Βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες «θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή» και ότι αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύεται από μια σειρά απο γεγονότα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Angel Gurria, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία είναι η τρίτη από τον Φεβρουάριο του 2015.
Η συνάντηση Τσίπρα-Γκουρία διήρκεσε δύο ώρες, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το τελευταίο τρίμηνο μπορεί να υπάρξει μικρή ανάπτυξη, ενώ ο κ. Γκουρία τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας για να αντιμετωπιστεί το κόστος των προσφυγικών βαρών, προκειμένου -όπως είπε- να μην ανατραπεί η θετική πορεία της χώρας.
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους και όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές θετικές αντιδράσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Βασική πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι η επίτευξη ενός διττού στόχου: ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη, με ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας», ενώ επισήμανε ότι ο ΟΟΣΑ συμμερίζεται την άποψη ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάκαμψη, φέτος.
Ο A. Gurria παρέδωσε, επισήμως, στον Α. Τσίπρα την οικονομική έρευνα του 2016 για την Ελλάδα, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό και τονίζοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες.
Απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες τόνισε: «Έλληνες μπορείτε να συνεχίζετε να στηρίζεστε στον ΟΟΣΑ».
Παράλληλα, ο γγ του Οργανισμού ανέφερε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει από μια φάση επίπονης ύφεσης με αύξηση της ανεργίας, μεγάλη πτώση του εισοδήματος και με αύξηση των επιπέδων της φτώχειας και της ανισότητας, επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση έχει επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χώρα, η οποία χρειάζεται σημαντική οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται, ο γγ του ΟΟΣΑ, είπε ότι εξαιτίας αυτών η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει θετική ανάπτυξη του χρόνου. Είπε επίσης ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για συζητήσεις με τους εταίρους για τη διευθέτηση του χρέους.
«Χρειαζόμαστε ένα χαμηλότερο μονοπάτι για τις ροές εξυπηρέτησης του χρέους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα νούμερα είναι θετικά αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.
Ο γγ του ΟΟΣΑ ανέφερε εξάλλου ότι πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική επικοινωνίας ώστε να εξηγηθούν στον ελληνικό λαό τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων προειδοποιώντας όμως ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση από παγιωμένα συμφέροντα που θα νιώσουν ότι θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις.
«Η κυβέρνηση όμως πρέπει να επιμείνει», τόνισε ο A. Gurria, «γιατί οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, θα βελτιώσουν την κοινωνική πρόνοια θα δημιουργήσουν καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον».
Happy to launch the 2016 #OECD Economic Survey of Greece with PM Tsipras in Athens @PrimeministerGR pic.twitter.com/pUNby6ZNQs
— Angel Gurria (@A_Gurria) March 10, 2016
Λόγω των μεταρρυθμίσεων πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετική ανάπτυξη του χρόνου, υπάρχουν σημάδια σταδιακής βελτίωσης με τα επίπεδα ανεργίας να πέφτουν. Βεβαίως, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό, αλλά είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2012, ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Γκουρία υπογράμμισε ότι ενώ όλοι θεωρούσαν ότι θα απαιτηθούν 25 δισ., τελικά η ανακεφαλαιοποίηση προχώρησε με μόλις 6 δισ ευρώ. Έτσι και 20 δισ. εξοικονομήθηκαν- που θα βάρυναν το χρέος- και υπάρχει ένα δυνατότερο ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, είπε επίσης ο γγ του ΟΟΣΑ, «θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και θα οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην άνοδο των εξαγωγών. Η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να μειωθεί η μελλοντική επιβάρυνση του χρέους με μεγαλύτερες περιόδους χάριτος, με επιμήκυνση».
«Η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερες ροές μελλοντικής εξυπηρέτησης του χρέους» υποστήρισε ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις, γιατί οι επενδυτές θέλουν έναν καθαρό ορίζοντα για να επενδύσουν.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού για τη δημιουργία εξοικονομήσεων, σημείωσε ότι η εισαγωγή μιας βασικής σύνταξης, μιας ελάχιστης σύνταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι οι συντάξεις έχουν περικοπεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια και συνεπώς είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε μέτρα που θα διασφαλίσουν μια καλύτερη ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, δημιουργώντας εξοικονόμηση πόρων, μειώνοντας κάποιες ειδικές μεταχειρίσεις, χωρίς να επιβαρύνονται περισσότερο οι ευάλωτοι πολίτες.
Θετικά ήταν τα σχόλια του πρωθυπουργού για αρκετά σημεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ισχύς των ολιγοπωλίων, να υπάρξουν νέοι θεσμοί στην αγορά εργασίας, να αποκατασταθεί ο κατώτατος μισθός καθώς σήμερα κάτω από τα στάνταρ του ΟΟΣΑ, να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις .
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σε αυτή τη διαπραγμάτευση. «Γιατί εμείς διαπραγματευόμαστε όχι μόνο με βάση τις ανάγκες μας αλλά και τα πραγματικά δεδομένα».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2014, της επιτακτικής αναάγκης για τον σχεδιασμό νέων εργαλείων και θεσμών ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτών των πολιτικών, της ανάγκης να κατανεμηθούν, δίκαια, το κόστος προσαρμογής και οι καρποί της ευημερίας, της σημασίας καταπολέμησης των συμφερόντων που αναπαράγουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων.
Ο κ. Γκουρία δήλωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες, ωστόσο υπογράμμισε ότι στο τέλος του 2016 θα υπάρξει μικρή ανάπτυξη, η οποία όμως το 2017 μπορεί να φθάσει και το 2%. Ο γραμματέας του ΟΟΣΑ συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, θα αυξήσει την εμπιστοσύνη, θα συζητηθεί το χρέος και η Ελλάδα θα προσελκύσει επενδύσεις, ενώ σημείωσε και το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Συνέστησε στην κυβέρνηση να αρχίσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα είναι προς όφελος όλων.
«Συμφωνούμε με αρκετές από τις διαγνώσεις της έρευνας, χαιρετίζουμε τα περισσότερα από αυτά που συνιστά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την επισήμανση του ΟΟΣΑ για την αναγκαιότητα διευθέτησης του χρέους, καθώς, επίσης, και ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω απο τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και ότι θα πρέπει να τον αυξήσουμε. Επίσης, επισήμανε ότι σωστά σχεδιασμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η αποτελσματικότητα της αγοράς εργασίας.
Υποδεχόμενος νωρίτερα τον A. Gurria στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Α. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλον αυτόν τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία», σημειώνοντας πως μετά από όλα αυτά χρόνια ύφεσης είναι σημαντικό να υπάρξει ανάκαμψη και να βρεθεί ο τρόπος, ώστε η ανάκαμψη αυτή να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και όλες τις διαστάσεις.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ώστε να μπορέσουμε πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι γι'' αυτό ο κ. Gurria βρίσκεται στην Αθήνα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.
«Έχουμε την οικονομική κρίση που τείνει να τελειώσει και έχουμε και την προσφυγική κρίση» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα οι προκλήσεις αυτές να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο.
Κρίσιμη χαρακτήρισε τη στιγμή της επίσκεψης του και ο κ. Gurria και πρόσθεσε πως είναι ευτυχείς στον ΟΟΣΑ που μπορούν να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, εκκρεμότητες που η κυβέρνηση διαχειρίζεται, όπως είπε, όμως αποτελεσματικά.
Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μια οδό σύγκλισης, πρόσθεσε ο κ. Gurria, σημειώνοντας ότι από τη μια πλευρά βρίσκονται τα οικονομικά ζητήματα όμως στο κέντρο πρέπει να μπουν και οι κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη.
Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη, ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ και τόνισε ότι στο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να υπάρξει και η κοινωνική ανάπτυξη. Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, τόνισε ότι το πρόβλημα έχει και οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