Στις πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση με σκοπό τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, την Τετάρτη (11/09), κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.
Δείτε live την εξειδίκευση των μέτρων
«Το ΕΣΥ έχει πολλά προβλήματα. Κάθε σύστημα που είναι τόσο πολύπλοκο έχει προβλήματα. Καθημερινά προσέρχονται 80.000 άνθρωποι, έχει 25 εκατ. επισκέψεις τον χρόνο, πάνω από 100 νοσοκομεία, 300 Κέντρα Υγείας. Είναι ένα τεράστιο και εκτεταμένο δίκτυο. Είναι δυνατόν κάθε μέρα να μην έχει μία αστοχία ή κάτι που δεν πήγε όπως το θέλαμε. Δεν θέλω να κρύψω τις αστοχίες, είμαστε εδώ για να τις λύσουμε», είπε αρχικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Η κριτική για να έχει αξία πρέπει να είναι καλόπιστη και να εδράζετε σε πραγματικά δεδομένα. Η προπαγάνδα είναι τελείως ψευδής», πρόσθεσε σε άλλο σημείο. «Υπάρχει προσπάθεια από υποκινούμενους συνδικαλιστές της Αριστεράς να πουν ότι η κυβέρνηση απεργάζεται τη διάλυση του ΕΣΥ, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του», υπογράμμισε.
«Η κυβέρνηση μας, ο πρωθυπουργός, έχουμε τεράστια μέριμνα για το ΕΣΥ για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής», τόνισε ο υπουργός.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε διεξοδικά και στο πρόγραμμα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν.
«Το πρόγραμμα αφορά 37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «ήδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει. Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουν ήδη δεσμευθεί τα 51 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του έτους.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι επειδή αναμένεται ο όγκος των δωρεάν χειρουργείων να είναι αυξημένος -τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους- αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», επεσήμανε.
Το ίδιο θα ισχύσει -δηλαδή μηδενική συμμετοχή των πολιτών που θα μπουν στο πρόγραμμα των δωρεάν χειρουργείων- ανεξάρτητα από το αν τα χειρουργεία θα γίνουν στο ΕΣΥ ή σε ιδιωτικό νοσοκομείο, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Τέλος, ο κ. Γεωργίαδης επισήμανε πως: «Πρέπει να αντισταθούμε στην απαξίωση του Συστήματος όχι για πολιτικούς λόγους αλλά για να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτό. Δεν μπορούμε να ακούμε ότι είμαστε αδιάφοροι ότι θέλουμε να διαλύσουμε το ΕΣΥ και να το ιδιωτικοποιήσουμε».
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η κυρία Αγαπηδάκη οποία εξήγησε ότι «η δράση του υπουργείου αφορά δύο επίπεδα τα άμεσα ζητήματα που αφορούν την τελευταία 15ετία και τα διαχρονικά, έλλειψη οργάνωσης. Τις επόμενες ημέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό. Θα δίνονται 30.000 ευρώ σε όλους τους νέους γιατρούς γενική ιατρική και παθολογία 1/1/25. Ιδρύονται 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των παιδιάτρων. Θα καλύψουμε δωρεάν 500.000 παιδιά».
«Τις επόμενες ημέρες β’ φάση που αφορά τις γυναίκες 30-60 για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ θα υπάρχει συνέντευξη για τον εμβολιασμό covid και γρίπης. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι θα αποζημιώνετε το εμβόλιο για τον RSV», τόνισε.
Εισοδήματα γιατρών
Το προσωπικό του ΕΣΥ, από το 2019, έχει αυξηθεί κατά 10%, περίπου σε όλους τους κλάδους. Έχουμε προχωρήσει σε μόνιμες προκηρύξεις και από το 2019, συνολικά έχουν γίνει 12.500 μόνιμες θέσεις», δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Ναι, οι απολαβές του ιατρικού προσωπικού είναι χαμηλές. Στην ενίσχυση του ΕΣΥ έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια με όλα τα μέτρα αλλά και με παρεμβάσεις ώστε να αυξηθούν οι απολαβές των γιατρών», είπε.
«Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%. Οι γιατροί που θα στελεχώσουν γραμμές σε άγονες περιοχές θα έχουν ετησίως πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως. Απογευματινά χειρουργεία γίνονται σε 48 νοσοκομεία της χώρας», σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.