Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Με νύχια και με δόντια προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας να κρατηθεί στην εξουσία, ξεπερνώντας με μεθοδεύσεις και αλχημείες το γεγονός ότι πλέον τίθεται εν αμφιβόλω η δεδηλωμένη. Αυτό απεδείχθη, χθες, τόσο στην Επιτροπή ΔΕΚΟ, όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου αναγκάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ (δια του προεδρείου της Βουλής) να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Μια ψηφοφορία που έδειξε ότι πλέον η πλειοψηφία θα είναι ad hoc. Πότε δηλαδή θα ψηφίζει ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, και πότε οι γνωστοί πρόθυμοι βουλευτές, τα «πολιτικά ρετάλια», όπως εύστοχα τους ονόμασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μοναδική συνθήκη για να διαφοροποιηθεί η υπάρχουσα κατάσταση είναι να υπάρξουν… προσθήκες, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς υπαινίχθηκε ο Νίκος Βούτσης. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε με νόημα ότι η σύνθεση της Βουλής είναι αυτή… «προς ώρας». Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να αλλάξει, αν για παράδειγμα ενταχθεί στους ΑΝΕΛ ο Σπύρος Δανέλλης ή οι δύο «δανεικοί» βουλευτές – Υπουργοί, Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης.
Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι τι θα συμβαίνει εφεξής στις ψηφοφορίες. Τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον κ. Βούτση «εκ προοιμίου θα γίνεται μία συνεννόηση είτε στη Διάσκεψη των Προέδρων είτε στις Επιτροπές για ποια νομοσχέδια ενδεχομένως δεν υπάρχει μία κατάφαση, η οποία να είναι πέραν κάθε αμφισβητήσεως και θα γίνονται είτε μία φορά τη βδομάδα είτε όποτε χρειάζονται -δηλαδή θα μπορούσαν και για δύο νομοσχέδια να γίνονται- ονομαστικές ψηφοφορίες».
Πέραν πάντως των διαδικαστικών το μείζον για την αντιπολίτευση είναι το πολιτικό πρόβλημα που έχει προκύψει. Ήδη η Τασία Χριστοδουλοπούλου παραδέχτηκε χθες ότι η χώρα κυβερνάται από κυβέρνηση «μειοψηφίας», γεγονός αντίκειται στη δήθεν κανονικότητα που επιχειρεί να στήσει ως αφήγημα ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αν είναι τώρα να γενικεύσουμε για να συζητήσουμε το πώς θα λειτουργεί εφεξής «η Κυβέρνηση μειοψηφίας», νομίζω αυτά τα λύνει και το Σύνταγμα και ο Κανονισμός και αμέσως εδώ θα αποδειχθεί», είπε χαρακτηριστικά η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης υπαινίχθηκε κάτι αντίστοιχο, λέγοντας ότι πρόκειται για «μία καινούργια κατάσταση, μία καινούργια πρακτική, η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης, με πολλαπλούς τρόπους, για το ότι η σημερινή Κυβέρνηση στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου».
Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανέβει ένα βουνό. Στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο, αφού δύσκολα κοινοβουλευτικά μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια πλειοψηφία. Και σίγουρα όχι με κωμικοτραγικές καταστάσεις, όπως η γκαζόζα του Αριστείδη Φωκά που τον έστειλε στην τουαλέτα…