Πρόταση δυσπιστίας: Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος
Eurokinissi
Eurokinissi

Πρόταση δυσπιστίας: Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

«Η πρόταση δυσπιστίας κατά το Σύνταγμα είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, βάσει της οποίας η αντιπολίτευση καλεί σε λογοδοσία την κυβέρνηση», αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής, Ιφιγένεια Καμτσίδου.

Η Ι. Καμτσίδου μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας «κατατίθεται πάντοτε με βάση συγκεκριμένα θέματα. Δεν είναι κάτι αόριστο δηλαδή και καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει για τους χειρισμούς που έχει κάνει και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει».

Για το τι μορφή θα πάρει η συγκεκριμένη πρόταση και εάν μπορούν να εισαχθούν και διαφορετικά ζητήματα, η Ι. Καμτσίδου σημείωσε: «Πρέπει τα ζητήματα που θα τεθούν να είναι συγκεκριμένα τα οποία θα πρέπει να απαριθμούνται, να αναφέρονται. Εν τω μεταξύ για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής πρέπει να συγκεντρωθεί ο "μαγικός" αριθμός των 151, δηλαδή της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών».

Η Ι. Καμτσίδου μίλησε και για το πολιτικό περιεχόμενο της πρότασης μομφής όπου και επισήμανε ότι, «το πολιτικό περιεχόμενο είναι ότι αναγκάζονται οι κυβερνώντες να δώσουν λόγο και να παρουσιάσουν στη λαϊκή αντιπροσωπεία και δι' αυτής στον ελληνικό λαό τα στοιχεία των υποθέσεων που ερευνώνται έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να απευθύνει μομφή».