Η νέα κωλοτούμπα του Αλέξη Τσίπρα
eurokinissi
eurokinissi

Η νέα κωλοτούμπα του Αλέξη Τσίπρα

Λόγω και έργω ο Αλέξης Τσίπρας με θαυμαστή συνέπεια συνεχίζει να αναδεικνύει την ασυνέπεια των λόγων του και των έργων του. Τα απανωτά κρούσματα της πολιτικής ανακολουθίας έχουν φέρει τη διεθνή αναγνώριση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο  από το 2019 του έχει αποδώσει τον τίτλο του ειδήμονα στις κωλοτούμπες.  

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κραυγάζει εδώ και μήνες για την «ακρίβεια Μητσοτάκη». «Πολεμάει» το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των δίδυμων κρίσεων που ταλαιπωρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο με τις υπονομευτικές τοποθετήσεις ότι δήθεν δεν ευθύνεται η διεθνής συγκυρία αλλά «…Φταίει το ότι είναι η μοναδική χωρα στην Ευρώπη που έχει πρωθυπουργό 2 σε 1: συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ».

Ο κ. Τσίπρας καταφέρνει όμως για ακόμη μια φορά να αποδομήσει το δικό του αφήγημα, και με αρκετούς μήνες καθυστέρηση να παραδεχτεί στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής: «Μας απαντάνε σε αυτό το επιχείρημα: Μα η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Ναι, αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη. Η αισχροκέρδεια είναι “made in Greece”, ας μου επιτραπεί η έκφραση. Και αποτελεί γέννημα θρέμμα των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Η κατάφαση Τσίπρα στον εισαγόμενο χαρακτήρα της ακρίβειας από τη μια  πυροδοτούν την σκωπτική αντίδραση της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου διαβλέπει ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη.  Από την άλλη όμως η συγκεκριμένη γκάφα επαναφέρει στο προσκήνιο τη «Βίβλο» με τις πολιτικές κυβιστήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος με αφετηρία το δημοψήφισμα έχει διαβεί προ πολλού τον Ρουβίκωνα.

Από τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις θεωρείται η πολεμική του Αλέξη Τσίπρα για τη μείωση του ΦΠΑ: «Να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης. Είναι πολιτική επιλογή να γίνεται η αφαίμαξη από τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους. Ξέρετε τι σημαίνει η μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 40%. Αυτό θα γίνει με τα εργαλεία που μια ευνομούμενη πολιτεία έχει στη διάθεσή της που είναι οι σοβαροί έλεγχοι», δήλωνε στη συνέντευξή του στο Star.  

Με αυτήν την αναφορά του όμως αυξάνει τον βαθμό της αρνητικής έκθεσής του και δικαιολογεί τη φήμη που τον συνοδεύει καθώς ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε από το βήμα της Βουλής:  «Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε κάποιες υποδομές, όχι πυροτεχνήματα. Μειώσαμε λίγο τον ΦΠΑ, άντε μεγάλη υπόθεση. Και να τον μειώσουμε τον ΦΠΑ, δυστυχώς από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ – μάρκετ δεν θα πάει στον καταναλωτή».  

Εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα των οβιδιακών μεταστροφών του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών. Προηγείται η εύγλωττη διακήρυξη για τη συμμαχία που θα πραγματώσει το όραμα της προοδευτικής διακυβέρνησης, η οποία μπορεί να σχηματιστεί ακόμη και εάν συμμετάσχουν  όλα τα υπόλοιπα κόμματα πλην του νικητή των εκλογών.  Με αυτή τη θέση πορεύεται ο Αλέξης Τσίπρας για λίγους μήνες για να αιφνιδιάσει τους πάντες από τη φετινή ΔΕΘ: «δεν μιλάω για κυβέρνηση ηττημένων, αλλά να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα».

Η χειρότερη εκδοχή για τα εργαλεία δημαγωγίας και μικροπολιτικής σκοπιμότητας που χρησιμοποιούνται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν στην εξωτερική πολιτική.  Είναι καταγεγραμμένη η άποψη Τσίπρα στο δελτίο του ΑΝΤ1 σύμφωνα με την οποία: «Όλοι όσοι είχαν σπεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα να μιλήσουν για μια απομονωμένη Τουρκία διεθνώς, για έναν Ερντογάν σε αδιέξοδο, κάνανε λάθος.»

Όμως η πρωθυπουργία του χαρακτηρίζεται από την επίδειξη αυτοπεποίθησης η οποία στη δημόσια σφαίρα λαμβάνει ακριβώς την ίδια έκφραση που ως αξιωματική αντιπολίτευση καυτηριάζει: «Όλα αυτά που βλέπουμε από την πλευρά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, την παραβίαση δηλαδή του Διεθνούς Δικαίου, την προκλητική συμπεριφορά, τις έρευνες και την πιθανή γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά είναι ένδειξη αδυναμίας. Η Τουρκία αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή.»