Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος ισοδυναμεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη με «γόρδιο δεσμό» που πρέπει να επιλυθεί ταχύτατα δεδομένου ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας πλήρη επίγνωση των όσων συμβαίνουν προχώρησε στη διαπίστωση των δυσλειτουργιών και προωθεί πλέον σειρά μέτρων για άμεσες και δραστικές λύσεις ώστε να απενεργοποιήσει την «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί την ομαλή λειτουργία της χώρας.
Παίρνοντας το «παιχνίδι πάνω», θέτει σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο σχέδιο που περιλαμβάνει τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα έχοντας θέσει προ των ευθυνών τους τους Ευρωπαίους εταίρους κινείται με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση ενός προβλήματος που στη βάση του δεν είναι ελληνικό.
Η χθεσινή απόφαση για την επίταξη ακίνητων και εκτάσεων γης έρχεται να προστεθεί στα μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης. Το βέβαιο είναι ότι δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στο Μέγαρο Μαξίμου . Η απόφαση δεν ελήφθη σήμερα. Αντιθέτως ήταν κάτι που είχε δρομολογηθεί αρκετές μέρες τώρα τουλάχιστον ως προς το σκεπτικό.
Συγκεκριμένα, η αλλαγή στρατηγικής και πλεύσης αναφορικά με το μεταναστευτικό, στην οποία περιλαμβάνεται και η κίνηση της επίταξης, ουσιαστικά επισημοποιήθηκε το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου σε μία κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί εκτός από τον κ. Μητσοτάκη παρόντες ήταν μερικοί εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού όπως οι κύριοι Πέτσας, Γρηγοριάδης και Γεραπετρίτης. Ήταν η σύσκεψη κατά την οποία δόθηκε το πράσινο φως για την επανασύσταση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ συζητήθηκαν και κρίσιμοι παράμετροι του θέματος.
Αυτό που πλέον έχει γίνει κατανοητό στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι ο χρόνος μετράει σε βάρος της χώρας. Η άνοιξη έρχεται, οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν και οι ροές πιθανόν να ενισχυθούν εκ νέου. Γι αυτό και κρίθηκε αναγκαία η επίταξη για λόγους δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.
Στην κυβέρνηση θεωρήθηκε ότι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες δε θα μπορούσε να συνεχιστεί στο διηνεκές, καθώς έχουν ήδη συμπληρωθεί πάντως από δύο μήνες από την έναρξή του.
«Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε ανοιχτός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς. Δεν υπήρχε συμφωνία. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει αποφάσεις και απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές» επισημαίνει συνομιλητής του πρωθυπουργού.
Η κίνηση επίταξης των περιοχών δε θα πρέπει να θεωρεί ως κάτι ξεκομμένο ή κάτι αποσπασματικό. Ουσιαστικά είναι τμήμα μιας ευρύτερης τακτικής που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην λογική η οποία έχει ως βάση τη φράση «οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις».
Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πρώτη στιγμή, έχει εκπονήσει μία διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα σε σύγκριση με τα προηγούμενη χρόνια. Εφαρμόζεται ένα σχέδιο που βασίζεται:
- στη φύλαξη των συνόρων,
- την επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου,
- τις αυξημένες επιστροφές
- τις κλειστές δομές
Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Η κυβέρνηση ανέλαβε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα η επίταξη λειτουργεί συμπληρωματικά στην συνολική εικόνα της αλλαγής του δόγματος , με τον κ.Μητσοτάκη να εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης.