Η Σκάρλετ Γιόχανσον του Ευκλείδη και οι δράκοι του Αλέξη

Η Σκάρλετ Γιόχανσον του Ευκλείδη και οι δράκοι του Αλέξη

Του Γιάννη Σιδέρη

Συμβαίνουν και εις τους καλύτερους των δημοσιογραφικών οργανισμών. Το πρακτορείο Reuters λάνσαρε παγκοσμίως ως είδηση το ενδεχόμενο «να απειλήσει» ή και να κηρύξει ο πρωθυπουργός πρόωρες εκλογές, αφού πρώτα θα είχε προηγηθεί διάγγελμα ή συνέντευξή του, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Είναι απορίας άξιον πως δημοσιεύτηκε ένα τέτοιο «ρεπορτάζ», όταν στην κατακλείδα του σημειώνει πως αυτά αφορούν «σενάρια και φημολογίες». Το δικαιολογεί, επειδή «αυτά» «αξίζουν προσοχής». Με το ίδιο σκεπτικό δημοσίευσε ανάλογα σενάρια και το ForexLive.

Τις αιτίες των δημοσιευμάτων δεν τις γνωρίζουμε. Το πιο εύκολο θα ήταν να αποδοθούν σε συνωμοσιολογικά σενάρια. Η πιο πιθανή αιτία ωστόσο, είναι ότι παράξενη βαλκανική γωνιά μας, έχει τροφοδοτήσει τόσες φορές την παγκόσμια κοινότητα με αρνητικές ειδήσεις, που οτιδήποτε παράξενο αναφερθεί περί αυτήν, αφενός γίνεται πιστευτό ως ενδεχόμενο, αφετέρου «πουλάει».

Εκτός αν τόσο λανθάνουμε, είναι η πρώτη φορά που οι σχετικές διαψεύσεις της κυβέρνησης έχουν κάποια αξιοπιστία. Εκλογές δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Τα μέτρα θα περάσουν. Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ του ΣΥΡΙΖΑ θα τα ψηφίσει με «πόνο», αφού πρώτα τα μέτρα θα περάσουν από το φιλτράρισμα της Κ.Ε. του κόμματος, ώστε να υπάρξει κομματική νομιμοποιητική βάση, η οποία θα άρει μέρος του βάρους από τους ώμους των βουλευτών, οι οποίοι θα προφασιστούν ότι είναι εν αγαστή σύμπνοια με το ανώτατο όργανο του κόμματος.

Εν τω μεταξύ η παραδοξότητα της κυβερνητικής πολιτικής καλά κρατεί. Οι διαρροές από το Μαξίμου παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό ως θιασώτη της σύντομης διαπραγμάτευσης, αλλά το ΔΝΤ με τις αντιρρήσεις του την επιτείνει. Παρόλα αυτά θεωρούν ότι ως τις 7 Απριλίου η διαπραγμάτευση θα κλείσει, ακόμη και με επώδυνες υποχωρήσεις αμφοτέρων των πλευρών. Ούτως ή άλλως, θεωρούν ότι το πολιτικό κόστος το έχει υποστεί, και από το καλοκαίρι θα έχει λαμβάνειν αφού η χώρα θα επιστρέψει (νομίζουν) στην κανονικότητα. Θα ενταχθεί στο QE, η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς, οι τράπεζες στις οποίες συνεχίζεται η αφαίμαξη καταθέσεων, θα σταθεροποιηθούν, θα αρχίσουν να εισρέουν ξένες επενδύσεις, Τα Καλοκαίρι ή το Φθινόπωρο του 18 θα βγούμε στις αγορές που θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν, και όλοι (αυτό δικό μας) θα δοξάζουν τον ηγέτη που τα πάντα εν σοφία εποίησε.

Βέβαια τα ανωτέρω κινδυνεύουν να αποδειχθούν όνειρο ανοιξιάτικης νυκτός, - σαν τη χιουμοριστική φαντασίωση του κ. Τσακαλώτου, να βγει για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον, - χωρίς όμως να είναι περιτυλιγμένα με τη μαγεία της Χολιγουντιανής γοητείας.

Στα παραμύθια πάντα υπάρχει και η κακιά μάγισσα, αλλά στο δικό μας δράκοι. Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε χθες στη Βουλή, με κάποια δολιχοδρομία στο λόγο, «τα κακά μέτρα θα ληφθούν ούτως ή άλλως». Για τα καλά βλέπουμε - εάν και όταν…

Τα κακά που καραδοκούν:

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι μάλλον ούτε τον Απρίλιο θα έχουμε συμφωνία, χωρίς το κλείσιμο των εργασιακών (για τα οποία την Τετάρτη η κ. Αχτσιόγλου προϊδέασε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκεί βρίσκουμε τοίχο).
Η κοινωνική κατάσταση δεν είναι στατική. Τα μέτρα επιτείνουν την φτωχοποίηση και η εχθρική μεταστροφή της κοινωνίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται. Η εκροή καταθέσεων θα αφαιμάσσει τις τράπεζες, τα capital controls ενδέχεται να αυστηροποιηθούν, και η προσφυγή στον ELA να επαυξηθεί – ήδη επαυξήθηκε κατά 300 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα. Το Grexit, όπως είπε ο Σημίτης, εξακολουθεί να πλανιέται στον ευρωπαϊκό αέρα (δικαιούται να ομιλεί γιατί πρώτος είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενο υπαγωγής στο ΔΝΤ), τα κόκκινα δάνεια θα συνεχίσουν την ορμητική επέλασή τους. Στον ορίζοντα καραδοκεί το bail in. Η ακρίβεια θα φουντώσει, η ανεργία ήδη έχει πάρει εκ νέου την ανιούσα, ενώ τα σενάρια καταστροφής που θα επανέλθουν θα αποσαρθρώσουν τα υπολείμματα της ιδιωτικής οικονομίας.

Παρόλο που ο πρωθυπουργός ακούει και εισηγήσεις για ρήξη με τους κακούς, οι ώμοι του είναι αδύνατοι για να επωμισθεί ένα τέτοιο σενάριο καταστροφής. Μπορεί να κάνει τη χώρα να σέρνεται, περιμένοντας τις γερμανικές εκλογές και τον Schulz (άλλη εμμονή αυτή), αλλά από τα - έως τώρα - δεδομένα, ούτε ρήξη θα κάνει ούτε σε εκλογές θα προσφύγει. Θα ζήσει με τους δράκους να καραδοκούν.