Χρ. Δήμας: Από τον αρχαίο ένδοξο ελληνικό πολιτισμό σε νέα επιτεύγματα

Χρ. Δήμας: Από τον αρχαίο ένδοξο ελληνικό πολιτισμό σε νέα επιτεύγματα

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας μιλά στο «Liberal» για την πάγια επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού να προβαίνει σε πολιτιστικές ανταλλαγές και σε δράσεις εξωστρέφειας. 

Στη συνέχεια αναφέρεται στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Κίνας, οι οποίες είναι ιδιαίοτερα ενισχυσμένες, δεδομένου ότι ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός αποτελούν δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς παγκοσμίως.

Ο υπουργός δηλώνει περήφανος για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει την πολιτιστική διπλωματία ως ένα «εργαλείο» που θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τον πολιτισμό, την οικονομία, τον τουρισμό και την κοινωνία. «Συνεργαζόμαστε με πολλές χώρες σε αυτή την κατεύθυνση», τονίζει. 

Εν μέσω του Μεσανατολικού, ο κ. Δήμας κλήθηκε να τοποθετηθεί για τους δεσμούς Ελλάδας - Ισραήλ, οι οποίοι εκτείνονται στα πεδία της επιστήμης, του πολιτισμού, του εμπορίου, της ενέργειας κ.ά. Τέλος, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα οποία δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη 

H χώρα μας βρέθηκε στη 41η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου «LIBRE», σε μία από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις του ισπανόφωνου εκδοτικού κόσμου. Πρόκειται για έναν στόχο του Υπουργείου Πολιτισμού που επετεύχθη; Τι ενέργειες έγιναν από την ελληνική αποστολή;

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου είναι μία επιπλέον ευκαιρία ανάδειξης και προβολής του Ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό. Ο στόχος της παρουσίας μας στη Μαδρίτη, αλλά και στη Φρανκφούρτη -τη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στην Ευρώπη- που βρέθηκα τις προηγούμενες ημέρες, είναι να προωθήσουμε ακόμα πιο πολύ το ελληνικό βιβλίο ευρύτερα και ειδικότερα τους Έλληνες συγγραφείς, λογοτέχνες, ποιητές και πεζογράφους. Για αυτό το λόγο την ίδια στιγμή υλοποιούμε ήδη το μεταφραστικό πρόγραμμα Greeklit και μεταφράζουμε βραβευμένους Έλληνες λογοτέχνες σε πολλές ξένες γλώσσες.

Η συμμετοχή της χώρας μας συνεπώς είναι πολύ πιο συστηματική καθώς συμμετέχουμε με νέα μορφή και πολύπλευρη παρουσία στις κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου του τελευταίου τριμήνου του 2023 (Μαδρίτη, Φρανκφούρτη, Σάρζα, Γουαδαλαχάρα). Προβλέπονται επίσης αντίστοιχες δράσεις εξωστρέφειας για τα επόμενα χρόνια με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να αναδείξουμε βραβευμένους Έλληνες συγγραφείς, αλλά και την δυναμική της ελληνικής λογοτεχνίας, ποίησης και των γραμμάτων.

Σε παλαιότερη δήλωσή σας είχατε αναφέρει ότι: Οι πολιτιστικές ανταλλαγές αποτελούν πάγια επιδίωξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια εκπροσωπήσατε την Ελληνική Δημοκρατία στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ του Πεκίνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς Ελλάδας - Κίνας στον τομέα του Πολιτισμού. Μιλήστε μας για αυτό.

Οι πολιτιστικές ανταλλαγές αποτελούν πράγματι μια πάγια επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι σχέσεις μας με την Κίνα σε θέματα πολιτισμού στηρίζονται σε ένα πλέγμα μνημονίων κατανόησης και συνεργασίας που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα κοινών δράσεων για την ανάδειξη της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών μας. Οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει πολλά προγράμματα πολιτιστικής ανταλλαγής, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων, παραστάσεων και ακαδημαϊκών ανταλλαγών.

