Του Τάσου Ευαγγελίου
Δεκέμβριος του 2018. Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα η Βουλή με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων αλλά και της Χρυσής Αυγής διορίζει πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού την Βασιλική Θάνου, επικεφαλής μέχρι τότε του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η ίδια αμέσως μετά και με αφορμή τις αντιδράσεις της ΝΔ κυρίως δήλωνε: «Δεν μπορούν να με διώξουν, μόνο αν παραιτηθώ».
Η κ. Θάνου συνέδεσε καλώς ή κακώς την πορεία της με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Τοποθετήθηκε πρόεδρος του Αρείου Πάγου λίγο πριν η χώρα οδηγηθεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και αφού έγινε μια μεγάλη βουτιά στη λεγόμενη επετηρίδα των δικαστικών λειτουργών του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Αμέσως μετά ορίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός από την ημέρα της παραίτησης της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Έπειτα γύρισε στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου όπου και παρέμεινε μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου ηλικίας.
Προηγήθηκε όμως μια προσπάθεια να αυξηθεί το ανώτατο όριο ηλικίας των δικαστικών που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τους ίδιους τους συναδέλφους της. Τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας. Ενώ το θέμα έκλεισε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής που δεν εμφανίσθηκε διατεθειμένος να παρέμβει προκειμένου να αυξηθεί το όριο ηλικίας στα 67 έτη. Εν συνεχεία ο κ. Κοντονής ετέθη εκτός υπουργείου κατά τη διάρκεια ενός ανασχηματισμού, βρέθηκε στο περιθώριο εσωκομματικά και πλέον δεν είναι βουλευτής αφού δεν εξελέγη στις εκλογές του Ιουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο που η Βασιλική Θάνου άνοιξε το θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση για τα 182 χρόνια από την ίδρυση του Αρείου Πάγου. Ήταν Ιούνιος του 2017 και η πρώτη φορά που έγινε εκδήλωση επετειακή για τον Άρειο Πάγο. Και ήταν τα 182 χρόνια. Όχι τα 180 δεδομένου ότι είθισται τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται στις δεκαετίας.
Η εκδήλωση είχε καταγγελθεί και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης (ο Στ. Κοντονής) δεν παρέστη. Και υπήρξαν και άλλες καταγγελίες. Λίγο μετά η κ. Θάνου αποχώρησε συμπληρώνοντας το ηλικιακό όριο καi μέσα σε λίγες ημέρες βρέθηκε στο Μαξίμου.
Επικεφαλής του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Χωρίς μισθό αν και ορισμένοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι αν ελάμβανε τον προβλεπόμενο μισθό θα έπαιρνε λιγότερα από τη σύνταξή της ως δικαστικός. Σε κάθε περίπτωση βρέθηκε δίπλα στον πρόεδρος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τότε.
Ο κύκλος έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2018. Με τον διορισμό της, υπό το βάρος εντόνων αντιδράσεων, στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με την ίδια να δηλώνει ότι το ότι βρέθηκε στο Μαξίμου δεν σημαίνει πως ταυτίζεται κομματικά αλλά και πολιτικά.
Και επίσης να υποστηρίζει μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έγκριση της τοποθέτησής της από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, του βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη και τη ψήφο της Χρυσής Αυγής ότι δεν μπορεί να τη διώξει κάνεις. Μόνο στην περίπτωση που η ίδια αποφάσιζε να παραιτηθεί θα μπορούσε όπως έλεγε να φύγει. Και αυτό διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταγγείλει την τοποθέτησή της στη θέση αυτή ακόμη και στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό κομματικοποιείται μια ανεξάρτητη αρχή.
Σημειώνεται πως έχει υπερασπιστεί τα τελευταία χρόνια τόσο την τοποθέτησή της στο γραφείο του Πρωθυπουργού όσο και στην Επιτροπή ζητώντας μόλις χθες να μην απομακρυνθεί από΄τη θέση αυτή και δηλώνοντας πως οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικές. Σε κάθε περίπτωση ζήτησε τουλάχιστον να μην ισχύσει η διάταξη… αναδρομικά αλλά από την επόμενη ηγεσία της Επιτροπής σε.., πέντε χρόνια περίπου.
Η ίδια πάντως, όπως έχει αποκαλύψει το liberal.gr το 2009 μιλώντας σε γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δήλωνε ότι «τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης δεν επιτρέπεται μετά τη συνταξιοδότησή τους να επιζητούν επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες όπως πχ του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής διότι έτσι δημιουργείται και ευλόγως η πεποίθηση ότι υπήρχε προϋπάρχουσα συναλλαγή».
Η θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού πάντως είναι αμειβόμενη. Και η Επιτροπή ορίζεται ως ανεξάρτητα Αρχή…