Προφανώς και πρόκειται για μία από τις πλέον δύσκολες Συνόδους Κορυφής των τελευταίων 20 ετών. Προφανώς και η Ευρωπαϊκή Ενωση τεστάρει τις αντοχές της και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον η Ελλάδα δείχνει αντοχές, αξιοπιστία και καταφέρνει να καταγράψει μία σημαντική παρουσία, αφήνοντας στην άκρη τον ρόλο του κομπάρσου και του παρία.
Εάν κάποιος ανατρέξει λοιπόν στις επαφές που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου μπορεί εύκολα να αντιληφθεί την σημασία που αποδίδουν πλέον στη χώρα μας όλοι οι κεντρικοί “παίκτες”, αν και σε αρκετές περιπτώσεις ο κ.Μητσοτάκης βρίσκεται απέναντι στις θέσεις που εκφράζουν.
Για παράδειγμα το απόγευμα της Δευτέρας ο Ελληνας πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Κόντε, της Ισπανίας Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Κόστα.
Ηταν ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των πολλών επαφών που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις μέρες της Συνόδου. Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών και αυτό δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός ή μία χρονική σύμπτωση.
Αν και το κλίμα για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν ήταν και το καλύτερο από τις πρώτες κιόλας ώρες της συνόδου των Βρυξελλών, η Ελλάδα δεν μπήκε στο στόχαστρο των λεγόμενων “πλούσιων” του Βορρά, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν όταν και πάλευε να αποκτήσει οικονομική ενίσχυση. Με άλλα λόγια δεν υπήρξε στοχοποίηση της Ελλάδας, κάτι που δε θα πρέπει να το θεωρήσουμε μία εύκολη υπόθεση.
Οπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στο liberal.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε διαβασμένος στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς γνώριζε από πριν τις δύσκολες επαφές το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει.
Οποιος όμως πιστεύει ότι η έντονη ελληνική παρουσία στους διαδρόμους των Βρυξελλών, εκεί όπου άλλωστε παίρνονται οι αποφάσεις, ήταν απλώς μία επιλογή της τελευταίας στιγμής κάνει λάθος, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Μια γρήγορη αναδρομή στις διπλωματικές κινήσεις των τελευταίων μηνών του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, αποτυπώνει την συστηματική δουλειά που έχει γίνει με τους “σκληρούς” παίκτες στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Μια δουλειά, τα αποτελέσματα της οποίας ενδεχομένως να μην φάνηκαν από την πρώτη στιγμή, όμως πλέον είναι ορατά.
Πιο συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης από τον Ιούλιο του 2019 επισκέφτηκε μεταξύ των άλλων:
- Δύο φορές το Παρίσι για να συναντήσει τον Εμμανουέλ Μακρόν.
- Δύο φορές είχε τετ α τετ με την Ανγκελα Μέρκελ.
- Επισκέφτηκε την Ρώμη και τον Τζιουζέπε Κόντε.
- Την Ολλανδία και τον Μαρκ Ρουτε, ο οποίος και πρωτοστατεί στους λεγόμενους “σκληρούς” της Ευρώπης.
Σε όλες τις παραπάνω συναντήσεις ο κ.Μητσοτάκης ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις και κατέστησε σαφές ότι μέσα από τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Κάτι που, όπως φάνηκε στην σύνοδο των Βρυξελλών, κράτησε τη χώρα μας μακριά από “περίεργες” στοχοποιήσεις...