Η συνάντηση Γεννηματά - Κεραμέως και η «κόκκινη γραμμή» για το άσυλο

Η συνάντηση Γεννηματά - Κεραμέως και η «κόκκινη γραμμή» για το άσυλο

Προ των ευθυνών τους για την εκρίζωση του καθεστώτος ανομίας που επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας βρίσκονται σήμερα τα κόμματα της Βουλής ενόψει της ψήφισης της νέας διάταξης για το άσυλο. Η κυβέρνηση αποδύεται τις τελευταίες ώρες σε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η πρότασή της να συγκεντρώσει την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και στο πλαίσιο αυτό χθες η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως συναντήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά όπου και συζητήθηκαν αναλυτικά οι θέσεις της κυβέρνησης και οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ.

«Η κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης όπως διατυπώθηκε από την υπουργό Παιδείας είναι πως ο χώρος των ΑΕΙ πρέπει να εξομοιωθεί με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Στην κυρία Γεννηματά εξηγήθηκαν αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση επιμένει να διατηρήσει η διάταξη για το άσυλο τη συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Νωρίτερα σήμερα κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, η υπουργός Παιδείας έκανε γνωστό ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο σε σχέση με τη μορφή με την οποία εισήχθη στις επιτροπές της Βουλής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «εμμένει στην αρχική πρόταση» και ότι είναι αποφασισμένη να καταργήσει το ειδικό καθεστώς που ισχύει για τους χώρους των πανεπιστημίων ώστε να ισχύουν οι νόμοι και οι κανόνες που ισχύει για όλους τους δημόσιους χώρους. Όπως είπε «εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο. Με την πρότασή μας υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης των αρμόδιων αρχών( αστυνομία, πυροσβεστική, εισαγγελία, ΣΔΟΕ, πολεοδομία) για κάθε αξιόποινη πράξη. Δεν προβλέπεται παρέμβαση των πρυτανικών αρχών. Ισχύει στα ΑΕΙ ότι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο και άρα οι αρχές μπορούν να παρέμβουν για κάθε αξιόποινη πράξη».

Στην πράξη απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ την οποία επανέφερε χθες η Φ. Γεννηματά για τροποποίηση της διάταξης με την επαναδιατύπωση της παραγράφου σχετικά με την επέμβαση των Αρχών, λέγοντας ότι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ «εισάγει εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς στα πανεπιστήμια. Δεν εξομοιώνει τον πανεπιστημιακό χώρο με το κοινό δημόσιο χώρο. Όσο ανοίγουμε παραθυράκια στην διάταξη κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη. Αν θέλουμε τομές και ουσιαστική αναβάθμιση χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις χωρίς αστερίσκους παραθυράκια και αναστολές».

Μένει πλέον να φανεί στην πράξη αν η Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ θα επιμείνουν μέχρι τέλους και θα καταψηφίσουν την διάταξη με τα προσχήματα που επικαλούνται.

Β.Γ.

Διαβάστε ακόμα:

- Ν. Κεραμέως για άσυλο: Τελειώνουμε το παράλογο - Πράττουμε το αυτονόητο

- Άσυλο: Νομοτεχνική βελτίωση από την Ν. Κεραμέως