Φαντάζουν λεπτεπίλεπτοι συζητητές περί του φύλου των Αγγέλων, όσοι ασχολούνται με το εάν η κυβέρνηση συμπλήρωσε την τετραετία ή όχι, και επομένως δεν δικαιούται να το ισχυρίζεται. Ακόμη περισσότερο όσοι καταγγέλλουν ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις στη χώρα μας είναι το φετίχ μιας καθυστερημένης βαλκανικής πολιτικής τάξης, ενώ στην πολιτισμένη Ευρώπη καθεστώς είναι οι συμμαχικές.
Σχετικά με το τελευταίο, το πρόβλημα δεν είναι οι συμμαχικές κυβερνήσεις. Ούτε θα ήταν για την Ελλάδα των οικονομικών και γεωπολιτικών προβλημάτων. Πρόβλημα είναι τα συμβαλλόμενα μέρη. Και όταν ένα από αυτά μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της γνωστής… σοβαρότητας, δικαίως δημιουργούνται προβληματισμοί και αναστολές για την τύχη τους.
Χθες η έλλειψη σοβαρότητας έλαμψε εκ νέου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενεπλάκη στα αιματηρά γεγονότα του Σουδάν, επειδή λέει πουλήθηκε εκεί το λογισμικό υποκλοπών Predator!
Την αρχή έκανε με ανάρτησή του, όχι ο Βαγγέλης Αντώναρος με τη γνωστή λατρεία στον Μητσοτάκη, αλλά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κοτζάμ πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ναι ο γνωστός των λαοδικείων και της σύνταξης στα 67). Αλλά και πάλι λες εντάξει, Κατρούγκαλος είναι, μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια. Ήρθε όμως συμπληρωματικά και επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, για να αφήσει ενεό τον αναγνώστη, καθώς ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση… ενέπλεξε τη χώρα μας στον εμφύλιο και το αιματοκύλισμα του Σουδάν!
Μιλάμε για το Σουδάν, μια χώρα δυστοπίας, συνώνυμη με το αιματηρό χάος. Από την επίσημη ανεξαρτησία της το 1956 (ουσιαστική το 1954 όταν παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση Αίγυπτος και Βρετανία), ζει κάθε λίγο και λιγάκι φρικιαστικά λουτρά αίματος.
Άλλοτε με συγκρούσεις μεταξύ Ισλαμιστών και Χριστιανών, άλλοτε μεταξύ γηγενούς πληθυσμού και Αράβων νομάδων, συχνά με πραξικοπήματα και συγκρούσεις παραστρατιωτικών δυνάμεων όπως και με ένοπλες αντάρτικες ομάδες, και βεβαίως με εμφυλίους. Και με οπλαρχηγούς στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από τη Χάγη.
Εμφυλίους έζησε δυο από την ανεξαρτησία της η χώρα. Ο πρώτος από το 1964 ως το 1972 και ο δεύτερος από το 1983 ως το 2005. Ο τελευταίος ήταν και ο πλέον μακρόχρονος στην αφρικανική ήπειρο, (τη συνηθισμένη από εμφυλίους, παραστρατιωτικές συγκρούσεις και πραξικοπήματα) και στοίχισε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια νεκρούς και άλλα 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Σε αυτό το ζοφερό τοπίο λιμοκτονίας, απέλπιδας ανθρωπιστικής κρίσης, ερήμωσης, αέναης φωτιάς, αίματος, εξανδραποδισμών, που κρατάει έξι δεκαετίες τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε έμμεση εμπλοκή της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέσω της εξαγωγής του Predator.
Δεν ξέρουμε αν εξήχθη και τι εξήχθη, αν νομίμως έγινε ή όχι. Είναι θέμα του εισαγγελέα να το διερευνήσει. Αλλά χρειάζεται μεγάλη δόση παθογενούς φαντασίας, να ασκείς αντιπολίτευση κατηγορώντας την - όποια - ελληνική κυβέρνηση για ευθύνη εμπλοκής της σε ένα αιματοκύλισμα, που με διάφορες αφορμές και διαδοχικούς πρωταγωνιστές, διαρκεί δεκαετίες.
Ειδικά όταν ο αρχηγός των παραστρατιωτικών δυνάμεων (RSF) Χεμεντί, που υποτίθεται ότι απέκτησε το λογισμικό, είναι διακηρυγμένος Πουτινόφιλος. Μα στο μόνο που δεν θα μπορούσε ούτε καν ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορήσει τον Μητσοτάκη και να γίνει πιστευτός, είναι για προσηνή στάση απέναντι σε έναν Πουτινόφιλο οπλαρχηγό.
Η χθεσινή ανακοίνωση δεν είναι μια «επί μέρους» ατυχής καταγγελία. Είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα συνειδητά υπερβολικών ανακοινώσεων, που αποκρυσταλλώνουν και αντανακλούν τη νοοτροπία ΣΥΡΙΖΑ. Για κάποιους ερμηνεύεται ως αντιπολίτευση άνευ λογικής. Για άλλους ως αταβιστική συμπεριφορά ορμητικής αντιπολίτευσης με κάθε τρόπο και για κάθε λόγο. Και για άλλους τεκμήριον ανωριμότητας, ανοησίας, και ελλιπούς σοβαρότητας (και φυσικά αναποτελεσματικότητας).
Ίσως είναι όλα. Και τροφοδοτείται βεβαίως από την αγωνιώδη απελπισία που τους έχει καταλάβει, ενόψει του σκηνικού ήττας που προδιαγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση η καταγγελία ήταν παντελώς ανάλαφρη, αναντίστοιχη ενός κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση.
Και δεν είχε άδικο ο Γιάννης Οικονόμου που σαρκαστικά ανέφερε: «Μετά την πανδημία, που για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πανδημία Μητσοτάκη, την εισαγόμενη ακρίβεια που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακρίβεια Μητσοτάκη, τώρα ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζουν ότι και για τον εμφύλιο στο Σουδάν ευθύνεται ο Πρωθυπουργός».
Μόνοι τους δίνουν λαβές απαξίωσης. Αλλά όπως θα έλεγε και ο Κουτσούμπας, «Αυτοί είναι». Η σοβαρή αντιπολίτευση δεν είναι το στοιχείο τους και υπονομεύουν μόνοι τους την εκδοχή του κυβερνητικού τους μέλλοντος.