Τα γράμματα, η ποίηση, το βιβλίο, το θέατρο και οι λοιπές εκφάνσεις της σύγχρονης δημιουργίας διευρύνουν ακόμα περισσότερο το πεδίο πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας. Αλλά προχωρούν ήδη και ανταλλαγές τεχνογνωσίας πάνω σε θέματα αναστήλωσης και συντήρησης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αυξανόμενη έμφαση πλέον δίνεται στην προστασία των μνημείων από την κλιματική κρίση. Η ανταλλαγή ιδεών και πολιτιστικών πρακτικών μεταξύ των δύο χωρών έχει εμπλουτίσει και τις δύο κουλτούρες και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού συνολικά.

Αναλογιζόμενοι ότι και οι δυο χώρες έχουν βαθιά τις ρίζες τους στον αρχαίο πολιτισμό και βλέποντας ότι η Κίνα εξακολουθεί να εξελίσσει την πολιτιστική της κληρονομιά. Κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να ξεφύγει από το αρχαίο και ένδοξο παρελθόν της και να δημιουργήσει μια αφετηρία με νέα πολιτιστικά επιτεύγματα;

Είναι γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί μια παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα του Πολιτισμού. Όμως, όποιον άνθρωπο στον πλανήτη και να ρωτήσεις για την Ελλάδα θα σου μιλήσει –μεταξύ άλλων- για το μεγαλείο του Αρχαίου Πολιτισμού, την Ακρόπολη, την Αθήνα, τη Μακεδονία, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, τα Ελληνιστικά Χρόνια, τον Δωρικό, Ιονικό ή Κορινθιακό ρυθμό, το αρχαίο θέατρο, την Εκκλησία του Δήμου, τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα. Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα στο βαθμό που θα έπρεπε, είναι να προωθήσουμε και να προβάλλουμε τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Είμαστε περήφανοι και για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά δεν θέλουμε να στεκόμαστε μόνο στο παρελθόν. Θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πολιτιστική διπλωματία ως ένα εργαλείο που θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τον πολιτισμό, την οικονομία, τον τουρισμό, την κοινωνία και ευρύτερα για την επιρροή της χώρας διεθνώς. Συνεργαζόμαστε με πολλές χώρες σε αυτή την κατεύθυνση. Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να επενδύσουμε πάνω στις ισχυρές βάσεις που υπάρχουν και να αποκτήσουμε αυξημένη εξωστρέφεια σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Σε αυτούς τους τομείς συμπεριλαμβάνονται και οι παραστατικές τέχνες και ο κινηματογράφος και οι τηλεοπτικές σειρές και το βιβλίο, τους οποίους προσπαθούμε να τους αναδείξουμε ακόμα περισσότερο.

Προχωρούμε επίσης στη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προβολή του σύγχρονου, ελληνικού πολιτισμού. Σκεφτείτε μία πλατφόρμα η οποία θα περιέχει ψηφιακό υλικό από όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού και η οποία θα είναι διαθέσιμη σε πολλές ξένες γλώσσες. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο προβολής, προώθησης και πολιτιστικής διπλωματίας.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση νέου φορέα που αφορά την οπτικοακουστική πολιτική αλλά και την αυστηροποίηση της πολιτικής για την πειρατεία. Προωθούμε επίσης και άλλες δράσεις για την εξωστρέφεια του ελληνικού βιβλίου και προχωράμε στην αναβάθμιση υποδομών φορέων με σκοπό πάντοτε την εξωστρέφεια του σύγχρονου πολιτισμού μας. Άρα, υπάρχει προοπτική, δυνατότητα και σχέδιο ώστε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο και το σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό.

Φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, ενισχύοντας την ποιότητα των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Πώς κρίνετε τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται;

Η Ελλάδα έχει κάνει άλματα προόδου στο κομμάτι της ψηφιακής πολιτικής. Πλέον το κράτος είναι φιλικότερο προς τον πολίτη, τον διευκολύνει και αξιοποιώντας την τεχνολογία μειώνει όλο και περισσότερο την γραφειοκρατία. Βλέπουμε ότι η ταλαιπωρία των πολιτών στις «ουρές» στο δημόσιο μειώνονται σε μεγάλο βαθμό. Μια άλλη βασική πτυχή είναι ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Πολιτείας συντελεί και στην διαφάνεια γενικότερα και στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Σημαντική είναι επίσης η συμβολή των ψηφιακών υπηρεσιών στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αφού πλέον ένας πολίτης μπορεί να ιδρύσει την δική του επιχείρηση μέσα σε λίγα λεπτά! Γενικότερα βλέπουμε ότι η Πολιτεία προσπαθεί να απλώσει ένα εύχρηστο «ψηφιακό δίχτυ» γύρω από κάθε πτυχή της καθημερινότητας του πολίτη. Για παράδειγμα το gov.gr βοήθησε πάρα πολύ τους παραγωγούς να δηλώσουν ταχύτατα, εύκολα και με ακρίβεια τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις φωτιές ή τις πλημμύρες στην περιουσία τους για την γρήγορη αποπληρωμή των αποζημιώσεων και με διαφάνεια.

