Η πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αποτελεί την προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, τονίζουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητάς στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ. Όπως έχει πράξει με χώρες όπως η Ιταλία, ή Αίγυπτος και η Αλβανία», τονίζουν οι διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν:
«Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».
«Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί», επισημαίνουν.
Τσαβούσογλου: Πρόταση για διερευνητικές και ΜΟΕ
Καθώς το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει αλλάξει μετά τον φονικό σεισμό και την άμεση βοήθεια που έστειλε η Αθήνα στη γειτονική χώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για τουρκική πρόταση που έχει στόχο την επανέναρξη του διαλόγου.
Μιλώντας στο Open για το παρασκήνιο της συνάντησης του Ιμπραχίμ Καλίν, συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε τα τρία από τα έξι σημεία της τουρκικής πρότασης:
- συνέχιση των διερευνητικών επαφών
- συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σε διμερές επίπεδο
- συνέχιση στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επέκτεινε τη στήριξη προς την Τουρκία και έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης. Ευχαριστούμε όλες τις ελληνικές ομάδες και τους φίλους μας εκεί από όλες τις διαφορετικές χώρες για τη στήριξή τους».
«Οι Έλληνες εξέφρασαν στην πραγματικότητα τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους», πρόσθεσε.
Πρέπει να αποκλιμακωθεί η κατάσταση
Για τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: Στο παρελθόν, όποτε αντιμετωπίζαμε τέτοιες καταστάσεις, στηρίζαμε ο ένας τον άλλον.
Είχαμε διαφωνίες και κλιμακώσεις, αλλά, όπως συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια, πρέπει να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και δεν πρέπει να περιμένουμε να προκύψει ακόμα μία καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί. Δεν πρέπει μόνο να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας, αλλά και να επιλύσουμε διενέξεις και προβλήματά μας.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε: «Μπορούμε να πετύχουμε πολλά, οι σύμβουλοί μας πήγαν στο Βερολίνο με έξι προτάσεις για να γίνει πρόοδος βήμα-βήμα και να επικεντρωθούμε σε θετική ατζέντα. Ήταν και αυτό μια πρόταση όταν ο Νίκος Δένδιας ήρθε στην Άγκυρα μετά την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.
«Κάναμε τις προτάσεις και περιμένουμε απάντηση από την ελληνική πλευρά», κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Διαβάστε ακόμα:
Δένδιας - Τσαβούσογλου: Μην περιμένουμε σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας
Το tweet του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία για την αγκαλιά Δένδια-Τσαβούσογλου