Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Ο Αλ. Τσίπρας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου βαυκαλιζόταν ότι θα ασκήσει εποικοδομητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Δεν έχει περάσει ένας μήνας από τότε και η πραγματικότητα (για μια ακόμη φορά) τον διαψεύδει. Σε δύο από τις τέσσερις ψηφοφορίες, πολυνομοσχέδιο και άρση ασυλίας Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει… εξαφανιστεί ενώ μόνο στη μείωση του ΕΝΦΙΑ είπε «ναι» με αστερίσκους, έχοντας καταγγείλει ότι δήθεν ευνοείται η μεγάλη περιουσία! Τόσο στο επιτελικό κράτος, όσο και χθες στη συζήτηση για το άσυλο ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε με φωνές και δημιουργώντας κοινοβουλευτικό μπάχαλο, που παραπέμπει στο παρελθόν του, να καταψηφίσει οποιαδήποτε διάταξη, μολονότι για παράδειγμα η κατάργηση του ασύλου όντως συζητείται στα καφενεία και φυσικά αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.
Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη στον πρώτο μηνά, που η Βουλή έχει εργασίες, έδειξε ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμά του. Δυο τροπολογίες ωστόσο αποτέλεσαν το προπέτασμα καπνού, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και αποχωρώντας να μην αναγκαστεί να ψηφίσει, σε μια ονομαστική ψηφοφορία που ο ίδιος ζήτησε! Μάλιστα, τα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ 25 επέστρεψαν κανονικά στην ψηφοφορία, την ώρα που η Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωνε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι σε διαφορετική περίπτωση θα νομιμοποιούσαν τη διαδικασία!
Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκε ότι η αντιπολιτευτική τακτική του Αλ. Τσίπρα θα παραμείνει σε προσωπικό επίπεδο και όχι σε πολιτικό. Και πάλι χθες αναφέρθηκε στις σπουδές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δεν πέρασε σε ελληνικό πανεπιστήμιο, κάτι που δεν ισχύει, ενώ ο ίδιος είναι απόφοιτος του ΕΜΠ. Στο στόχαστρό του έβαλε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένο, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση με αφορμή την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου.
Πέραν τούτου ουδέν! Το επιχείρημα ότι η ΝΔ, καταργώντας το άσυλο, επιδιώκει να ευνοήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προφανώς δεν αντέχει κριτικής. Από την άλλη πάλι παραδέχτηκε ότι σε ορισμένα πανεπιστήμια κυριαρχεί η βία και η ανομία, ωστόσο υπερασπίστηκε πλήρως την εφαρμογή του ασύλου.
Η, δε, ένδεια των επιχειρημάτων του φάνηκε όταν ζήτησε εξεταστική για την υπόθεση της Novartis, μολονότι επί δυο χρόνια η προηγούμενη Βουλή ερευνούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Ερρίκος Ντυναν, κα., κατά τη διάρκεια εξεταστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί!
Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έδειξε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Αν και οι προσπάθειες για συναίνεση (με την Φ. Γεννηματά) δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος, η ΝΔ επέμεινε στην αρχική διάταξη, καθώς επίσης και στην εκπαραθύρωση της Θάνου. Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως ό,τι και να συμβεί η πρώην σύμβουλος του Τσίπρα θα αποτελέσει παρελθόν! Και η νέα επιτροπή θα είναι ακομμάτιστη, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας.