Στον Έβρο «υπάρχει ένταση» γιατί «χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στα σύνορα» και «διαρκείς εντάσεις στα συρματοπλέγματα μεταξύ ΜΑΤ – στρατού και προσφύγων».
Η δε χώρα απειλείται «από τους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη που είναι ανίκανη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα», ο πρωθυπουργός είναι « Όρμπαν της νοτιανατολικής Ευρώπης» και η λύση είναι να ζητήσουμε τη σύγκληση συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή είναι η εικόνα που «περιγράφουν» τα μέσα ενημέρωσης που είτε εκφράζουν ευθέως τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, είτε διαθέτουν την οπτική των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ κάποιοι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνουν όσα γίνονται στη μεθόριο του Έβρου ως μια «κανονικότητα» ισοδύναμη με τις μάχες μεταξύ ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια!
Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου ίσως και να έχουν λόγο να μην κατανοούν γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ζητεί έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε ,αλλά ως φαίνεται ούτε ανησυχούν ούτε και κατανοούν την ανησυχία των πολιτών, για τα συμβαίνοντα στη συνοριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας.
Ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του διαπιστώνει ότι όλα όσα συμβαίνουν οφείλονται στην «ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών» καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει άμεσα τις ιδεοληψίες της», και ως μέτρο εκτόνωσης της έντασης στον Έβρο ζητεί «χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση στην αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά ευπαθών ομάδων, σήμερα κιόλας, στην ενδοχώρα».
Συνοπτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που ωθήθηκαν και παροτρύνθηκαν από το καθεστώς της Τουρκίας να μαζευτούν στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο και στα ελληνοτουρκικά παράλια και με πέτρες, καδρόνια, χαντζάρια και δακρυγόνα και απαιτούν την είσοδο στη χώρα είναι πρόσφυγες. Συνεπές επιχείρημα και ακρογωνιαίος λίθος της μυωπικής πολιτικά και εθνικά επιζήμιας αντιμετώπισης του προβλήματος επί των ημερών της Πρώτης Φορά Αριστερά.
Η προστασία των συνόρων της ελληνικής επικράτειας – δικαίωμα και υποχρέωση αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – καθιστά τον πρωθυπουργό της χώρας στα μάτια του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του ΣΥΡΙΖΑ «Όρμπαν».
Οι δυνάμεις της πολιτείας που νυχθημερόν θωρακίζουν το δικαίωμα της χώρας να ονομάζεται χώρα και όχι… χώρος, πρέπει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταβούν στα νησιά για να μεταφέρουν στην ενδοχώρα τις ευπαθείς ομάδες.
Το συμπέρασμα που βγάζει κάθε νοήμων πολίτης ακούγοντας όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απλό.
Λέει όσα έκανε ως κυβέρνηση από το 2015 μέχρι και την τελευταία μέρα στην εξουσία και μετέτρεψε το προσφυγικό- μεταναστευτικό σε εκρηκτικό, άλυτο και εθνικής διάστασης πρόβλημα για τη χώρα.
Θα ήταν σπατάλη εθνικού κεφαλαίου αυτή την ώρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να αφιερώσουν έστω και λίγες λέξεις για να καταδείξουν τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ των ανοιχτών συνόρων, του «λιάζονται και εξαφανίζονται», «όλοι είναι πρόσφυγες» των πολέμιων του φράχτη, των υπερασπιστών των κάθε λογής αλληλέγγυων με το αζημίωτο, της Ειδομένης και της Μόριας.
«Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που ήρθε για να μείνει και χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή προ αρκετών μηνών. Οι εικόνες από την μεθόριο του Έβρου όπου οι δυνάμεις της πολιτείας νυχθημερόν φροντίζουν να μείνουν απαραβίαστα τα εθνικά σύνορα στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που διεξάγει ο Ερντογάν με «όπλα» χιλιάδες φτωχοδιάβολους και λιγοστούς κατατρεγμένους πρόσφυγες λειτουργούν ως «νάρθηκας» της εθνικής ομοψυχίας.
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη παραμένει ζητούμενο, με τον πρωθυπουργό να την «απαιτεί» με όποιο πρόσφορο τρόπο και επαφή θεωρεί αποτελεσματικό παραμένοντας «εντός συνόρων» και έχων ακέραια την ευθύνη της χώρας.
Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει και θα φέρει ακέραια την ευθύνη για όσα έπραξε ή δεν έπραξε και μας υποχρεώνει να τα υπενθυμίζουμε, επαναλαμβάνοντας σήμερα ως «μοτίβο» τις θέσεις του για το προσφυγικό.
Αδικούμε σφόδρα την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου όταν μνημονεύουμε το κυνικό της μότο «λιάζονται και εξαφανίζονται» ως την μεταναστευτική σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχαν και έχουν τις ίδιες απόψεις ελαφρώς μεταστρεφόμενες κατά το δοκούν. Τις κατέγραφαν στα κομματικά κείμενα, στα ψηφίσματα, στους νόμους που έφτιαχναν και παγίδευαν μια ολόκληρη κοινωνία και χώρα.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου ήταν η πιο κυνική. Αλλά δεν ήταν η μόνη.
Παράδειγμα η νεαρή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την Ορεστιάδα κ. Νατάσα Γκαρά η οποία εμφανίστηκε αγωνιούσα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό το Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην περιοχή. Πρωτοστατούσε στο παρελθόν υπέρ των ανοιχτών συνόρων και πολεμούσε τον φράχτη. Όταν εξελέγη άλλαξε άποψη ζητώντας να διατηρηθεί ο φράχτης γιατί όπως έλεγε στη βουλή «η Ελλάδα δεν έχει τις δομές για να διαχειριστεί σωστά τις μεγάλες μεταναστευτικές δομές». Η μεταστροφή της είχε προκαλέσει επίθεση από συντρόφους και αλληλέγγυους οδηγώντας την σε μια μακροσκελή απολογία μέσω Facebook.
Έγραφε η βουλευτής τον Οκτώβριο του 2015 στην ανάρτηση της:
«Είμαι η Νατάσα Γκαρά και μένω στην Ορεστιάδα. Είμαι η Νατάσα που έχει κάνει διαμαρτυρίες μπροστά στον φράχτη, αλλά και στο σημείο εκείνο πριν γίνει ο φράχτης. Είμαι η Νατάσα που έχω καταγγείλει σε εισαγγελείς παράνομες επαναπροωθήσεις και προπηλακισμούς μεταναστών από το ποτάμι του Έβρου. Είμαι αυτή που έχω κάνει δεκάδες αναφορές σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαμονής και υποδοχής των μεταναστών στον Έβρο“. Και συνέχιζε « Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν επιθετικές πολιτικές από τις Κυβερνήσεις, και φοβικά σύνδρομα στην κοινωνία προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ότι η αντιμετώπιση αυτή άλλαξε ευτυχώς…Επιμέναμε στα ανοιχτά σύνορα της Ευρώπης, καθώς κανένας φράχτης και κανένα τοίχος δε σταματά ανθρώπους που θέλουν να περάσουν και δε λύνουν κανένα πρόβλημα. …Με αλληλεγγύη και σεβασμό, καθώς και συνεργασία και συντονισμό των χωρών, οι ροές των προσφύγων μπορούν να είναι ελεγχόμενες, ώστε να διασφαλίζεται η φιλοξενία τους με ανθρώπινους όρους. Οριστικές λύσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο να σταματήσουν οι πόλεμοι. Ωστόσο, αν υπάρχει βούληση μπορούν να βρεθούν τρόποι να διευκολυνθεί η μετακίνηση των προσφύγων με ασφαλή τρόπο. Μπορούν για παράδειγμα οι πρόσφυγες να παίρνουν «πρόσκληση» ή άδεια και να μετακινούνται απευθείας στη χώρα όπου επιθυμούν να μεταβούν»
Ο Ραγκούσης κατά ΣΥΡΙΖΑ για την Ειδομένη αλλά το... 2015
Ειδική μνεία οφείλουμε στον νυν τομεάρχη Προστασίας Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ τον κύριο Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος στις αρχές του 2015 τις μέρες της Ειδομένης σχολίαζε ως πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
« “Ειδομένη” ονομάζεται το “σπουδαίο” σχέδιο της ηγεσίας που σήμερα διαθέτει η Ευρώπη προκειμένου να φτάσει το μήνυμα σε επίδοξους πρόσφυγες πως δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν το ταξίδι της προσφυγιάς διότι αυτό θα σταματήσει στην Ειδομένη. Είναι ένα σχέδιο στο οποίο συμμετέχει η κυβέρνηση Τσίπρα έχοντας συνδέσει το προσφυγικό με την αξιολόγηση. Πρόκειται για τόσο “σπουδαίο” σχέδιο που σήμερα πολύ εύκολα το διέσυραν όσοι πρόσφυγες πέρασαν στα Σκόπια…στέλνοντας αυτοί το δικό τους μήνυμα πως το ταξίδι δεν τελειώνει στην Ειδομένη…