Μετά τη Γερμανία και την Αυστρία, η Ελλάδα αναστέλλει όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εισήγηση του Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε το πάγωμα της έκδοσης αποφάσεων ασύλου για υπηκόους Συρίας, για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα και μέχρι νεοτέρας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Παναγιωτόπουλος, αντιλαμβανόμενος τη ρευστότητα της διαμορφωθείσας κατάστασης, αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την εισήγηση, προκειμένου να ανασταλεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα ζητάει να υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΕ για το εάν παραμένει ο λόγος διεθνούς προστασίας τους μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ ή αν πρέπει να εκλείψει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην παρούσα φάση, 9.450 Σύροι διαμένουν στις δομές, αποτελώντας το 35% του συνολικού πληθυσμού.
Λίγα λεπτά μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται για την αναστολή εξέτασης των τρεχουσών υποθέσεων χορήγησης ασύλου ανθρώπων από τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το ζήτημα πιθανότατα θα ληφθεί εντός των επόμενων ωρών.
Το Παρίσι εργάζεται για μια λύση παρόμοια με αυτή που πρόκρινε η Γερμανία, η οποία νωρίτερα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εξέταση αιτήσεων ασύλου, τόνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ίδια κίνηση προχωρούν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γερμανία - Αυστρία: Παγώνουν τις αιτήσεις ασύλου από τους Σύρους πρόσφυγες
Νωρίτερα, στην αναστολή όλων των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες προχώρησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.
«Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πολιτικά στην χώρα. Δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις αυτή την στιγμή. Κάθε απόφαση θα ήταν τώρα αδύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας στο περιοδικό Der Spiegel.
Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, στη Γερμανία ζουν σήμερα 974.136 άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων 5.090 έχουν εξασφαλίσει καθεστώς ασύλου, 321.444 έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες και 329.242 απολαμβάνουν επικουρική προστασία, δεν έχουν δηλαδή ούτε καθεστώς ασύλου ούτε έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, αλλά στην πατρίδα τους θα κινδύνευαν. Οι υπόλοιποι έχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής, όπως π.χ. για την οικογενειακή επανένωση.
Αναστολή διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους και στην Αυστρία
Ταυτόχρονα, στην Αυστρία ο καγκελάριος της χώρας, Καρλ Νεχάμερ δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα (09/12) ότι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ στη χώρα.
«Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στη Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στη σχετική ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, στις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους ήταν ανοιχτές σε α’ ή β΄ βαθμό 12.886 υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων οι 1.146 αφορούσαν οικογενειακή επανένωση. Αρμόδιο για τις διαδικασίες α’ βαθμού είναι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου (BFA), ενώ για τον β’ βαθμό το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.