Εθνική υπεκφυγή χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για την τροπολογία- μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε το «παρών», απέχοντας, ουσιαστικά από την ψηφοφορία
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο υπουργός σημείωσε για το θέμα: «Τέθηκαν προτάσεις για την τροπολογία. Η πρώτη ήταν η δική μας, στηρίζεται σε υφιστάμενη διάταξη. Επεκτείνουμε και στην πραγματική ηγεσία. Είναι συνταγματική και δίνει δημοκρατική διέξοδο χωρίς να οδηγεί στα άκρα. Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, να μην ανακηρύσσονται τα κόμματα με ναζιστικά ή ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ την απέσυρε».
Εν συνεχεία πρόσθεσε πως «Έφερε άλλη πρόταση στη βουλή. Είχε σοβαρότατο πρόβλημα συνταγματικότητας, με το παρών ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε εθνική υπεκφυγή απέχοντας ουσιαστικά από την ψηφοφορία. Είπε ο κ.Τσίπρας ότι προσδοκούμε τις ψήφους των ακροδεξιών. Εμείς είμαστε εκείνοι που διαχρονικά έχουμε θωρακίσει το πολίτευμα το κάναμε το 2013 με το μπλόκο στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, δεν θα πάρουμε από αυτή τη δεξαμενή, εμείς σταθήκαμε απέναντι».
Να δούμε αυτά που δημιουργούν γέφυρες
Ακολούθως αναφέρθηκε εκτενώς και στα δεδομένα που δημιουργούν οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία λέγοντας ότι αποτελούν καλή αφορμή για να δούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν.
Στο ερώτημα αν η αλληλεγγύη μπορεί να αποκτήσει πιο στέρεες βάσεις και χαρακτηριστικά με την Τουρκία απάντησε: Πιστεύω πως ναι. Είναι καλή αφορμή να δούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Σε απίστευτες καταστροφές υπάρχει αναθεώρηση. Να δούμε αυτά που δημιουργούν γέφυρες και όχι εκείνα που τις ρίχνουν. Θεμελιώδης η θέση μας για αλληλεγγύη σε όποιον πλήττεται, να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο. Ανατριχιαστικές οι εικόνες των ανθρώπων μας που προσπαθούν να βγάλουν ανθρώπους. Έξι αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για διάσκεψη δωρητών».
Ο ίδιος επισήμανε «είναι η γειτονιά μας, ο ανθρώπινος πόνος να μας ενώνει. Δεν πρέπει να περιμένουμε αυτό, θα πρέπει να βρούμε κοινή ζώνη για Ελλάδα και Τουρκία για να προχωρήσουμε ζητήματα που μας χωρίζουν εδώ και δεκαετία. Δεν είναι του παρόντος να μιλάς τώρα για δημόσια πολιτική και διπλωματία. Πίσω από τις πολιτικές, είμαστε όλοι άνθρωποι, κανείς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όταν φτάσει η κρίσιμη ώρα, στον ανθρώπινο πόνο.
Στο ερώτημα αν αναβληθούν οι τουρκικές εκλογές, θα πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός και για την Ελλάδα, τόνισε ότι η θέση του είναι «όχι». «Έχουμε κατακτήσει να μην ετεροκαθοριζόμαστε στη βάση του τι κάνει ο σύμμαχος ή ο αντίπαλος. Η ελληνική διπλωματία έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Δεν συρόμαστε πίσω από τις εξελίξεις. Παρακολουθούμε, αλλά δεν αλλάζουν πολιτικές».
Απρίλιο ή Ιούλιο οι εκλογές;
Απρίλιο ή Ιούλιο εκλογές; ήταν η επόμενη ερώτηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να σημειώνει πως «δεν έχει υπάρξει τέτοια δήλωση για Απρίλιο».
«Δεν παρακολουθείτε τι κάνουμε κάθε μήνα. Τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έχει δρομολογηθεί το ίδιο και η τροπολογία. Όλα γίνονται στη βάση χρονοδιαγράμματος. Ο Απρίλιος δεν είναι δεδομένος. Από Απρίλιο και εντεύθεν είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα, βαδίζουμε προς τη λήξη της θητείας. Οποιαδήποτε δράση αναλαμβάνουμε δεν γίνεται με πολιτική προβολή στις εκλογές, αλλά ούτε και τυχαία. Όλα είναι καταγεγραμμένα».
Και συνέχισε: «Μεγάλη κατάκτηση να μην υπάρξει πολιτικός αιφνιδιασμός. Υπαινίσσεστε ότι έχουμε ανοίξει τον κουμπαρά. Να είμαι σαφής, καμία δημοσιονομική πολιτική που θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Να διατηρήσουμε τα κεκτημένα, είμαστε ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Σημαντικό να μπορούμε να παρέχουμε στήριξη στην κοινωνία, το έχουμε κάνει. Μολονότι αποδίδουμε κεφάλαια, να μην κλυδωνίζεται η οικονομία».
Στο εάν θα υπάρξουν άλλες παροχές έως τις εκλογές είπε πως «πρώτον: Όσο παράγεται πρωτογενής πλούτος, από την ανάπτυξη, θα διοχετεύεται στην κοινωνία. Δεύτερον: Εμείς να κλυδωνίζουμε την οικονομία δεν θα το κάνουμε. Δεν θα τάξουμε αν δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Μακριά από μας. Έχουμε κεφάλαιο εμπιστοσύνης που θα συνεχίσουμε».
Για τις παρακολουθήσεις και την επικείμενη συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο επισήμανε ότι «δεν είναι τυχαίος ο χρονισμός. Είναι συζήτηση με πολιτική στόχευση. Σε ό,τι αφορά τον κ.Τσίπρα καλό είναι να μην πηγαίνουμε στο εξωτερικό μόνο για να διαβάλουμε τη χώρα. Δυστυχώς, ορισμένοι όπου βρεθούν το μόνο τους μέλημα είναι να επιχειρήσουν να κερδίσουν πολιτικά οφέλη, μιλώντας αρνητικά για τη χώρα. Καλό είναι να λέμε τα πράγματα αντικειμενικά».
Διευκρίνισε ακόμα ότι: Τις άρσεις απορρήτου δεν τις κάνει η κυβέρνηση, δεν γνωρίζει και δεν πρέπει να γνωρίζει και πως τα ονόματα που φέρονται να παρακολουθούνται δεν έχουν πιστοποιηθεί ποτέ.
Για το έγγραφο της ΑΔΑΕ
«Ποιος γνωρίζει εδώ και μήνες για τα πρόσωπα που παρακολουθούνται; Η αξιοπιστία του καθενός είναι σχετικό. Εμείς λέμε ότι δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να γνωρίζουμε ποιοι είναι σε άρση απορρήτου. Θα φθάσουν σε μας μόνο πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Ο κ.Τσίπρας και οι δημοσιογραφικοί του βραχιόνες γνωρίζουν εδώ και μήνες. Δεν είναι η κυβέρνηση που κάνει τις άρσεις απορρήτου», είπε και πρόσθεσε πως «για τον κ.Πιτσιόρλα και την παρακολούθησή του, η ΝΔ την τότε κυβέρνηση κατήγγειλε».
«Δεν κατηγορούμε. Ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν έχει παρακολουθήσει κανένα πολιτικό πρόσωπο. Μας είπε κάτι ανακριβές και υπάρχει και θέμα συνέπειας. Αυτή τη στιγμή γίνεται συνειδητή προσπάθεια συγχώνευσης ετερόκλητων πραγμάτων. Από τη μια η ΕΥΠ, από την άλλη οι παράνομες παρακολουθήσεις μέσω κακόβουλου λογισμικού. Θα μάθουμε τι συνέβη από τη Δικαιοσύνη που έχει αναλάβει».
«Πώς γίνονται οι νόμιμες άρσεις απορρήτου; Από τις αρμόδιες υπηρεσίες και με διατάξεις δύο εισαγγελέων. Μιλάμε για δικαστικές αποφάσεις. Η διαδικασία είναι αυστηρή. Εκσυγχρονίσαμε το πλαίσιο γιατί διαπιστώσαμε πολλά κενά. Ναι, θα μάθουμε όλοι από τη Δικαιοσύνη τι έγινε και για το μέλλον φέραμε πλαίσιο, το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη».