Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε πάνω του το θέμα των καλλιτεχνών που η διαμαρτυρία τους για το Προεδρικό Διάταγμα έχει γίνει εδώ και εβδομάδες αντικείμενο της πολιτικής καπηλείας του ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή δε, τις απουσίες που καταγράφηκαν από το τραπέζι της συζήτησης, ορισμένοι έβλεπαν ότι επιβεβαιωνόταν, εν μέρει η πολιτική υποκίνηση, ενώ προεξοφλούσαν τον προσχηματικό χαρακτήρα που ενδεχομένως επιχειρήθηκε να δοθεί.
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις διαβουλεύσεις, ήταν σαφές ότι αιφνιδίασε τους εκπροσώπους των διαφορετικών τομέων από τις παραστατικές τέχνες που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη, που ήταν μια από τις πλέον πολύωρες που έχουν φιλοξενηθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Η έκπληξη που δοκίμασαν ήταν ευδιάκριτη κατά την αποχώρησή τους από το Μέγαρο Μαξίμου και δεν μπορούσε να υποσκελίσει ούτε την επιφυλακτικότητα που κάποιοι ίσως εύλογα διατήρησαν στη δημόσια τοποθέτησή τους.
Τα φώτα μπορεί να στράφηκαν στα τρία σημεία που μπορεί να γεφυρώσουν τις διαφορές πολιτείας και καλλιτεχνών. Η συγκεκριμένη επαφή όμως αξιοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό για να αναδειχθούν και νέοι σύμμαχοι σε μια από τις διαχρονικές, προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας που αφορά στην άρση των συνταγματικών περιορισμών (άρθρο 16) στη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα.
«Θα χαρώ πάρα πολύ βέβαια, πρέπει να πω, όταν με το καλό προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση -γιατί είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16-, όσοι διαμαρτυρήθηκαν μετ' επιτάσεως και ζήτησαν την αναγνώριση της δυνατότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης να παρέχει πτυχία τα οποία θα είναι ουσιαστικά πανεπιστημιακά, να μάς στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε τότε». Αυτή ήταν η ιδεολογική ρελάνς του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όλες αυτές τις εβδομάδες επιχειρεί να ποδηγετήσει πολιτικά τις κινητοποιήσεις.
Ακόμη περισσότερο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με την αντιπολιτευτική βουλιμία που τον χαρακτηρίζει στην προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, υποστήριξε και τα αιτήματα των σπουδαστών από τις ιδιωτικές σχολές να αποκτήσουν τα πτυχία τους πανεπιστημιακή ισοτιμία. Σε κάθε περίπτωση εκτέθηκε ακόμη περισσότερο η πολεμική που χρησιμοποίησε η Κουμουνδούρου για το θέμα των καλλιτεχνών. Αποδείχθηκε όπως λένε από την κυβέρνηση η βαθιά υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που αποδεικνύεται και από τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της. Υπάρχουν άλλωστε πολλές προκηρύξεις επί ΣΥΡΙΖΑ, για προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο, στην κατηγορία ΔΕ, οι οποίες επιβεβαιώνουν την βαθιά υποκρισία της αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων στο Δήμο Χαϊδαρίου, ή στην Ελευσίνα στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας.
Για το ζήτημα δε, της διαβάθμισης των πτυχίων, η Μυρσίνη Ζορμπά, υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Τσίπρα, δήλωνε προ ημερών σε ένα από τα κομματικά μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ: «για το θέμα της διαβάθμισης των πτυχίων, με την έως σήμερα εκκρεμμότητα, επιβεβαιώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να το διευθετήσει».