Σε “μητέρα” των μαχών εξελίσσεται ο δεύτερος γύρος των εκλογών της επόμενης Κυριακής για τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού μια ενδεχόμενη ήττα του θα τον οδηγήσει, εκ νέου, στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Οι υψηλοί τόνοι, οι επιθέσεις κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση με διαρροές δημοσιευμάτων για την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, δείχνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός βάζει στην άκρη το προφίλ του ήπιου, πολυπολιτισμικού πολιτικού και να σημάνει ανοιχτή επίθεση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να λάβει μέρος στη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ, μετά την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να αποχωρήσει λόγω της βεβαρημένης υγείας της, που τελικά οδήγησε και στον πρόωρο θάνατό της. Μίλησε για ενότητα, επιχείρησε να ποδηγετήσεις τους υπόλοιπους υποψήφιους και να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος δήλωνε, όσο πλησίαζε ο χρόνος των εκλογών, ότι ενδεχομένως να μην απαιτηθεί δεύτερος γύρος αν υπάρξει μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων. Έπεσε έξω. Και μεγάλη προσέλευση υπήρξε και ο ίδιος δεν ήρθε όπως εκτιμούσε πρώτος και τελικά θα γίνει δεύτερος γύρος παρά τις προσπάθειες στελεχών του κόμματος και του Ανδρέα Λοβέρδου να αποφευχθεί αυτό που τελικά συμβαίνει μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου υπαιτιότητα του δεύτερου.
Η πρώτη ήττα του Γιώργου Παπανδρέου ήρθε με τρόπο που δημιουργεί συνθήκες επανάληψης της στον δεύτερο γύρο. Έχοντας χάσει και την ευκαιρία που του δόθηκε να υπαναχωρήσει και να διατηρήσει έστω ψήγματα ενός πολιτικού κύρους βρίσκεται τώρα ενώπιον των αποφάσεών του, που σημειωτέον πληροφορίες αναφέρουν πως βρήκαν αντίθετα και μέλη του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος (συνολικά για τη συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ)
Στο πλαίσιο αυτό η συνήθης αβρότητα και ευγένεια που αποτελούσε ένα χαρακτηριστικό του πολιτικού του προφίλ μένει πίσω. Το…. Κουστούμι αυτό πηγαίνει στην ντουλάπα και ο Γιώργος Παπανδρέου σηκώνει τους τόνους κατά του Νίκου Ανδρουλακη. Αν πριν τον πρώτο γύρο είχε αποφύγει με επιμέλεια χαρακτηρισμούς εναντίον των υπολοίπων υποψηφίων, το άγχος της τελικής ήττας αλλάζει τα δεδομένα.
Φτάνοντας στο σημείο να υιοθετεί και την άποψη που αναφέρει πως αποτελεί ντεσαβαντάζ το γεγονός πως δεν είναι βουλευτής το έτερος διεκδικητής, που διατηρεί τον τίτλο του φαβορί, ο Γιώργος Παπανδρέου τον κατηγόρησε για παλαιοκομματική νοοτροπία. Έφερε στο προσκήνιο μέχρι και την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για να τον καταγγείλει για παλαιοκομματική νοοτροπία μιλώντας για κομματικούς μηχανισμούς και άλλους που επιδιώκουν την εκλογή του.
Τον κατηγόρησε και για τη στάση του αναφορικά με τα θέματα βέτο της Ε.Ε., κύκλοι προσκείμενοι στον ίδιο έβγαλαν μέχρι και δημοσιεύματα για να πιστοποιήσουν τα όσα υποστηρίζει ανοίγοντας έναν κύκλο αντιπαράθεσης που αποφεύχθηκε την περίοδο κατά την οποία οι διεκδικητές της αρχηγίας ήταν έξι.
Και ναι μεν αναμένεται με ενδιαφέρον το debate που τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται να ζητά μετ' επιτάσεως με τον όρο να υπάρχει διάλογος εν τούτοις το κλίμα τείνει να διαταραχθεί. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο Γιώργος Παπανδρέου διεκδικεί ήδη διακριτό ρόλο μέσα στο κόμμα την επομένη των εκλογών, προειδοποιεί ανοιχτά πως αυτός θα υπερασπίζεται τις… αρχές του αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών διαφοροποιήσεων και κρατά ενεργό το ΚΙΔΗΣΟ παραπέμποντας σε αποφάσεις του επικείμενου συνεδρίου.
Βέβαια, το ζήτημα που αφορά στις θέσεις και το πρόγραμμα του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι συγκεκριμένων θεμάτων παραμένει ανοιχτό. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ψηφοφόροι που τον έφεραν πρώτο δεν έδειξαν να ασχολούνται στην παρούσα φάση με αυτό….