Αναμφίβολα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε για να γίνει πιο αποτελεσματική η σχέση πολίτη – κράτους, όμως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου σε αυτό το κομμάτι.

Έχουν συμπληρωθεί 30 χρόνια από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ. Έχουμε σφυρηλατήσει μια σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ χωρών με πλούσιο με πολιτιστικό υπόβαθρο. Λέγεται ότι η συνεργασία εκτείνεται στα πεδία της επιστήμης, του πολιτισμού, του εμπορίου, της ενέργειας κ.ά. Μιλήστε μας για ό,τι έχει να κάνει με το πεδίου του πολιτισμού.

Τα τελευταία χρόνια η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ χαρακτηρίζεται στρατηγική. Οι δυο χώρες έχουν προχωρήσει σε πολύ σημαντικές διακρατικές συμφωνίες στην Άμυνα, την Ενέργεια, τον Τουρισμό, την Έρευνα και Καινοτομία κ.α. Σαφέστατα η συνεργασία αυτή εκτείνεται και στα θέματα του Πολιτισμού.

Όμως, με αφορμή την ερώτηση σας θα ήθελα να σχολιάσω και την επικαιρότητα που νομίζω ότι μας απασχολεί βαθύτατα, σε πολιτικό αλλά και σε κοινωνικό, στρατηγικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Ανησυχούμε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και δυστυχώς γι’ αυτήν την κλιμάκωση της σύγκρουσης, η οποία έχει ως πρώτα θύματα τους αμάχους και από τις δύο πλευρές, μετά την φρικιαστική, δολοφονική επίθεση εντός του Ισραήλ από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Η Ελλάδα, μέσω του Πρωθυπουργού έχει δηλώσει σε όλες τις διεθνείς επαφές της αφενός το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αφετέρου την ανάγκη αυτό να γίνει με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την Αίγυπτο και οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.

Το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Κάιρο σε πολυμερή διάσκεψη, την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το Παλαιστινιακό ζήτημα και εκεί η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Η Ελλάδα αποτελεί τον βασικό πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες, από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και προφανώς είμαστε η πρώτη χώρα η οποία επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης, διότι, προφανώς, αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου.

Τι σηματοδοτεί η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Δώσαμε τις μάχες μας, στις αυτοδιοικητικές εκλογές και κάναμε δύο αποτιμήσεις του αποτελέσματος. Η μια είναι η αποτίμηση της πρώτης κάλπης, στην οποία υπήρξε και ο πραγματικός ανταγωνισμός, όπου εκφράστηκε ένα δυναμικό κύμα στήριξης και νίκης από τους πολίτες για τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας. Σαφέστατα, η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τα αποτελέσματα της δεύτερης. Διότι εκεί -στη πρώτη- έγινε η πραγματική καταμέτρηση των δυνάμεων.

Στη δεύτερη κάλπη προφανώς και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τη Νέα Δημοκρατία. Η τελική εικόνα, όμως, παραμένει αυτή όπου οι 12 στους 13 Περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μία Περιφέρεια.

Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι κυρίαρχοι στις εκλογές είναι οι πολίτες και όχι τα κόμματα. Οι εκλογές αυτές τελείωσαν και όλοι μας αισθανθήκαμε ότι υπήρχε μια συσσωρευμένη κούραση στην κοινωνία με τις επαναλαμβανόμενες εκλογές και το θεωρώ απολύτως αναμενόμενο. Θα ήθελα να σημειώσω εδώ την πολύ εντυπωσιακά ανησυχητική αποχή.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, οι εκλογές τελείωσαν και τώρα το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η «κάλπη της καθημερινότητας.» Από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους του Δημάρχους και όλους τους Περιφερειάρχες από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο και αν προέρχονται για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Έτσι πορευτήκαμε από το 2019, έτσι θα πράξουμε και τώρα.