Το μήνυμα των εκλογών της 21ης Μαΐου υπήρξε σαφές προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Οι πολίτες αποδοκίμασαν αυτούς που προσπάθησαν να τους φέρουν κοντά τους επικαλούμενοι το θυμικό τους και επιβράβευσαν εκείνους οι οποίοι το επιχείρησαν απευθυνόμενοι στη λογική τους. Απέρριψαν εμφατικά το λαϊκισμό, την αστήρικτη κριτική, την κενολογία, την ασύδοτη παροχολογία και προέκριναν για το μέλλον τους τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την προοπτική.
Οι πολίτες άκουσαν, αποτίμησαν και επέλεξαν κυρίαρχα πώς και από ποιους επιθυμούν να κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη τετραετία. Επέλεξαν την αυτοδυναμία και τη σταθερότητα, όπως αυτή εκφράστηκε στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, έναντι της πλήρους αβεβαιότητας θολών συμμαχιών και κυβερνήσεων συνεργασίας, με προγραμματικές συγκλήσεις που ουσιαστικά κανείς δεν επιδίωκε και πρόσωπα που παρέμεναν άγνωστα στο παρασκήνιο.
Η κοινωνία εστιάζει πλέον στην πολιτική της καθημερινότητας και των μετρήσιμων αποτελεσμάτων και απομακρύνεται από την ανέξοδη καταγγελία και τα φαντάσματα του παρελθόντος. Δεδομένης της αστάθειας του διεθνούς περιβάλλοντος και της πυκνότητας του πολιτικού χρόνου που φέρει αλλαγές και ανατροπές, οι πολίτες έχουν ανάγκη από την ασφάλεια του παρόντος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προοπτική τους για το μέλλον.
Οι αλλεπάλληλες και πολυεπίπεδες κρίσεις των τελευταίων ετών, ιδίως οι πρόσφατες, με προεξέχουσες την υγειονομική και την ενεργειακή, έχουν στρέψει τους πολίτες σε επιλογές βέλτιστης προσαρμογής και αντιμετώπισης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που του υψώνει η ιστορία. Δεν υπάρχει περιθώριο για τυχοδιωκτικά πειράματα στις σύγχρονες κοινωνίες της υψηλής διακινδύνευσης.
Η σταθερότητα συνιστά παράλληλα την αναγκαία συνθήκη για προωθητική αλλαγή. Οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα προϋποθέτουν ισχυρή Κυβέρνηση με κραταιή πλειοψηφία. Οι πολίτες, με την ψήφο τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου ζήτησαν τα βήματα που έγιναν κατά την πρώτη τετραετία διακυβέρνησης να γίνουν άλματα την επόμενη, χωρίς τις δεύτερες σκέψεις και τους αστερίσκους που θέτει το πλαίσιο διατήρησης πολιτικών ισορροπιών, το λεγόμενο «πολιτικό κόστος».
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές αδυναμίες στη λειτουργία του κράτους, αλλά και να γίνουν πράξη οι μεγάλες, απόλυτα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στο κοινωνικό κράτος και πρωτίστως στη δημόσια υγεία, τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη. Για να ενισχυθούν οι ποιοτικές θέσεις απασχόλησης και να υπηρετηθεί εν τέλει ο στόχος της ανάπτυξης.
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου ανέδειξαν επίσης τη στάση ενός μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος απέναντι στο ύφος του πολιτικού λόγου. Οι πολίτες απαίτησαν ειλικρίνεια, ευθύτητα και καθαρότητα από τους πολιτικούς. Το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας βρήκε ευρεία απήχηση γιατί αρθρώθηκε πάνω στο μετρήσιμο και συγκρίσιμο έργο της τετραετίας που προηγήθηκε, αναπτύχθηκε πάνω σε ορατό και κοστολογημένο πρόγραμμα για την τετραετία που ακολουθεί, και υπερέβη τις ρηχές κατηγοριοποιήσεις που αποπροσανατολίζουν τη δημοκρατική συνείδηση των πολιτών. Με λόγο σύγχρονο και προοδευτικό, αντιπαρήλθε τον διχασμό και την τοξικότητα που καλλιεργήθηκε επιμελώς από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες.
Η Νέα Δημοκρατία, προχωρώντας σε αυτοκριτική, κατόρθωσε να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της, ανανέωσε την προγραμματική της σκευή, ενσωμάτωσε νέες φωνές και, όπως αποδείχθηκε, αυτό το νέο πρόσωπο το αγκάλιασαν οι πολίτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως εμπνευστής και ενορχηστρωτής αυτής της προσπάθειας, με τον λόγο και τα έργα του, αυτά που έγιναν και αυτά που θα γίνουν, ουσιαστικά έδειξε τον δρόμο προς τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής συμμαχίας, η οποία θα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της χώρας και τον συντονισμό της με τη διεθνή συγκυρία και τα στοιχήματά της. Για να διανυθεί αυτός ο δρόμος μένει οι πολίτες στις 25 Ιουνίου να διατρανώσουν εκ νέου αυτή την επιλογή.
*Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι δρ. Πολιτικής Επιστήμης, Υποψήφια Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας