Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για νέες επενδύσεις στο χώρο των start ups, όπως της Facebook που εξαγοράζει την ελληνική Accusonus, η κυβέρνηση διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα με μειώσεις φόρων και μείωση της ανεργίας. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που μεταφέρει το βάρος στην πόλωση και την όξυνση, η κυβέρνηση ποντάρει σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας μέσω επενδύσεων και φορολογικών κινήτρων υπέρ της εργασίας. «Κάναμε τη φορολόγηση της εργασίας πολύ πιο χαμηλή», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις της Viva Wallet, που εξαγόρασε πρόσφατα η JP Morgan.
Είναι σαφές εδώ και μερικά 24ωρα ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει την μπάλα στο "γήπεδο" της καθημερινότητας, αντιστεκόμενη στην ξεκάθαρη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μεταφέρει το βάρος στην πόλωση και την όξυνση.
Η στρατηγική αυτή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποτελεί, όπως λένε συνεργάτες του, απόφαση της στιγμής με στόχο τη δημιουργικά προεκλογικού κλίματος.
Αντιθέτως, είναι μία συνειδητή πολιτική κίνηση που εδράζεται σε δυο βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης:
--- Η πρώτη δέσμευση έχει να κάνει με τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, μια δέσμευση που υλοποιείται με αργά αλλά σταθερά βήματα, παρά την πρόσκαιρη καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία.
Η ανεργία τον Δεκέμβριο έπεσε στο 12,7%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο η ανεργία μειώθηκε κατά 3,7%, που ουσιαστικά πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Η αλήθεια είναι ότι η ανεργία στους νέους παραμένει υψηλή παρά την ταχεία αποκλιμάκωση (30.5% τον Δεκέμβριο), κάτι που απασχολεί ιδιαιτέρως το οικονομικό επιτελείο και είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση συγκεκριμένου πλέγματος μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος. Χωρίς αμφιβολία οι νέοι άνθρωποι αποτελούν μια δύσκολη ηλικιακή ομάδα που παραδοσιακά δεν είναι προνομιακό πεδίο για το κυβερνών κόμμα.
--- Η δεύτερη δέσμευση αφορά στη μείωση της φορολογίας. Μια εξαγγελία που «ακουμπά» τη λεγόμενη μεσαία τάξη, μια προνομιακή κοινωνική ομάδα για τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από την «ταλαιπωρία» της πανδημίας που αργά αλλά σταθερά μοιάζει να ολοκληρώνεται, στρέφεται πλέον στην υλοποίηση μιας φορολογικής πολιτικής που θα απελευθερώνει παραγωγικές δυνάμεις και θα εστιάζει στις νέες θέσεις εργασίας.
Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει ήδη :
- O εταιρικός φορολογικός συντελεστής έχει πέσει από το 28% στο 22%, με τον κυβερνητικό στόχο να παραμένει ο φορολογικός συντελεστής να φτάσει στο 20%.
- Οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 3,9% με τον στόχο να είναι το 5%.
- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για νεοπροσλαμβανόμενους από επιχειρήσεις για διάστημα 6 μηνών.
- Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιμένει στην προσέλκυση των επενδύσεων που αυτές με τη σειρά τους θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό θα ενισχυθεί η προσπάθεια που στοχεύει στην επιστροφή νέων επαγγελματιών που έφυγαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Μια από αυτές είναι η μείωση στο μισό του φόρου εισοδήματος για όσους έρχονται να εργαστούν στην Ελλάδα για διάστημα έως 7 έτη.
Σε κάθε περίπτωση μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν τουλάχιστον δύο ακόμα μεγάλες επενδύσεις ξένων οικονομικών κολοσσών που θα ενισχύσουν την προσπάθεια αύξησης των θέσεων εργασίας και μείωσης της ανεργίας.