Χωρίς συμφωνία ανάμεσα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεκλήθη για να καθοριστεί το πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, από την οποία έχουν προσκληθεί σε ακρόαση συνολικά εννέα πρόσωπα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Με το βασικό επίδικο να αποτελεί η διασφάλιση της μυστικότητας της αυριανής συνεδρίασης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ζήτησαν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών που δεν εμπίπτουν στο χαρακτήρα του απορρήτου, κάτι που θα διαπιστωθεί μετά από έλεγχο του Προεδρείου.
Από την πλευρά του ο Κώστας Τασούλας ωστόσο, επέμεινε συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ότι το σύνολο της διαδικασίας είναι απόρρητο, από το οποίο, όπως υπογράμμισε, δεσμεύονται εφ' όρου ζωής βουλευτές και προσκληθέντες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Περαιτέρω, όπως γνωστοποιήθηκε, ο κ. Τασούλας προέτρεψε τους εκπροσώπους των κομμάτων να προβούν στην έκδοση ενός κοινού «πορίσματος» που θα αφορά στη συνεδρίαση και δεν θα «ακουμπάνε» τον δεσμευτικό χαρακτήρα της συνεδρίασης.
Επιπλέον τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στην ισχυρή σύσταση του Προέδρου της Βουλής, οι βουλευτές που εκπροσωπούν τα κόμματα στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Ο κ.Τασούλας μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να κάνει «σωματικό έλεγχο στους βουλευτές». Όπως εξήγησε η υπόδειξη του, αποσκοπούσε στην αποφυγή της επανάληψης του φαινομένου που κατεγράφη στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής.
Η συζήτηση στη Διάσκεψη έλαβε πιο έντονη τροπή, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι έγινε γνώστης του συμβάντος, ότι η επίμαχη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών Διαφάνειας μεταδιδόταν ζωντανά από ραδιοφωνικό σταθμό τον οποίο και κατονόμασε. Μετά την αναζήτηση που έγινε από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κώστας Τασούλας ανακάλεσε τα περί της απευθείας μετάδοσης ωστόσο όπως υποστήριξε αργότερα σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, συνεργάτες του παρουσίασαν ψηφιακό αρχείο στο οποίο είχαν ηχογραφηθεί διάλογοι από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήγειρε και η ταυτόχρονη παρουσία των εννέα προσκεκλημένων στη συνεδρίαση, η οποία σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο προδίδει το κίνητρο της πλειοψηφίας να προκληθεί «μπάχαλο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «πρόκειται για ακρόαση και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν είναι δικαστήριο». Πρόσθεσε δε εμφατικά: «Στις ακροάσεις έρχονται όλοι».
Σημειώνεται ότι προσκλήσεις για την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:
- Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,
- Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,
- Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,
- Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
- Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
- Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,
- Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και
- Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί, ο υπουργό Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης