Η πρόσκρουση στο «τσιμέντο» της ύφεσης

Η πρόσκρουση στο «τσιμέντο» της ύφεσης

Τι έμαθε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυτούς τους τελευταίους μήνες αντιμέτωπος με δυο μείζονες κρίσεις; Ότι συχνά τα πράγματα κινούνται με ταχύτητες που κάποιος δεν φαντάζεται. Και σε κατεύθυνση που επίσης δεν φαντάζεται.

Αυτή η διάσταση των «πραγμάτων» θα είναι κυρίαρχη την ημέρα εκείνη –  υπολογίζεται στο πρώτο δεκαήμερο του Μαίου  -  όταν η χώρα θα αρχίσει να βγαίνει από την αυστηρή υγειονομική καραντίνα και η οικονομία από το «τεχνητό κώμα» που επιβλήθηκαν λόγω κορονϊού.

Τι έμαθαν οι πολίτες από τη νέα δοκιμασία; Έναν άλλο «φόβο», μήπως αρρωστήσουν οι ίδιοι και οι δικοί τους άνθρωποι αλλά και μια άλλη …ελπίδα! Την ελπίδα ό,τι το κράτος κάτω από σαφώς προσδιορισμένες προϋποθέσεις ( ηγεσία, σχέδιο, προγραμματισμό, συλλογική υπευθυνότητα) μπορεί να τους προσφέρει ασφάλεια και προστασία.  Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας MRB, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία αντέδρασε, ενισχύθηκαν πρωτόγνωρα η περηφάνια και η αυτοεκτίμηση των ελλήνων πολιτών. 

Παρότι η ελπίδα, η περηφάνια και ο υψηλός βαθμός αυτοεκτίμησης των πολιτών είναι μήτρα αισιοδοξίας, προοπτικής και δημιουργίας, οι Έλληνες πολίτες σήμερα εκδηλώνουν σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό αγωνία για το οικονομικό τους μέλλον. 

Ενώ με την κυβερνητική αλλαγή και τα πρώτα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής ( φοροελαφρύνσεις, κλπ) εμπεδώθηκε αυξημένο ποσοστό οικονομικής ασφάλειας στην κοινωνία, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες το ποσοστό αυτών που ανησυχούν για την δουλειά και την οικονομική τους κατάσταση μετά το lock down εκτινάχθηκε κατά 20 μονάδες ( στοιχεία της ΜΡΒ). 

Πλέον ένας στους δύο Έλληνες αγωνιά για το οικονομικό αύριο. Και η αγωνία του είναι δικαιολογημένη.

Οι εκτιμήσεις όλων για το ποσοστό της ύφεσης στην Ελλάδα ακόμη κι αν αποκλίνουν ως προς το εύρος της ,συγκλίνουν στο ότι το φρένο που θα πατήσει η ελληνική οικονομία ενδεχομένως να επιφέρει κοινωνικό εκτροχιασμό με χιλιάδες ανέργους, χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απαξίωση πολλών μεγαλύτερων επιχειρήσεων που ενδεχομένως να μπουν στο στόχαστρο εξαγοράς από ξένους.

Πρόσκρουση στο τσιμέντο

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την βουτιά και την πρόσκρουση στο …τσιμέντο της μεγάλης ύφεσης και των συνεπειών της σε κοινωνικό επίπεδο.

Καλείται να διαθέσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους για να αποτρέψει ένα ανεξέλεγκτο τσουνάμι ανεργίας χωρίς να  δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα «επιδοματικής διαβίωσης» και κρατικής επιχορήγησης.

Όπως προκύπτει από την συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής και στον Αλέξη Παπαχελά ο πρωθυπουργός  έχει επίγνωση ότι η κυβέρνηση του θα γίνει δέκτης απαιτήσεων και οργανωμένων πιέσεων για ακόμη περισσότερα επιδόματα, ακόμη περισσότερες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.

Εμφανίζεται αποφασισμένος για πολλά «ΟΧΙ» τα οποία θα συνοδεύουν τα αναγκαία «ΝΑΙ» ώστε και να στηριχθούν οι ευάλωτοι αλλά και όσοι διαθέτουν τους πόρους και τα μέσα να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους.  

Ο «αναπνευστήρας» του λιγοστού ούτως ή άλλους κρατικού χρήματος δεν μπορεί να είναι προσβάσιμος σε κάθε επιχειρηματία θεωρεί ότι πρέπει να μοιράσει τη χασούρα της επιχείρησης τους διατηρώντας αλώβητα τα προσωπικά του κεφάλαια και τον ατομικό του θησαυρισμό. 

Το μήνυμα Κ. Μητσοτάκη δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών: το κράτος έχει κάνει ήδη πολλά και ο κάθε επιχειρηματίας οφείλει να στηρίξει την επιχείρηση του …« να φάει κάποια από τα "έτοιμα" που έχει στην άκρη». 

‘Ενας νέος δημοσιονομικός εκτροχιασμός με χρήση πόρων που υπάρχουν και δεν…υπάρχουν θα βάλει πάλι τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο και θα της αφαιρέσει την δυνατότητα να «απαιτήσει» τις βέλτιστες λύσεις για στήριξη των οικονομιών της Ε.Ε. Μια συζήτηση που διεξάγεται ήδη και αναμένεται εξαιρετικά σκληρή και ενδιαφέρουσα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Στην οποία ο πρωθυπουργός προσέρχεται με τη θέση ότι οποιαδήποτε «βοήθεια» από τον ESM στις χώρες που χρειάζονται βοήθεια δεν νοείται να συνοδεύεται «με οποιασδήποτε μορφής μνημόνιο». 

Παρ’ότι ο όρος μνημόνιο κουβαλάει ασήκωτο βάρος , η χώρα θα χρειαστεί  να φτιάξει το δικό της νέο μνημόνιο ή επί το ευκολοχώνευτο κοινωνικό συμβόλαιο ανάταξης. 

Με εργαλεία και λύσεις «out of the box». Και ειδικούς σαν αυτούς που επιστρατεύθηκαν στην επιτροπή υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Και μια νέα κοινωνική συμμαχία.

Τα δεδομένα των εκλογών   

Εν τω μεταξύ  η αποτύπωση της ζημιάς στην οικονομία, τα εργαλεία που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για αναστροφή των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και οι ίδιες δυνάμεις θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα σε βάθος αρκετών μηνών. 

Ο πρωθυπουργός εκτιμά και δικαίως την ώρα αυτή, πως όχι μόνο διαθέτει απόθεμα πολιτικής νομιμοποίησης αλλά και την εμπιστοσύνη ( αναβαθμισμένη λόγω και των αντανακλαστικών που επέδειξε στην αντιμετώπιση της πανδημίας) των πολιτών για να εφαρμόσει την πολιτική του. 

«Νομίζω ότι έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους Ελληνες πολίτες που μου επιτρέπουν την επόμενη μέρα αλλά και μεσοπρόθεσμα να χαράξουμε μια οικονομική πολιτική η οποία θα λάβει υπόψιν της τα βασικά δεδομένα της κρίσης. Δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα» απαντά στο ερώτημα της «Κ» για όσους του εισηγούνται εκλογές στη λογική να λάβει μια καινούργια εντολή. Στην απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί εκλογών ας προσεχθεί ιδιαίτερα η λέξη « μεσοπρόθεσμα».

Αν συνυπολογιστούν και όσα λέει ότι τον ενώνουν με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα  (σ. σ. «Και οι δυο είμαστε άνθρωπο που μας αρέσει να αναλύουμε τα δεδομένα, να εμπιστευόμαστε τα δεδομένα και να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τα δεδομένα») οι εκλογές θα είναι θέμα …δεδομένων.