Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Σε κινήσεις με έντονο το στοιχείο του τακτικισμού προχωρά ο Πάνος Καμμένος, την ώρα που γνωρίζει πως βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Την ώρα λοιπόν που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δείχνει απομονωμένος στο εσωτερικό της κυβέρνησης ή τουλάχιστον σε μεγάλη απόσταση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Αμυνας στέλνει τα δικά του μηνύματα, ενισχύοντας τα σενάρια που τον θέλουν να ισορροπεί πάνω σε μία λεπτή γραμμή.
Το 24ωρο που μας πέρασε δύο κινήσεις του κ. Καμμένου αποδεικνύουν πως είναι αποφασισμένος να υιοθετήσει μία στρατηγική ήπιων τόνων από την μία, αποφεύγοντας όμως από την άλλη να απομακρυνθεί από τις θέσεις του. Μία τακτική που ουδείς μπορεί να γνωρίζει το πού θα καταλήξει.
Η αρχή έγινε με μία αναδημοσίευση που έκανε στο Twitter, νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Στον απόηχο της ανοιχτής σύγκρουσης που έλαβε χώρα μέσα στο υπουργείο Αμυνας, με τον Φώτη Κουβέλη για τη χρήση της λέξης “ομηρία”, ο κ. Καμμένος έκανε “retweet” ενός άρθρου του Politico με τίτλο: “Ομηροι στην νέα Τουρκία του Erdogan”. Η σημειολογία ξεκάθαρη από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος με τον συγκεκριμένο τρόπο έδειξε να επιμένει στα όσα έχει δημοσίως υποστηρίξει και έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής τόσο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον υφισταμενό του αναπληρωτή υπουργό Αμυνας.
Ελάχιστες όμως ώρες αργότερα, το απόγευμα της Πέμπτης στο επίσημο δελτίο Tύπου που ακολούθησε την συνάντηση του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Wess Mitchell, δεν υπήρξε καμία αναφορά στον όρο “ομηρία”. Αντιθέτως υπήρξε μία πολύ προσεχτική διατύπωση αναφορικά με την ατζέντα της συνάντησης: “Έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκε εν εκτάσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στην Τουρκία” σημείωνε η ανακοίνωση του υπουργείου.
Κρατήστε την λέξη “ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ”, χωρίς να υπάρχει πουθενά η λέξη “ΟΜΗΡΟΙ”.
Είναι προφανές πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, έμπειρος πολιτικά, προσπαθεί να κινηθεί μέσα στο ασφυχτικό πλαίσιο, την στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον μετρούν εκτός Βουλής, ενώ μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Κρίσιμη παράμετρος στην όλη εξίσωση είναι και η αποδοκιμασία της πλειοψηφίας των πολιτών στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ότι αφορά στους δύο στρατιωτικούς που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ το 51% απαντά ότι αξιολογεί «αρνητικά» ή «μάλλον» αρνητικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Την ίδια ώρα αυτή η νευρικότητα και η αβεβαιότητα που εκπέμπει πλέον ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελεί βασικό στοιχείο στην ανάλυση που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι πλέον κάθε μέρα που περνάει οι κάλπες έρχονται ολοένα και πιο κοντά , τόσο εξαιτίας της σημαντικής δυσλειτουργίας που παρατηρείται στους κόλπους της συγκυβέρνησης, όσο και εξαιτίας των μεγάλων δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας στο άμεσο μέλλον.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην ΝΔ ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο οποίος για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια έδειξε να προσδιορίζει το χρόνο των εκλογών. “ Υπάρχει μια βάσιμη πιθανότητα οι εκλογές να γίνουν το δεύτερο μισό του 2018 και ο λόγος είναι γιατί ο κ. Τσίπρας δε θα μπορεί να αντέξει τον πολιτικό «πόνο» από την περικοπή συντάξεων που ο ίδιος ψήφισε” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χαρακτηριστικό της συνέντευξης ήταν πως ο αμερικανός δημοσιογράφος παρουσίασε τον κ. Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας.