Ικανοποιημένος από την αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης δηλώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε καλή αρχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ρέγκλινγκ αναγνωρίζει τη σκοπιμότητα μείωσης της φορολογίας εισοδήματος, σημειώνοντας πάντως ότι πρέπει στο τέλος να βγαίνουν οι αριθμοί. Παρέπεμψε για τον Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, τις συζητήσεις σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το κόστος τους και την ύπαρξη ή μη δημοσιονομικού κενού για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Στο ερώτημα αν, κατά την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Economist, πίσω από τον όρο, «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», εννοούσε μείωση του αφορολογήτου, ο επικεφαλής του ESM απάντησε: «Ναι, ακριβώς, αυτή είναι η γενική σύσταση που δίνουν οι θεσμοί εδώ και καιρό. Συστήνουν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με σκοπό να επιτραπεί μια μείωση των φορολογικών συντελεστών. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι φιλοαναπτυξιακό. Έχουμε μια κατάσταση όπου ένα σχετικά μικρό ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού πληρώνει πραγματικά φόρους, υψηλούς σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή του ΟΟΣΑ. Για αυτό το συγκεκριμένο μέτρο συμφωνήθηκε πριν από καιρό και απογοητευθήκαμε που ανετράπη. Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέστησαν σαφές πως απογοητευθήκαμε».
Και στο επόμενο ερώτημα, αν η μείωσή του είναι υπό διαπραγμάτευση, ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρινίζει: «Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. Συνεπώς, δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλλουμε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα. Αυτό είναι παρελθόν».
Μπορούν όμως, προσθέτει ότι οι θεσμοί να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με το τι είναι καλό για την ανάπτυξη.
Για τη ΔΕΗ, τέλος, λέει ότι «είναι ένα παράδειγμα, όπου φαίνεται πως υπήρχε πολιτική παρέμβαση στο παρελθόν. Αυτό οδήγησε στα οικονομικά προβλήματα που βλέπουμε τώρα (...) Η νέα κυβέρνηση σαφώς λέει ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα».