Πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσγειωθεί στο Λονδίνο κανείς δεν πίστευε ότι κάτι θα αλλάξει στον μεγάλο στόχο της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μία υπόθεση που πολλοί πριν από τον κ. Μητσοτάκη επιχείρησαν να φέρουν εις πέρας αλλά κανείς δεν κατάφερε το παραμικρό. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα με πολλές προεκτάσεις που δύσκολα θα έχει σύντομα αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν ενδείξεις που φανερώνουν ότι μετά από αρκετά χρόνια, η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη τακτική για το θέμα.
Μία φράση μάλιστα που φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η πρόταση που έκανε στον Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν μια κίνηση της στιγμής, αλλά πίσω από αυτή υπάρχει μία ολόκληρη στρατηγική.
«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις. Δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε τον σκοπό μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του, αποτυπώνοντας ουσιαστικά το τι μέλλει γενέσθαι.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η ελληνική στρατηγική διεκδίκησης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα στη δημιουργία ερεισμάτων στη βρετανική κοινή γνώμη για το δίκαιο και το λογικό του ελληνικού αιτήματος, ώστε το Μνημείο να αποκατασταθεί στην ολότητά του στο Μουσείο Ακροπόλεως.
Το αίτημα άλλωστε, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, που έθεσε στο ανώτατο επίπεδο ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον ήταν το πρώτο βήμα σε μια υπόθεση που μόλις αρχίζει και τα βήματα της οποίας θα συνεχιστούν σε ένα εγχείρημα που έχει μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι η έγερση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος αξιοποιεί το θετικό για την Ελλάδα momentum που δημιούργησε η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Unesco, η οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο αναγνώρισε για πρώτη φορά τον διακυβερνητικό χαρακτήρα του ζητήματος, καλώντας την βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να εισέλθει σε καλόπιστο διάλογο για το θέμα. Η απόφαση χτυπά τον πυρήνα του πάγιου βρετανικού επιχειρήματος ότι πρόκειται για ζήτημα μεταξύ των Μουσείων.
Η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μπ. Τζόνσον πάντως δεν πέρασε «στα ψιλά» της επικαιρότητας στα ΜΜΕ της Ευρώπης. Τόσο ο διάλογος στην πρωθυπουργική κατοικία όσο και οι συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν μεγάλη έκταση μια και η επίσκεψη Μητσοτάκη σημειώθηκε σε μια κρίσιμη συγκυρία στις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως γιατί αφορά τη συζήτηση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας στα πλαίσια των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.
Ως ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που μετέβη στη βρετανική πρωτεύουσα εν μέσω αυτής της συγκυρίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Βρετανό πρωθυπουργό το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου θα έχει συνέπειες στις ευρωβρετανικές σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε πλήρη συντονισμό με την ΕΕ, καθώς πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν για το ζήτημα αυτό.