηματάς, εκφράζοντας την υπερηφάνεια και τη χαρά της ελληνικής παροικίας, καθώς μια προσπάθεια περίπου 30 ετών επιτέλους έφτασε στο τέλος της, με την τοποθέτηση ενός μνημείο που θα ενσαρκώνει εφεξής και δια παντός την ελληνο-ελβετική φιλία. Όπως πρόσθεσε, “η προτομή αυτή αποτελεί δωρεά του Ελληνισμού της Γενεύης και είναι ένας οφειλόμενος φόρος τιμής σε μια προσωπικότητα που διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία των δύο χωρών αλλά και της Γενεύης ειδικότερα”. Ο Καποδίστριας είχε ζήσει στη Γενεύη την περίοδο 1822-27, μέχρι να αναλάβει τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους.

Η περίτεχνη προτομή τοποθετήθηκε στο πιο επίζηλο σημείο της Γενεύης, στο Παλάτι του σπουδαίου Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη Γαβριήλ Ευνάρδου. Ίσως και το πλέον ενδεδειγμένο σημείο, σε ένα εμβληματικό κτήριο που ταυτίζεται με τον φιλελληνισμό της πόλεως.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η (πρώτη Ελληνίδα) Δήμαρχος της Γενεύης κα Christina Kitsos, η οποία υπογράμμισε ότι «αυτή η προτομή μας επιτρέπει να τιμήσουμε τη μνήμη ενός ανθρώπου του οποίου το έργο ξεπερνά τα σύνορα και ενσαρκώνει τη διπλωματική ευφυΐα, την προνοητικότητα και την ικανότητα να ενεργεί με θάρρος και πεποίθηση απέναντι στις ιστορικές προκλήσεις. Ιδιότητες που χρειαζόμαστε απολύτως σήμερα». Ακολούθως, ο Κρατικός Σύμβουλος (Υπουργός της τοπικής Κυβέρνησης) του Καντονιού της Γενεύης κ. Pierre Maudet εξήρε τις πολιτικές και διπλωματικές ικανότητες του Καποδίστρια και τα όσα συνέβαλλε προς όφελος της Ελβετίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι “οφείλαμε να αναδείξουμε στο δημόσιο χώρο την εξαιρετική μοίρα αυτού του οραματιστή πολιτικού”.

Εμφανώς συγκινημένος, ο επίτιμος πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μιχάλης Παπαδόπουλος, που υπήρξε όλα τα τελευταία χρόνια η κινητήριος δύναμη πίσω από το εγχείρημα, ευχαρίστησε τις Αρχές της Γενεύης και την οικογένεια του Γεωργίου Κούκη που στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή.

Από πλευράς του, ο Γενικός Πρόξενος Αλέξανδρος Γεννηματάς ανέδειξε το ρόλο του Καποδίστρια στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελβετίας, το ήθος και την ευφυΐα του στο ευρωπαϊκό διπλωματικό προσκήνιο καθώς και τα ανιδιοτελή αισθήματα φιλίας και θαυμασμού που έτρεφε έναντι του Ελβετικού λαού. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί όλα τα τελευταία χρόνια ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της τοποθέτησης της προτομής σε κεντρικό σημείο της Γενεύης, ενώ χαιρέτησε την αποφασιστική συμβολή του του προκατόχου του, κ. Θάνου Καφόπουλου.

Ο Κερκυραίος Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας απέστειλε έναν γραπτό χαιρετισμό, ευχόμενος όπως “η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια να αποτελεί διαρκή υπενθύμιση του έργου του και ιδίως των αξιών που εκπροσωπούσε”.
Η χορωδία του Ελληνικού Θεάτρου Γενεύης υπό την καθοδήγηση της Καθ. Ιωάννας Berthoud-Παπανδροπούλου έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο, πλαισιωμένη από τον Αχιλλέα-τσολιά και την Πηνελόπη, με παραδοσιακή κρητική φορεσιά.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Ελβετία Αικατερίνη Σιμοπούλου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα ΗΕ στη Γενεύη Πρέσβυς Ιωάννης Γκίκας, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ελβετίας π. Γαβριήλ, η Σύμβουλος Διοίκησης του Μουσείου Καποδίστρια Ντάρια Κοσκόρου, καθώς και πλήθος Ελλήνων και Ελβετών Φιλελλήνων, συμπεριλαμβανομένων των κ.κ. Dusan Sidjanski, Pierre Ducrey και Charles Pictet, “που ενσαρκώνουν τη σύγχρονη μορφή του Ελβετικού Φιλελληνισμού”, όπως τόνισε ο Γενικός Πρόξενος.

Την προτομή σμίλευσε ο Τήνιος γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος, ενώ χρηματοδοτήθηκε από την οικογένεια του φιλόπατρη επιχειρηματία Γεώργιου Κούκη, που δυστυχώς μας “άφησε” προ λίγων μηνών δίχως να προλάβει να δει τον καρπό της προσπάθειάς του».