Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, αναζητώντας κοινό βηματισμό για την επόμενη, κρίσιμη για την ΕΕ, πενταετία.
Κεντρικό θέμα, η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Προεδρία του Ευρωπαϊκού και την θέση Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.
Η Σύνοδος Κορυφής ακολουθεί την τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, μεταξύ των έξι διαπραγματευτών -Κυριάκος Μητσοτάκης-Ντόναλντ Τουσκ, Όλαφ Σολτς-Πέδρο Σάντσεθ, Εμανουέλ Μακρόν-Μαρκ Ρούτε- που εκπροσωπούν τις τρεις πολιτικές ομάδες που έχουν την πλειοψηφία (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), κατά την οποία υπήρξε συναίνεση για κοινή πρόταση στήριξης της Ούρσουλα φον ντερ Λάίεν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Αντόνιο Κόστα για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας για την θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.
Για την κοινή πρόταση των «6» έχει ήδη ενημερωθεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναμένεται να τεθεί στους «27» προκειμένου να καταλήξουν σε αποφάσεις, κάτι που δεν κατέστη εφικτό στην πρώτη άτυπη συζήτηση των ηγετών στις 17 Ιουνίου.
Εκτός από τα πρόσωπα, στην ατζέντα των «27» βρίσκεται ακόμη η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., η οποία θα δώσει τον τόνο της στρατηγικής κατεύθυνσης για την επόμενη πενταετία και στην οποία συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η διεύρυνση, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να μιλήσει για την πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Ντόναλντ Τουσκ με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού πρότζεκτ που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους, την ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και τις τελευταίες εξελίξεις στα δύο πολεμικά μέτωπα, την Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας με την ΕΕ έλαβαν επισήμως «πράσινο φως» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.