Του Σάκη Μουμτζή
Από την στιγμή που η Νέα Δημοκρατία απέκτησε την αυτοδυναμία ο εκλογικός νόμος έπαψε να αποτελεί πρόβλημα. Βρίσκεται στα χέρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι δύο:
1.Να ψηφίσει με την δική της κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον εκλογικό νόμο που αυτή θα επιλέξει, χωρίς να επιζητήσει ουσιαστικά ευρύτερες συναινέσεις.
Τυπικά θα απευθυνθεί στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά έχοντας αδιαπραγμάτευτες τις βασικές θέσεις του νέου εκλογικού νόμου. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτούνται 151 ψήφοι, ώστε ο νόμος να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Και τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής;
Είναι προφανές πως όποιο κόμμα έρθει πρώτο σε αυτές τις εκλογές θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού, προκαλώντας αναπόφευκτα εκλογές με ενισχυμένη αναλογική.
Ως γνωστόν, με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, πρακτικά, δεν σχηματίζεται.
Δηλαδή υπάρχει περίπτωση αυτή η βούληση της Νέας Δημοκρατίας να ακυρώσει την απλή αναλογική τελικά να αποβεί σε βάρος της;
Φυσικά.
Αν τις επόμενες εκλογές τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το ζητούμενο είναι όμως να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη.
Αυτή είναι στάση εθνικής ευθύνης.
2. Έχει γραφεί πως η παρούσα κυβέρνηση έχει την δυνατότητα, μέσω της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, να παρακάμψει τον σκόπελο της απλής αναλογικής και με συνταγματική διάταξη, που θα ψηφισθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, να πετύχει την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου.
Αυτή η άποψη έχει αντικρουσθεί με το επιχείρημα πως το συγκεκριμένο εδάφιο δεν είναι προς αναθεώρηση. Πάντως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να κινηθεί χωρίς θεσμικές ακροβασίες που θα δώσουν δικαιώματα για εύλογες επικρίσεις.
Παρακάμπτω το νομικό μέρος της υπόθεσης και έρχομαι στο αμιγώς πολιτικό. Διαθέτει η Νέα Δημοκρατία του 180 βουλευτές;
Θεωρητικά, αν στους 158 βουλευτές της προσθέσουμε και τους 22 του ΚΙΝΑΛ, βγαίνει ο μαγικός αριθμός 180.
Όμως το ΚΙΝΑΛ, μπορεί να διαθέτει 22 βουλευτές. Θα ψηφίσουν όλοι την συγκεκριμένη τροποποίηση του Συντάγματος; Ή τουλάχιστον τρεις δεν θα ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή του κόμματος;
Και τι ανταλλάγματα θα ζητήσει η κυρία Φ.Γεννηματά και τι παραχωρήσεις θα είναι διατεθειμένος να κάνει, επί του θέματος, ο Κυρ.Μητσοτάκης;
Συνεπώς ο πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του.
Είτε θα επιδιώξει να λύσει το πρόβλημα μόνος του, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, με το μειονέκτημα ο νέος νόμος να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές είτε να προχωρήσει σε συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, στην άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Αυτή η επιλογή παρουσιάζει δύο ουσιαστικά μειονεκτήματα. Είναι θεσμικά συζητήσιμη και πρακτικά δεν διαθέτει τον αριθμό των 180 βουλευτών.
Ποια επιλογή θα προκρίνει ο πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί και από το πολιτικό κλίμα της συγκεκριμένης στιγμής, καθώς και από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, που θα πρέπει επί της ουσίας να διαλέξει στρατηγικό σύμμαχο.
Πάντως η πατρίδα μας δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Και αυτό οφείλεται στην σημερινή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.