Του Γιάννη Σιδέρη
Η παλιά λάμψη δεν επανέρχεται, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι αριθμητικά κυρίαρχος στον χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν κατορθώνει να εξάψει τον ενθουσιασμό. Γι' αυτό και στο ΚΙΝΑΛ ευελπιστούν ότι κατέχουν ακόμη θέση και ρόλο στον χώρο.
Πάντως και σε αυτό έχει καταλαγιάσει ο νοσταλγικός συναισθηματισμός που ξεσήκωσε από τον καναπέ 212 χιλιάδες κόσμο που πήγε να ψηφίσει τη Φώφη, ενώ και η ίδια έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει αμφισβήτηση, αφενός γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα διατήρησε το ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση, αλλά δεν κρίθηκε και ιδιαίτερα επιτυχές, αφετέρου γιατί αυτήν τη στιγμή είναι νομιμοποιημένη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αλλά όχι του ΠΑΣΟΚ, αφού έχει λήξει η θητεία της.
Χθες, ξαφνικό ενδιαφέρον προκάλεσε η απόφασή της να συγκαλέσει το λεγόμενο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του… προγραμματισμένου έκτακτου συνεδρίου (Η λέξη «έκτακτο» δημιούργησε την αίσθηση, αλλά άνευ λόγου, γιατί αφορά καταστατικές διαδικασίες που διεξήχθησαν στο παρελθόν).
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται… μίτος της Αριάδνης για να αντεπεξέλθει κάποιος στον λαβύρινθο των εσωκομματικών διαδικασιών, έτσι που αυτές εμπλέκονται με τις αντίστοιχες του ΚΙΝΑΛ, και καθιστούν τον χώρο δυσκίνητο και αντιπαραγωγικό. Εν πρώτοις πάντως θεωρούμε ότι περιποιεί τιμή η μη κατάργηση του ΠΑΣΟΚ και η διατήρησή του ως συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη του. Όπως είχε πει κάποτε η Γεννηματά δεν αποποιούμαστε τα χρέη μας «δεν είμαστε μπαταχτσήδες».
Από την άλλη τα οργανωτικά του ΠΑΣΟΚ επιφέρουν τριβές που αντανακλούν στο ΚΙΝΑΛ διαβρωτικά. Πρόσφατες ήταν οι «αντάρτικες» δηλώσεις των Παύλου Γερουλάνου και Νίκου Παπανδρέου που έριχναν τροχιοδεικτικά για επιστροφή το ΠΑΣΟΚ, και χρειάστηκε να τους εξηγηθούν οι οικονομικές αναγκαιότητες αυτής της σύνδεσης που είναι απολύτως δεσμευτικές για τη διατήρηση του ΚΙΝΑΛ.
Το μπερδεμένο της υπόθεσης αφορά και στο γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά εξελέγη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πριν ενάμισι χρόνο, και έχει μπροστά της άλλα δυόμισι με τρία χρόνια θητείας. Αντιθέτως η θητεία της ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει λήξει από τις 15 Ιουνίου, και πολλά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο βετεράνος Απόστολος Κακλαμάνης ζητούσαν τη διενέργεια συνεδρίου.
Πέραν της λήξης τη θητείας της Προέδρου, το ΠΑΣΟΚ παραμένει χωρίς εκλεγμένα όργανα, αφού αυτά έχουν καταργηθεί από το 2017. Άγνωστο είναι αν θα εκλεγούν νέα μέσα από το συνέδριο. Αυτό προφανώς θα αντιμετωπισθεί την ερχόμενη εβδομάδα όπου την Τετάρτη συνεδριάζει το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο ΠΑΣΟΚ (Γραμματεία ΚΟΕΣ - ευρωβουλευτές – βουλευτές ΠΑΣΟΚ) και την Παρασκευή η ΚΟΕΣ ΠΑΣΟΚ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου).
Ωστόσο είναι μάλλον απίθανο και για τεχνικούς λόγους. Σε έναν μήνα δεν μπορούν να γίνουν διαδικασίες για την εκλογή συνέδρων από τα μέλη. Ενδεχομένως σύνεδροι θα είναι τα μέλη της ΚΟΕΣ που προέκυψαν μετά την κατάργηση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ ή τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που εξελέγησαν ως μέλη του ΚΙΝΑΛ στο συνέδριο τον Μάρτιο του '18. Ερωτηματικό αποτελεί και αν θα τεθεί θέμα αρχηγού αλλά και αν θα γίνει αλλαγή στο καταστατικό που θα προβλέπει ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι και αρχηγός του ΚΙΝΑΛ.
Επειδή όμως η Γεννηματά έχει, όπως προείπαμε, μπροστά της γόνιμο θητείας έως και τρία χρόνια, υπάρχει ο φόβος μήπως περάσει από το συνέδριο πρόταση ώστε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να είναι αυτοδικαίως και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πάρουν φωτιά τα τόπια από την πλευρά υποψήφιων δελφίνων, όπως ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Π. Γερουλάνος, καθώς και άλλων στελεχών που πιστεύουν ότι επήλθε το πλήρωμα του χρόνου να αλλάξει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Σας μπερδέψαμε; Εμείς αν δείτε! Ωστόσο τα πάντα -ελπίζεται ότι- θα ξεκαθαρίσουν στο συνέδριο. Αυτό θα γίνει πριν από τη Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, ώστε το κύριο εκ των κομμάτων να συμμετάσχει χωρίς εσωτερικά προβλήματα και η Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, «αλαφρωμένη» από τα καταστατικά βάρη του ΠΑΣΟΚ, να μπορέσει να ασχοληθεί με ιδεολογικούς και προγραμματικούς άξονες, αποσαφηνίζοντας περαιτέρω την ιδεολογική του φυσιογνωμία, προκειμένου να ασκήσει αξιόμαχη και εμπεριστατωμένη αντιπολίτευση.
Σε όλα αυτά υπάρχει και η στρατηγική στόχευση. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να κρατήσει τον κόσμο του «ζεστό» και ενεργοποιημένο, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ διενεργεί καμπάνια για ψηφιακή άγραν μελών, ενώ στις αρχές του έτους οργανώνει το συνέδριό του, και θα ασκήσει έντονη πίεση τόσο προς το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ όσο και προς τον κόσμο των ψηφοφόρων του.
Συμπέρασμα δεν έχει προς το παρόν. Θα υπάρξει μετά το συνέδριο και όσα γίνουν εκεί.