Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποσαφηνίσει ποιος είναι ο εκλογικός του στόχος, τι ζητάει από τους πολίτες ενόψει της κάλπης, και ποιας κυβέρνησης θέλει να ηγηθεί: Αυτοδύναμη, με προοπτική τετραετίας που θα στηρίζεται στην ψήφο των εκλεγμένων βουλευτών της.
Ούτε δεκανίκια, ούτε ανοχές, ούτε συμφωνίες ηθικής και πολιτικής συνενοχής, σαν αυτές που πρόσφερε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν οι αποστάτες και εξαγορασμένοι κατά τον Πάνο Καμμένο βουλευτές των ΑΝΕΛ, παρέμειναν στο πλευρό του κ. Τσίπρα εκχωρώντας του - μέσω μιας πρωτοφανούς στα κοινοβουλευτική ιστορικά εξουσιοδότησης - την ψήφο τους για όλες τις ψηφοφορίες περιλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η ΝΔ δεν ψήφισε την απλή αναλογική, ο πρωθυπουργός λέει ξεκάθαρα ότι δεν είναι θιασώτης της, δεν την πιστεύει, δεν θεωρεί ότι μπορεί να διαμορφώσει κυβερνητική και πολιτική ευστάθεια που απαιτούν οι γεμάτοι προκλήσεις καιροί. Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται ότι ψήφισε την απλή αναλογική ως θέση αρχής του κόμματός του και εάν ήταν συνεπής, όφειλε χωρίς όρους και προϋποθέσεις πρωτιάς να επιδιώκει τις συνεργασίες που επιβάλει το σύστημα που ψήφισε.
Αντ' αυτού ανά διήμερο εμφανίζει μια νέα εκδοχή, αλλάζει τους δυνητικούς συμμάχους του και τον τρόπο οικοδόμησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σε όλες τις δολιχοδρομίες του, ο βασικός εταίρος του παραμένει πάντως το ΠΑΣΟΚ. Τη μια στιγμή το κολακεύει, την επόμενη το πλαγιοκοπεί και το εγκλωβίζει, χλευάζει τις αρνήσεις και τις προϋποθέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη με το ειρωνικό «ναι καλά» για να καταλήξει στην προγραμματική πλατφόρμα για την «Αλλαγή» που εμφάνισε χθες.
Το ΠΑΣΟΚ, το 2016 ως Δημοκρατική Συμπαράταξη υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά δεν είχε ψηφίσει την απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Φώφη Γεννηματά ήταν αρκούντως έμπειρη να κατανοήσει τη μικροκομματική σκοπιμότητα και βαθύτατα επιφυλακτική λόγω του βιώματος από τον άκρατο καιροσκοπισμό και τη ροπή στην παραπλάνηση που επιδείκνυε και στη μεταξύ τους σχέση ο κ. Τσίπρας.
«Ας μη κοιτούν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν, είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε "πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους"», ήταν η φράση με την οποία είχε κλείσει την ομιλία της στη Βουλή.
Η χθεσινή πλατφόρμα Τσίπρα για τη μετεκλογική συνεργασία και τη δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση, φέρνει τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη νέα ηγετική ομάδα, ακριβώς μπροστά στην πραγματικότητα που η Φώφη Γεννηματά έβλεπε καθαρά και απέρριπτε καθαρότερα. Να μετατρέψουν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου σε δεκανίκι και σε «πρόθυμο ηλίθιο» που θα ολοκληρώσει την επιδίωξη κ.Τσίπρα να επιστρέψει στην εξουσία αποκτώντας το δικαίωμα να εμφανίζεται ως ο συνεχιστής και κληρονόμος της δημοκρατικής παράταξης.
Η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη και στελέχη, όπως ο πολύπειρος Κώστας Σκανδαλίδης καλούν τον λαό στις εκλογές να πάρει μια απόφαση Αλλαγής. Αίτημα που συμπίπτει απολύτως με το βασικό δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα «Αλλαγή ή Μητσοτάκης» και χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να νοηματοδοτήσουν συγκεκριμένα την πασοκική Αλλαγή από τη συριζαϊκή αλλαγή. Να γίνουν λίγο πιο συγκεκριμένοι εάν έχουν την καλοσύνη. Να απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης καταρχήν με ποια σημεία του «Συμβολαίου Αλλαγής» και του προγράμματος των «50 ημερών» του Αλέξη Τσίπρα συμφωνεί και με ποια διαφωνεί.
Συμφωνεί με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και την επιβολή υποχρεωτικού συντελεστή κέρδους στις εταιρίες ενέργειας; Συμφωνεί με την εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, την απεμπλοκή (sic) της Ελλάδας από την πολιτική εξόρυξης υδραγονανθράκων, την επιλογή μιας διαδικασίας για την ανάδειξη των Μουφτήδων στη Θράκη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Αγκυρας;
Οι συγκεκριμένες προτεινόμενες… αλλαγές από τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι αποδεκτές από το ΠΑΣΟΚ ξεφεύγουν από την αθώα εκδοχή των «χρήσιμων ηλίθιων». Αυτά αναμένοντας την πολιτική του συγκεκριμένου από πλευράς Χαριλάου Τρικούπη.