Την ανικανότητα της Κυβέρνησης να βρει λύση στο οξύ πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» και τις σπασμωδικές κινήσεις που οδήγησαν σε τρίτη, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση, η οποία προσέθεσε κόστος στο Δημόσιο, στηλιτεύει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ και βουλευτής Φθιώτιδας.
Ο κ. Σταικούρας παραθέτει δηλώσεις του πρωθυπουργού, του Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι οποίοι από το 2015 χαρακτήριζαν τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ως αναποτελεσματικές, αλλά ύστερα προέβησαν σε μια τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαίωση των τραπεζών, χωρίς να βρουν λύση στο θέμα των «κόκκινων δανείων».
Αναλυτικότερα, αναφέρει τα εξής:
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2015:
Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός, Ανάγνωση Προγραμματικών Δηλώσεων (05.10.2015): «Είναι δεδομένο πλέον ότι αυτή θα είναι ίσως και η τελευταία ευκαιρία για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Με τις προηγούμενες δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων, το οποίο αποτελεί και τον βασικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα του συστήματος…».
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών, Συζήτηση στη Βουλή (31.10.2015): «…αυτή τη στιγμή γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση μαζί με την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων. Oπότε, στο τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των «κόκκινων δανείων. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά».
Γιάννης Δραγασάκης, Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Συζήτηση στη Βουλή (31.10.2015): «…Η νέα, λοιπόν, ανακεφαλαιοποίηση κατέστη αναγκαία, διότι η προηγούμενη δεν έλυσε το πρόβλημα. Όχι μόνο δεν επέβαλε ή δεν οδήγησε στη λύση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων αλλά δεν ανέκοψε καν την αύξησή τους».
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2019:
Γιάννης Δραγασάκης, Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (31.01.2019): «…είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια (…) αν δεν το προσέξουμε μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως θα κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος».
Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο προχώρησε σε μία τρίτη, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση, η οποία προσέθεσε κόστος στο Δημόσιο, απαξίωσε προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων και τροποποίησε -επί το δυσμενέστερο- τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, αλλά και ότι επί 4 χρόνια αδυνατεί να αντιμετωπίσει με επάρκεια το οξύ πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.