Οξεία αντιπαράθεση είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία, όταν ο δεύτερος επαναλαμβάνοντας την τουρκική επιχειρηματολογία για τα νησιά, κατηγόρησε την Ελλάδα, λέγοντας ότι το casus belli εκδόθηκε όταν αυτή αποφάσισε να διεκδικήσει την οριοθέτηση των ΑΟΖ και την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της.
Σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ο Ν. Δένδιας παρουσίασε με εμπεριστατωμένη ομιλία και χάρτες το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Ο υπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli.
«Όταν πρέπει να λύσεις ένα πρόβλημα πρώτα πρέπει να θέτεις του κανόνες. Αν δεχτούμε ότι ο κανόνας του παιχνιδιού είναι το Δίκαιο της Θάλασσας τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ εύκολα για όλους. Κι αν λυθούν τα θέματα τότε η δυναμική είναι τεράστια και οι προοπτικές πολύ μεγάλες», σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που απειλεί άλλη χώρα με πόλεμο και δείχνοντας μάλιστα χάρτες και το σημείο όπου παρενοχλήθηκε το Nautical Geo εξίμισι μίλια μακριά από την Κρήτη.
«Λέτε ανοιχτά σε ένα κοινό και πιθανότατα, επίσης στο Διαδίκτυο, ότι "να απειλείς με πόλεμο οποιαδήποτε χώρα είναι νόμιμο"» και προσέθεσε παράλληλα πως η Τουρκία έχει υπογράψει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, που απαγορεύει πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή χρήσης βίας. «Δεν είναι ακριβώς αυτό το casus belli που απαγορεύεται από τον Χάρτη του ΟΗΕ» διερωτήθηκε.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως «ακόμη οι ΗΠΑ που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμβουλεύουν όλες τις χώρες του κόσμου να προσχωρήσουν στην UNCLOS. Και εδώ έρχεται η Τουρκία που λέει "επειδή δεν προσχώρησα στην UNCLOS, εσείς δεν έχετε το δικαίωμα να την εφαρμόσετε. Και αν την εφαρμόσετε, αυτό είναι απειλή πολέμου εναντίον σας, και αυτό είναι αυτό, γιατί αυτό θέλω».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο τούρκος πρέσβης, λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες, πως φταίει η Ελλάδα που προκαλεί την Τουρκία, ότι η τελευταία απαντά στις ελληνικές προκλήσεις. «Το casus belli έγινε επειδή η Ελλάδα είπε ότι θα προχωρούσε μονομερώς στην επέκταση των 12 νμ και αυτό πρακτικά θα κλείδωνε την Τουρκία στα δικά της νερά», φέρεται να απάντησε ο Τούρκος πρέσβης, προσθέτοντας ότι η άποψη της γείτονας είναι ότι ο διαχωρισμός στο Αιγαίο πρέπει να γίνει στη μέση.
«Το Αιγαίο έχει δυο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την Ιστορία. Όπως νησιά έχει η Ελλάδα νησιά έχει και η Τουρκία και αυτά έχουν επήρεια», φέρεται να απάντησε ο Τούρκος πρέσβης, κάνοντας αναφορά και στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών. «Η Συνθήκη της Λοζάνης σας λέει ότι δεν μπορείτε να έχετε στρατό», είπε χαρακτηριστικά.
Το λόγο πήρε ξανά ο Έλληνας υπουργός, λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι η Τουρκία έχει παραμένει στον 19ο αιώνα, με τις αρμάδες του Σουλεϊμάν και ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει, για να προσθέσει ότι τυχόν αλλαγή στάσης της Τουρκίας, θα είναι υπέρ της ελληνικής κοινωνίας.
«Κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, είναι σαν έκανε η Τουρκία συμφωνία με τη Σιγκαπούρη ή την Παταγονία», φέρεται να είπε ο κ. Δένδιας.
Δείτε το video: